15 procent meer faillietverklaringen in de horeca

1 mei 2017 | Thijs Jacobs

In het eerste kwartaal van 2017 zijn er minder starters (0,5%) en minder stoppers (2,0%) dan in het eerste kwartaal van 2016. Per saldo nam het aantal ondernemingen in Nederland in het eerste kwartaal van 2017 met 0,8% toe tot 1.760.937. In dezelfde periode vorig jaar was de toename van het aantal ondernemingen 1,1%. Het aantal faillietverklaringen is in het eerste kwartaal van 2017 22% lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het daalde van 1.123 naar 874. Dat blijkt uit de KvK-Bedrijvendynamiek over het eerste kwartaal van 2017, die de KvK vandaag publiceert.

In het eerste kwartaal startten 52.384 ondernemingen en stopten 32.661 ondernemingen. Het gaat om een gecorrigeerd stopcijfer, omdat ondernemingen, die per 31 december 2016 zijn gestopt, begin januari zijn geregistreerd. De reden is dat 31 december 2016 op een zaterdag viel. Het aantal zzp’ers nam in het eerste kwartaal van 2017 toe met 1% tot 891.267. Het aantal parttime zzp’ers groeide met 1,7% tot 222.847 en het mkb bleef stabiel op iets meer dan 439.000 hoofdvestigingen.

Sectoren: studiebegeleiding en sport- recreatieonderwijs groeien snel

De grootste groei zit in de sector ‘Overig’ met 2,3% in het eerste kwartaal 2017. De sector groeit van 82.000 op 1 januari 2017 naar 83.891 ondernemingen op 1 april 2017. Vooral de activiteiten sport- en recreatieonderwijs (+4,6%, van 15.557 naar 16.276 bedrijven) en studiebegeleiding, vorming en onderwijs (+3,9%, van 15.959 naar 16.586 bedrijven) zijn snelle groeiers in het eerste kwartaal van 2017 in de sector ‘Overig’.

Provincies

Als we de stand van het aantal bedrijven vergelijken per 1 april 2016 en 1 april 2017, dan is de groei van het aantal bedrijven in Drenthe het geringst (1%) van alle provincies. Vijf andere provincies laten over dezelfde periode (1-4-2016 t.o.v. 1-4-2017) een groei van 3% van het aantal bedrijven zien: Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland. In het eerste kwartaal van 2017 groeide het aantal ondernemingen in Zuid- en Noord-Holland het hardst met respectievelijk 1,1 en 1,0 procent.

Faillietverklaringen

In alle segmenten neemt het aantal faillietverklaringen af. In het mkb daalt het aantal faillietverklaringen met 16%. Onder zzp’ers zijn er 218 faillietverklaringen (17% minder dan in het eerste kwartaal van 2016). Alleen in de sectoren horeca (van 68 naar 78 faillietverklaringen, oftewel +15%) en Persoonlijke dienstverlening (van 11 naar 17 faillietverklaringen, oftewel +55%) nemen de faillietverklaringen toe. In de horeca gaat het vooral om cafés en restaurants en in de Persoonlijke dienstverlening vooral om bedrijven in de haarverzorging. In de overige sectoren daalt het aantal faillietverklaringen. Het aantal nevenvestigingen dat mede getroffen wordt door de faillietverklaring van de hoofdvestiging daalt van 1.088 in het eerste kwartaal van 2016 naar 310 in het eerste kwartaal van 2017. Dat is een daling van 72% ten opzichte van het eerste kwartaal 2016.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Verspilling
Get Chef’s start met bezorging tegen voedselverspilling

Via Get Chef’s kan de consument nu gerechten met korting op locatie laten bezorgen zodat voedselverspilling wordt voorkomen bij Amsterdamse horeca. De Get Chef’s app is hiervoor een samenwerking aangegaan met ?het Amsterdamse ?fietsbezorgnetwerk ?TringTring. De volledig vernieuwde app is...

Brood Achtergronden
Brood is broodnodig

Lunchrooms serveren brood. Veel brood. Niet verwonderlijk, wanneer je ook in je eigen zaak ziet dat de focus ligt op ontbijt en lunch. Wanneer je op dergelijke schaal afhankelijk bent van een product, dan is het wel raadzaam om na te gaan of je wel het best mogelijke product in huis haalt en wat de ...

Food cijfers
Driekwart van de Nederlanders gelooft dat suiker verslavend is

Nederland behoort tot de top 10 landen als het gaat om suikerconsumptie. 77% van de shoppers gelooft dat suiker (in meer of mindere mate) verslavend is. Toch is men (nog) niet erg kritisch met suiker bezig wanneer zij daadwerkelijk in de supermarkt staan. Waar de norm 50 gram per dag is (1 suiker...

Mensen
McDonald’s Heerde, Kampen en Zwolle heet 500e medewerker welkom

Donderdag 20 juli werd Ilona van Veldhuizen uit Zwolle door McDonald’s Heerde, Kampen en Zwolle in het zonnetje gezet omdat zij deze maand van start is gegaan als 500e medewerker van de fastservice organisatie. Door de groei van het aantal gasten, de vernieuwingen in de restaurants en de ruime...

Recepten
Vijf zomerse gerechten voor op de menukaart

De zomer is volop bezig. Ben jij nog op zoek naar zomerse recepten voor op de menukaart? Hier zijn vijf tips die jouw kaart een zomers tintje geven: Paprikasalade met zuurdesemcroutons ...

Amerikaans ontbijten bij By Jarmusch in Rotterdam

In de schemering van de vroege ochtend aanschuiven aan een meterslange bar. Verse filterkoffie wordt direct in je mok geschonken en daarnaast bestel je ‘eggs-any- way-you- like’, sandwiches of pancakes met maple syrup. Vanaf deze week is het allemaal mogelijk bij breakfast-diner by Jarmu...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2017 - Uitgeverij PS

Uitgave door: