Zijn we allemaal al klaar voor Nationale Koffiedag?

20 september 2019 | Thijs Jacobs

Op dinsdag 24 september 2019, de vierde dinsdag van september, is het Nationale Koffiedag. Hét moment om op deze dag samen een kop koffie te drinken en ideeën uit te wisselen. Ook over de herkomst van de koffie. Meer dan driekwart van de Nederlandse medewerkers (84%) vindt dat lekkere koffie met een goed verhaal een positieve uitstraling heeft op de zaak.

Oegandese koffieboeren

Dit jaar staat de Nationale Koffiedag in het teken van ontwikkelingssamenwerking. “Wij staan stil bij de verbetering van de situatie van de koffieboeren in Oeganda, provincie Rakai, waar Nederland een actieve bijdrage aan levert. We vragen aandacht voor de positie van koffieboeren in ontwikkelingslanden zoals Oeganda”, aldus initiatiefnemer Ton van der Tang.

Betty Kalimi

Koffieboerin Betty Kalimi is een van de tweeduizend boeren die in Oeganda een koffieplantage bezit en door middel van Nederlandse bedrijven werkt aan een betere toekomst. Als weduwe en moeder van zes kinderen heeft Betty sinds de start van haar koffieplantage met 300 planten in 2010 via Focusplaza Foundation, in samenwerking met de Uganda Child Care Foundation (UCCF) dit jaar een verdubbeling van haar plantage gerealiseerd. Van der Tang: “Wat begon als een kleinschalig initiatief met 100 koffieboeren is uitgegroeid tot een volwaardige samenwerking. Dankzij de opbrengsten van haar plantage is zij, net als de andere boerengezinnen, zelfvoorzienend en gaan haar kinderen onder meer naar school.” Zij is het gezicht van de gelijknamige Kalimi koffiebonen en een groot voorbeeld voor de andere lokale koffieboeren.

Van de plantage tot aan het kopje koffie op ons Hollandse bureau of in de horeca is er volledige transparantie in de keten van het productieproces. Koffieboeren verdienen en eerlijke prijs in verhouding met het werk wat ze eraan hebben. De boeren worden ondersteund door ze verder op te leiden met scholing en training en het leveren van materialen. Er is een opslagloods gebouwd en een koffiesorteermachine geïnstalleerd. Dankzij de lange termijn samenwerking is er een toekomstbestendig bestaan in Oeganda.

Aandacht voor koffie 

Voor het vierde jaar op rij wordt Nationale Koffiedag op de vierde dinsdag van september georganiseerd, nadat een week ervoor op Prinsjesdag de plannen zijn geselecteerd. De lokale ondernemers van Fortune Coffee, tevens initiatiefnemer van de Nationale Koffiedag, organiseren op deze dag netwerkevenementen, waarbij de nadruk ligt op nieuwe verbindingen en samen koffiedrinken op de toekomst

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Video
Op reportage: Eetcafé De Poort

Net buiten het centrum van Utrecht staat het gezellige eetcafé De Poort. Iedereen die in Utrecht woont kent dit café en komen er ook regelmatig. De Poort zorgt voor een uniek huiskamergevoel waar je kan uitrusten, bijkletsen en lekker eten en drinken. "Onze naam komt doordat ...

Video
Op Reportage: Brownies&downieS Harderwijk

Brownies&downieS... Een concept waar Pernilla Spijker uit Ermelo wel blij van werd. “Ik studeerde commerciële economie aan Windesheim in Zwolle. Ik had geen idee wat ik na de studie wilde doen. Een kantoorbaan is niks voor mij maar ik wilde graag iets voor mijzelf beginnen", aldu...

Video
Op Reportage: Panino di Pino

Simone Prestifilippo is samen met haar man Michael eigenaar van de lunchroom Panino di Pino. Panino di pino is een lunchroom waar de moderne Italiaanse sfeer samen met de heerlijke broodjes, Pasta’s en sorbetijs in het centraal staat. Panino di Pino is opgericht door de schoonvader van Sim...

Personalia Fastservice
Domino's krijgt Nederlandse CEO voor Europa

Domino's Pizza Enterprises Limited (ASX: DMP), moederorganisatie van Domino’s pizza Nederland publiceerde deze week haar halfjaarcijfers. In Europa realiseerde Domino’s een sterke omzetgroei van +9,4% tot €382,8m (+5,0% SSS) en een EBITDA €29,4m (+15,6%). Daarnaast opende D...

Video
Op Reportage: Het nieuwe Olivier

Brasserie Olivier in Bilthoven is met haar 37 jaar een van de oudste eetgelegenheden in het dorp. Sinds een half jaar is Olivier verhuisd naar een nieuwe locatie. En daar horen veranderingen bij. Eigenaresse Myrna Janssen vertelt trots haar verhaal. ‘’We zijn verhuisd naar de meest ce...

Bezorgen Achtergronden
Brabanders eten vooral kip met carnaval 

Brabantse carnavalsvierders eten graag kip. Dat blijkt uit cijfers van maaltijdplatform Deliveroo. Op basis van data van de carnavalsdagen afgelopen jaren bekeek het bedrijf waar zij tijdens carnaval een piek in bestellingen kunnen verwachten, en waar de feestgangers per stad het meest zin in hebben...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: