Zoete knauw

17 oktober 2013 |
Zoete knauw<

Eens in de zoveel tijd krijgt een alledaags ingrediënt ‘extra aandacht’. Met behulp van onderzoeken, lobbygroepen, fanaten en politici wordt een stof in een kwaad daglicht gezet. Zo zond de NTR de BBC-serie
‘The Men Who Made Us Fat’ uit. De documentaireserie van de Britse journalist Jacques Peretti gaat over de opkomst van obesitas en de rol die een handjevol voedingsmiddelenproducenten hierin zouden hebben gespeeld.

Suiker is boosdoener
Het groeiend aantal gevallen van zwaarlijvigheid wordt eerst verklaard door te zeggen dat mensen te veel vet eten. Men gaat niet zomaar over van cheeseburgers op broccoli. En dat blijkt ook niet nodig, want producenten hebben inmiddels vetarme varianten op de markt gebracht. Het verminderde vet wordt opgevangen door het toevoegen van extra suiker. Vooral zoetstoffen uit maïs, zoals glucose-fructosestroop en dextrose. Suiker is tegenwoordig de boosdoener. Zoet heeft een knauw gekregen.
In de documentaire wordt met een boos vingertje naar de personen gewezen die suikers en zoetstoffen in hun producten verwerken. Daar zit een kern van waarheid in, natuurlijk, maar er wordt in de documentaire amper aandacht gegeven aan de werkelijke oorzaak van obesitas. En dat zijn volgens mij de industriële revolutie en de voortschrijdende technologische vooruitgang. We werken, communiceren en verplaatsen ons zittend en bewegen nog maar amper.

Horeca bewaker van mensheid?
Ik vraag me af of mensen zelf nog wel kunnen beslissen wat ze wel/niet en bovendien hoeveel ze het beste van iets kunnen eten en drinken. Ligt hier een rol voor onze branche weggelegd? Kan de horeca straks worden aangesteld als bewaker van de mensheid? Het eerste restaurant is ooit in Parijs door een medisch specialist gestart om mensen fysiek te laten herstellen. ‘Restaureren’ om precies te zijn.

15e verjaardag
PS: Wist u dat Lunchroom volgend jaar haar 15e verjaardag viert? Reken maar dat ik als hoofdredacteur enorm trots ben dat wij in al die jaren zijn uitgegroeid tot dé specialist voor vakinformatie voor en over deze bijzondere deelbranche binnen de horeca.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Events
Horecava 2021 gaat hybride

Horecava verrijkt haar 65e editie, die plaatsvindt van 11 – 14 januari 2021 in RAI Amsterdam, met een online programma. Het evenement zal in aangepaste vorm face-2-face, volgens de COVID-19 richtlijnen, én virtueel live zijn. De vakbeurs, die foodservice professionals al jaren met elkaa...

Awards
Beachclub Lekker uit Vrouwenpolder Beste Paviljoen van 2020

Donderdag 30 juli werden de jaarlijkse prijzen voor het Beste Paviljoen en het Schoonste Strand van Nederland uitgereikt. De prijs voor het Schoonste Strand van Nederland ging naar Ameland. En voor het eerst mocht de jury zelfs een tien toekennen voor de schoonheid van dit strand. Friesland had met ...

Economie
McDonalds ziet omzet in 2019 verdriedubbelen

De omzet van McDonald’s bezorgservice McDelivery is in 2019 verdriedubbeld ten opzichte van 2018. Deze groei zet in 2020 verder door. Hiermee plukt McDonald’s de vruchten van haar strategie om in te spelen op de snelgroeiende bezorgmarkt. De uitrol van deze service is de afgelopen maa...

Bier
Opmerkelijk: aantal bierbrouwerijen in Nederland gestegen

Het aantal bierbrouwerijen in Nederland is opnieuw gestegen. Dit jaar kwamen er tot nu toe netto 13 brouwerijen bij. Opmerkelijke statistieken in deze tijd van corona. Volgens Bierista.nl is het hoogtepunt van de bierrevolutie bereikt. Vanaf nu zal het aantal bierbrouwerijen dalen, zo voorziet Alain...

Economie
UWV: vooral jongeren in de horeca doen beroep op TOFA

De afgelopen 5 weken konden flexwerkers, oproep- en uitzendkrachten met inkomstenverlies door corona een beroep doen op de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA). Ruim zeventig procent van de goedgekeurde aanvragen gaat naar werknemers tussen de 18 en 27 jaar. Veel va...

Economie Longread
Horecarapport ABN AMRO: relatief weinig faillissementen, ondernemersvertrouwen historisch laag

Restaurants, hotels, vakantieparken, bioscopen en reisondernemers zijn hard geraakt door de coronacrisis. In deze Stand van de Leisure duidt ABN AMRO de impact van het virus en de bedreigingen en de kansen die eruit voortvloeien. Onderaan dit bericht vindt u grafieken en tabellen van het rapport ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: