Zijn we allemaal al klaar voor Nationale Koffiedag?

20 september 2019 | Thijs Jacobs

Op dinsdag 24 september 2019, de vierde dinsdag van september, is het Nationale Koffiedag. Hét moment om op deze dag samen een kop koffie te drinken en ideeën uit te wisselen. Ook over de herkomst van de koffie. Meer dan driekwart van de Nederlandse medewerkers (84%) vindt dat lekkere koffie met een goed verhaal een positieve uitstraling heeft op de zaak.

Oegandese koffieboeren

Dit jaar staat de Nationale Koffiedag in het teken van ontwikkelingssamenwerking. “Wij staan stil bij de verbetering van de situatie van de koffieboeren in Oeganda, provincie Rakai, waar Nederland een actieve bijdrage aan levert. We vragen aandacht voor de positie van koffieboeren in ontwikkelingslanden zoals Oeganda”, aldus initiatiefnemer Ton van der Tang.

Betty Kalimi

Koffieboerin Betty Kalimi is een van de tweeduizend boeren die in Oeganda een koffieplantage bezit en door middel van Nederlandse bedrijven werkt aan een betere toekomst. Als weduwe en moeder van zes kinderen heeft Betty sinds de start van haar koffieplantage met 300 planten in 2010 via Focusplaza Foundation, in samenwerking met de Uganda Child Care Foundation (UCCF) dit jaar een verdubbeling van haar plantage gerealiseerd. Van der Tang: “Wat begon als een kleinschalig initiatief met 100 koffieboeren is uitgegroeid tot een volwaardige samenwerking. Dankzij de opbrengsten van haar plantage is zij, net als de andere boerengezinnen, zelfvoorzienend en gaan haar kinderen onder meer naar school.” Zij is het gezicht van de gelijknamige Kalimi koffiebonen en een groot voorbeeld voor de andere lokale koffieboeren.

Van de plantage tot aan het kopje koffie op ons Hollandse bureau of in de horeca is er volledige transparantie in de keten van het productieproces. Koffieboeren verdienen en eerlijke prijs in verhouding met het werk wat ze eraan hebben. De boeren worden ondersteund door ze verder op te leiden met scholing en training en het leveren van materialen. Er is een opslagloods gebouwd en een koffiesorteermachine geïnstalleerd. Dankzij de lange termijn samenwerking is er een toekomstbestendig bestaan in Oeganda.

Aandacht voor koffie 

Voor het vierde jaar op rij wordt Nationale Koffiedag op de vierde dinsdag van september georganiseerd, nadat een week ervoor op Prinsjesdag de plannen zijn geselecteerd. De lokale ondernemers van Fortune Coffee, tevens initiatiefnemer van de Nationale Koffiedag, organiseren op deze dag netwerkevenementen, waarbij de nadruk ligt op nieuwe verbindingen en samen koffiedrinken op de toekomst

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Food trends
De Dessertclub creëert eerste zoete bitterbal van Nederland

Het eerste dessert only pop-up restaurant van Nederland, de Dessertclub, krijgt wegens het grote succes een vervolg. Op 1 oktober opent het restaurant opnieuw haar deuren in Apeldoorn met een compleet nieuw 7-gangen menu. De Dessertclub heeft daarvoor een bijzondere versie van een typisch Nederlands...

Drinks trends
Consument kiest voor bewustere drinks sinds de lockdown

Met dank aan de crisis waarin we ons nog steeds begeven, maken consumenten steeds bewustere keuzes. Maar hoe uiten de consumententrends van nu zich eigenlijk? Het is niet gek te concluderen dat de afgelopen periode en de situatie waarin we ons bevinden diepe sporen hebben achtergelaten. Niet alleen ...

Coronacrisis
Hellendoornse lunchroom dicht vanwege corona

De Hellendoornse Lunchroom Lorkeers is sinds maandag gesloten, meldt Tubantia. Een personeelslid werd positief getest op corona. De eigenaresse en vier personeelsleden kregen van de GGD te horen dat zij tien dagen in thuisquarantaine moeten. Het personeelslid zat al langere tijd ziek thuis, waarn...

Nice 'n Easy
Convenience: is het eigenlijk wel gezond?

Convenienceproducten zijn een uitkomst voor de professionele keuken, vooral vanwege de tijdwinst die het gebruik ervan oplevert. Maar er zijn, bij overmatig gebruik van bepaalde soorten convenienceproducten, ook nadelen. Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedings...

Branded Content Nice 'n Easy
Unieke horeca op Strijp-S, welkom in Blok 63-S

Bram van Uden: “Parkeren doe je voor de deur of dichtbij op P De Hoek. Blok 63-S vind je op 5 minuten loopafstand van station Strijp-S, het Klokgebouw of het PSV-stadion. Hier beleef je de energie en open sfeer van het culturele en creatieve hart van Eindhoven. Gewoon lekker eten, gezelligheid...

Food Amsterdam
De nieuwe high tea ervaring op een bijzondere plek

Hoewel het heerlijke nazomerzonnetje zich nog even van zijn beste kant laat zien, is de herfst alweer in aantocht. Dat heeft natuurlijk ook zijn voordelen. Wie herfst zegt, zegt high tea! Lekker naar binnen, de kachel een standje hoger, een dampende kop thee voor je neus en urenlang tafelen en klets...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: