Zoete knauw

17 oktober 2013 |
Zoete knauw<

Eens in de zoveel tijd krijgt een alledaags ingrediënt ‘extra aandacht’. Met behulp van onderzoeken, lobbygroepen, fanaten en politici wordt een stof in een kwaad daglicht gezet. Zo zond de NTR de BBC-serie
‘The Men Who Made Us Fat’ uit. De documentaireserie van de Britse journalist Jacques Peretti gaat over de opkomst van obesitas en de rol die een handjevol voedingsmiddelenproducenten hierin zouden hebben gespeeld.

Suiker is boosdoener
Het groeiend aantal gevallen van zwaarlijvigheid wordt eerst verklaard door te zeggen dat mensen te veel vet eten. Men gaat niet zomaar over van cheeseburgers op broccoli. En dat blijkt ook niet nodig, want producenten hebben inmiddels vetarme varianten op de markt gebracht. Het verminderde vet wordt opgevangen door het toevoegen van extra suiker. Vooral zoetstoffen uit maïs, zoals glucose-fructosestroop en dextrose. Suiker is tegenwoordig de boosdoener. Zoet heeft een knauw gekregen.
In de documentaire wordt met een boos vingertje naar de personen gewezen die suikers en zoetstoffen in hun producten verwerken. Daar zit een kern van waarheid in, natuurlijk, maar er wordt in de documentaire amper aandacht gegeven aan de werkelijke oorzaak van obesitas. En dat zijn volgens mij de industriële revolutie en de voortschrijdende technologische vooruitgang. We werken, communiceren en verplaatsen ons zittend en bewegen nog maar amper.

Horeca bewaker van mensheid?
Ik vraag me af of mensen zelf nog wel kunnen beslissen wat ze wel/niet en bovendien hoeveel ze het beste van iets kunnen eten en drinken. Ligt hier een rol voor onze branche weggelegd? Kan de horeca straks worden aangesteld als bewaker van de mensheid? Het eerste restaurant is ooit in Parijs door een medisch specialist gestart om mensen fysiek te laten herstellen. ‘Restaureren’ om precies te zijn.

15e verjaardag
PS: Wist u dat Lunchroom volgend jaar haar 15e verjaardag viert? Reken maar dat ik als hoofdredacteur enorm trots ben dat wij in al die jaren zijn uitgegroeid tot dé specialist voor vakinformatie voor en over deze bijzondere deelbranche binnen de horeca.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Recepten
Wat zit er in de originele bolognesesaus?

De bolognesesaus is de allerbekendste Italiaanse pastasaus. In tegenstelling tot veel andere pastasauzen is deze behoorlijk rijk gevuld, doorgaans is het een saus op basis van gehakt, (gepelde) tomaten, wortel, selderie, knoflook en ui. Hieraan worden vaak nog meer ingrediënten aan toegevoegd, ...

Opening Internationaal
Deus Ex Machina brengt uniek retail- en restaurantconcept naar Nederland

Deus Ex Machina is meer dan alleen een merk. Het brengt een lifestyle voor alle riders, bikers, creatieven, foodfanaten en artistiekelingen tot leven. Met hun recent geopende ‘tempel’ genaamd The Wat of Why aan de Amsterdamse Herengracht start ook in de lage landen de jacht naar plezier....

Interview
Zus&Zus: eigentijdse lunchroom in Barneveld [video]

Zus&Zus is een kleine lunchroom gevestigd op het Dijkje in Barneveld. Het is opgericht door de twee zussen Dynande en Sharissa. Nadat Dynande haar opleiding tot banketbakker had afgerond en Sharissa haar baan in de zorg had opgezegd, besloten de twee hun passie voor bakken te volgen. Na een jaar...

Koffie & thee Achtergronden
Het Grote Koffiebar Onderzoek: zo drinkt Nederland koffie in een koffiebar

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. Uit onderzoek van Koffietje.nl blijkt dat ongeveer de helft van de koffiedrinkers één of meerdere keren per week een koffiebar bezoekt. Per bezoek bestellen we gemiddeld 2 drankjes, met een sterke voor...

Achtergronden Internationaal
China gaat wegwerpplastic uitbannen, ook in de horeca

China zal de productie, de verkoop en het gebruik van plastic wegwerpproducten in de komende vijf jaar in drie fasen verbieden of beperken, volgens een gezamenlijk door de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming en het Ministerie van Ecologie en Milieu uitgevaardigde instructie. Ook voor...

Interview
Reportage: Koffie en Jij, Hilversum [video]

Koffie en jij is een gezellige lunchroom midden in het centrum van Hilversum. Je kan hier genieten van allerlei vegan of vegetarische gerechten. Met de huiselijke sfeer kan je er op je gemak een kopje koffiedrinken en even ontsnappen van het drukke leven. Koffie en jij richt zich vooral op de men...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: