Zoete knauw

17 oktober 2013
Zoete knauw

Eens in de zoveel tijd krijgt een alledaags ingrediënt ‘extra aandacht’. Met behulp van onderzoeken, lobbygroepen, fanaten en politici wordt een stof in een kwaad daglicht gezet. Zo zond de NTR de BBC-serie
‘The Men Who Made Us Fat’ uit. De documentaireserie van de Britse journalist Jacques Peretti gaat over de opkomst van obesitas en de rol die een handjevol voedingsmiddelenproducenten hierin zouden hebben gespeeld.

*Suiker is boosdoener*
Het groeiend aantal gevallen van zwaarlijvigheid wordt eerst verklaard door te zeggen dat mensen te veel vet eten. Men gaat niet zomaar over van cheeseburgers op broccoli. En dat blijkt ook niet nodig, want producenten hebben inmiddels vetarme varianten op de markt gebracht. Het verminderde vet wordt opgevangen door het toevoegen van extra suiker. Vooral zoetstoffen uit maïs, zoals glucose-fructosestroop en dextrose. Suiker is tegenwoordig de boosdoener. Zoet heeft een knauw gekregen.
In de documentaire wordt met een boos vingertje naar de personen gewezen die suikers en zoetstoffen in hun producten verwerken. Daar zit een kern van waarheid in, natuurlijk, maar er wordt in de documentaire amper aandacht gegeven aan de werkelijke oorzaak van obesitas. En dat zijn volgens mij de industriële revolutie en de voortschrijdende technologische vooruitgang. We werken, communiceren en verplaatsen ons zittend en bewegen nog maar amper.

*Horeca bewaker van mensheid?*
Ik vraag me af of mensen zelf nog wel kunnen beslissen wat ze wel/niet en bovendien hoeveel ze het beste van iets kunnen eten en drinken. Ligt hier een rol voor onze branche weggelegd? Kan de horeca straks worden aangesteld als bewaker van de mensheid? Het eerste restaurant is ooit in Parijs door een medisch specialist gestart om mensen fysiek te laten herstellen. ‘Restaureren’ om precies te zijn.

*15e verjaardag*
PS: Wist u dat Lunchroom volgend jaar haar 15e verjaardag viert? Reken maar dat ik als hoofdredacteur enorm trots ben dat wij in al die jaren zijn uitgegroeid tot dé specialist voor vakinformatie voor en over deze bijzondere deelbranche binnen de horeca.

~Frank Lindner~

Overig nieuws