15 procent meer faillietverklaringen in de horeca

1 mei 2017 | Thijs Jacobs

In het eerste kwartaal van 2017 zijn er minder starters (0,5%) en minder stoppers (2,0%) dan in het eerste kwartaal van 2016. Per saldo nam het aantal ondernemingen in Nederland in het eerste kwartaal van 2017 met 0,8% toe tot 1.760.937. In dezelfde periode vorig jaar was de toename van het aantal ondernemingen 1,1%. Het aantal faillietverklaringen is in het eerste kwartaal van 2017 22% lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het daalde van 1.123 naar 874. Dat blijkt uit de KvK-Bedrijvendynamiek over het eerste kwartaal van 2017, die de KvK vandaag publiceert.

In het eerste kwartaal startten 52.384 ondernemingen en stopten 32.661 ondernemingen. Het gaat om een gecorrigeerd stopcijfer, omdat ondernemingen, die per 31 december 2016 zijn gestopt, begin januari zijn geregistreerd. De reden is dat 31 december 2016 op een zaterdag viel. Het aantal zzp’ers nam in het eerste kwartaal van 2017 toe met 1% tot 891.267. Het aantal parttime zzp’ers groeide met 1,7% tot 222.847 en het mkb bleef stabiel op iets meer dan 439.000 hoofdvestigingen.

Sectoren: studiebegeleiding en sport- recreatieonderwijs groeien snel

De grootste groei zit in de sector ‘Overig’ met 2,3% in het eerste kwartaal 2017. De sector groeit van 82.000 op 1 januari 2017 naar 83.891 ondernemingen op 1 april 2017. Vooral de activiteiten sport- en recreatieonderwijs (+4,6%, van 15.557 naar 16.276 bedrijven) en studiebegeleiding, vorming en onderwijs (+3,9%, van 15.959 naar 16.586 bedrijven) zijn snelle groeiers in het eerste kwartaal van 2017 in de sector ‘Overig’.

Provincies

Als we de stand van het aantal bedrijven vergelijken per 1 april 2016 en 1 april 2017, dan is de groei van het aantal bedrijven in Drenthe het geringst (1%) van alle provincies. Vijf andere provincies laten over dezelfde periode (1-4-2016 t.o.v. 1-4-2017) een groei van 3% van het aantal bedrijven zien: Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland. In het eerste kwartaal van 2017 groeide het aantal ondernemingen in Zuid- en Noord-Holland het hardst met respectievelijk 1,1 en 1,0 procent.

Faillietverklaringen

In alle segmenten neemt het aantal faillietverklaringen af. In het mkb daalt het aantal faillietverklaringen met 16%. Onder zzp’ers zijn er 218 faillietverklaringen (17% minder dan in het eerste kwartaal van 2016). Alleen in de sectoren horeca (van 68 naar 78 faillietverklaringen, oftewel +15%) en Persoonlijke dienstverlening (van 11 naar 17 faillietverklaringen, oftewel +55%) nemen de faillietverklaringen toe. In de horeca gaat het vooral om cafés en restaurants en in de Persoonlijke dienstverlening vooral om bedrijven in de haarverzorging. In de overige sectoren daalt het aantal faillietverklaringen. Het aantal nevenvestigingen dat mede getroffen wordt door de faillietverklaring van de hoofdvestiging daalt van 1.088 in het eerste kwartaal van 2016 naar 310 in het eerste kwartaal van 2017. Dat is een daling van 72% ten opzichte van het eerste kwartaal 2016.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns Starten in de horeca
Monique van Gevelt: gaat het nu werkelijk zo goed met de horeca?

Als ik de berichten in de media lees, dan zit de horeca in zijn gloriejaren. De omzet plust, kwartaal na kwartaal, en de bomen schijnen tot in de hemel te groeien. De cijfers van het CBS zijn dan ook lovend. Na de harde klap van 2008 zit de horeca ondertussen op het hoogst gemeten omzetniveau ooi...

Events Achtergronden
Groot succes voor horecavakbeurs HorecaEvenTT

De elfde editie van de horecavakbeurs HorecaEvenTT, die van 5 tot en met 7 februari in Assen werd gehouden, is op alle fronten een groot succes geweest. De beurs noteerde een bezoekersrecord – vooral op de maandag was het gigantisch druk – een deelnemersrecord en een beursoppervlakte die...

Regelgeving KHN
KHN stuurt brandbrief naar staatssecretaris VWS over verbod rookruimten in de horeca

De uitspraak van het gerechtshof Den Haag van 13 februari jl. betekent kort gezegd dat, op basis van een WHO-verdrag, rookruimten in horeca-inrichtingen niet langer zijn toegestaan. Dat zorgt voor grote onrust bij veel horecaondernemers, want de uitspraak heeft grote impact op de gastvrijheid e...

Food Achtergronden
Nieuw: Koreaans streetfood in Twentsche Foodhal

De Twentsche Foodhal opent in de komende weken drie nieuwe keukens, en breidt hiermee het aanbod in één klap flink uit. Vanaf dit weekend kun je als gast in de foodhal Koreaans streetfood bestellen. En in de eerste week van maart openen een Indiase keuken én een gloednieuw burge...

Interview KHN
De strijd tussen KHN en de marktleiders

In deze serie bespreekt De Restaurantkrant de hete hangijzers in de veranderlijke wereld van de horeca. In de eerste aflevering; de groeiende macht van Thuisbezorgd, IENS en Booking. De Koninklijke Horeca Nederland zet zich als brancheorganisatie in om een zo eerlijk mogelijk speelveld voor de hore...

Ontbijt Achtergronden
Croissantje onmisbaar bij Nederlands Valentijnsontbijt

De meeste Nederlanders worden op Valentijnsdag graag verrast met een klassiek croissantje, eitje en een glas sap. Dit blijkt uit een steekproef van slaapspecialist Bedden.nl onder 855 respondenten, waar werd gevraagd naar de Valentijnsgewoontes van Nederlandse koppels. Croissantje De absolute ...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: