15 procent meer faillietverklaringen in de horeca

1 mei 2017 | Thijs Jacobs

In het eerste kwartaal van 2017 zijn er minder starters (0,5%) en minder stoppers (2,0%) dan in het eerste kwartaal van 2016. Per saldo nam het aantal ondernemingen in Nederland in het eerste kwartaal van 2017 met 0,8% toe tot 1.760.937. In dezelfde periode vorig jaar was de toename van het aantal ondernemingen 1,1%. Het aantal faillietverklaringen is in het eerste kwartaal van 2017 22% lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het daalde van 1.123 naar 874. Dat blijkt uit de KvK-Bedrijvendynamiek over het eerste kwartaal van 2017, die de KvK vandaag publiceert.

In het eerste kwartaal startten 52.384 ondernemingen en stopten 32.661 ondernemingen. Het gaat om een gecorrigeerd stopcijfer, omdat ondernemingen, die per 31 december 2016 zijn gestopt, begin januari zijn geregistreerd. De reden is dat 31 december 2016 op een zaterdag viel. Het aantal zzp’ers nam in het eerste kwartaal van 2017 toe met 1% tot 891.267. Het aantal parttime zzp’ers groeide met 1,7% tot 222.847 en het mkb bleef stabiel op iets meer dan 439.000 hoofdvestigingen.

Sectoren: studiebegeleiding en sport- recreatieonderwijs groeien snel

De grootste groei zit in de sector ‘Overig’ met 2,3% in het eerste kwartaal 2017. De sector groeit van 82.000 op 1 januari 2017 naar 83.891 ondernemingen op 1 april 2017. Vooral de activiteiten sport- en recreatieonderwijs (+4,6%, van 15.557 naar 16.276 bedrijven) en studiebegeleiding, vorming en onderwijs (+3,9%, van 15.959 naar 16.586 bedrijven) zijn snelle groeiers in het eerste kwartaal van 2017 in de sector ‘Overig’.

Provincies

Als we de stand van het aantal bedrijven vergelijken per 1 april 2016 en 1 april 2017, dan is de groei van het aantal bedrijven in Drenthe het geringst (1%) van alle provincies. Vijf andere provincies laten over dezelfde periode (1-4-2016 t.o.v. 1-4-2017) een groei van 3% van het aantal bedrijven zien: Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland. In het eerste kwartaal van 2017 groeide het aantal ondernemingen in Zuid- en Noord-Holland het hardst met respectievelijk 1,1 en 1,0 procent.

Faillietverklaringen

In alle segmenten neemt het aantal faillietverklaringen af. In het mkb daalt het aantal faillietverklaringen met 16%. Onder zzp’ers zijn er 218 faillietverklaringen (17% minder dan in het eerste kwartaal van 2016). Alleen in de sectoren horeca (van 68 naar 78 faillietverklaringen, oftewel +15%) en Persoonlijke dienstverlening (van 11 naar 17 faillietverklaringen, oftewel +55%) nemen de faillietverklaringen toe. In de horeca gaat het vooral om cafés en restaurants en in de Persoonlijke dienstverlening vooral om bedrijven in de haarverzorging. In de overige sectoren daalt het aantal faillietverklaringen. Het aantal nevenvestigingen dat mede getroffen wordt door de faillietverklaring van de hoofdvestiging daalt van 1.088 in het eerste kwartaal van 2016 naar 310 in het eerste kwartaal van 2017. Dat is een daling van 72% ten opzichte van het eerste kwartaal 2016.

Overig nieuws

Food Tech
App helpt Amsterdamse horeca in strijd tegen voedselverspilling

Lunchie Market is een nieuwe app die buurtbewoners op een goedkope manier kennis laat maken met de exclusieve gerechten van restaurants in hun omgeving. Wie gebruik maakt van het bijzondere aanbod van de...

Koffie & thee
Doppio Arnhem trakteert op ijskoude verrassing

2012; Beatrix was nog gewoon koningin, Holleeder kwam op vrij voeten en Laura Dekker zeilde de wereld rond. Maar dit alles werd natuurlijk overschaduwd door het feit dat Doppio Espresso haar deuren opende in Arnhem. Op zaterdag 26 mei 2012 om precies te gaan, de snelle rekenaars zullen nu tot de ...

Economie Food
Franchising in horeca neemt toe in Nederland

De franchisesector heeft in 2016 een boost gekregen. Opvallend is de toename van het aantal medewerkers (+3,8%) en de omzet (+3,2%). De sector Detailhandel Food is met de meeste medewerkers en een omzet van maar liefst meer dan 14.1 miljard euro het meest opvallend. Dit is gerealiseerd met mind...

Food Awards
Beste hamburgermaker van Nederland wil prijzen winnen met kipburger

Tijdens National Hamburger Day op zondag 28 mei 2017 viert de Familie Ter Marsch haar hamburgersuccessen van de afgelopen jaren. Tevens blikt zij vooruit met een voorproefje op de World Food Championships in Alabama, Amerika, bij Café Ter Marsch. Op zondag 28 mei serveren zij voor bij de b...

Bezorgen
Eten bestellen via Facebook, een zegen voor restaurants?

In de Verenigde Staten test Facebook het bestellen van eten via het social media kanaal. Restaurants klagen al langer over de hoge kosten bij Thuisbezorgd, dus dit zou een 'game changer' kunnen zijn binnen de bezorgmarkt. Facebook rolt meer functionaliteiten uit, zoals het plaatsen van va...

Video
Video: waarom bezoekers de Europa League finale niet in de horeca bekijken

Irritante gasten, betweters, pseudo-kenners, negatievelingen en een barman die liever voetbal kijkt dan biertjes tapt... Voetbal kijken is leuk, maar soms kun je je ergeren aan de kleinste dingen wanneer de gemoederen hoog oplopen. In deze video zie je waarom bepaalde mensen de finale van de Euro...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang tweewekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2017 - Uitgeverij PS

Uitgave door: