Wilco Admiraal - Flat White?

25 juni 2013 |
Wilco Admiraal - Flat White?<

Onlangs bladerde ik door het dagboek dat ik bijhield toen ik in Australië aan het backpacken was. Ik heb daar mijn eerste werkervaring opgedaan en daarmee de basis gelegd voor mijn
verdere toekomst als Independent Barista. In mijn dagboek schreef ik op wat ik leerde, inclusief gedetailleerde definities van de verschillende koffiedranken die ik moest bereiden. Ook maakte ik melding van no-go’s voor de barista (kook NOOIT de melk!) en karakterschetsen van gasten, managers en collega’s. Vermakelijk om te lezen en – zoals nu blijkt – bij vlagen zeer actueel!

‘De nieuwste koffietrend’
Een van de karakteristieke koffiedranken voor mijn tijd Down Under was de Flat White, recentelijk in Nederland heel populair geworden. Er wordt in de media gesproken over ‘de nieuwste koffietrend’, die ‘de markt gaat veroveren’ omdat ‘de consument volwassen wordt op koffiegebied’. Maar als je vraagt hoe je dit drankje bereidt, blijkt dat niemand weet wat een Flat White nu eigenlijk is. Het recept volgens bevriende baristi in Utrecht is een dubbele Ristretto met veel melk en minder schuim dan een Cappuccino. Volgens sommige koffietrendwatchers is het een twee- tot driedubbele Espresso met veel melkschuim en een beetje melk. Maar heel zeker weten doen ze het niet, alleen dat je de Espresso goed moet kunnen proeven.

Dagboek
Voor mijn definitie van de Flat White citeer ik mijn dagboek: “Vrijdag 6 november 1998. Begin nu echt goed te worden in Sydney coffees! (er volgt een rij met koffiedefinities variërend van Espresso tot Latte Macchiato en tenslotte:) Flat White: zetten als een Cappuccino maar dan zonder schuim.”

Nieuwe hippe koffie
Hoe simpel kan het zijn? Inmiddels staat de Flat White op de kaart van elke zichzelf serieus nemende espressobar in Nederland. Koffieliefhebbers vertellen mij trots dat ze gehoord hebben dat dit de ‘nieuwe hippe koffie’ is, zonder te beseffen waar dit drankje nu werkelijk vandaan komt. Eigenwijs als ik ben, maak ik dan ook steeds een andere variant voor ze, afhankelijk van mijn persoonlijke inschatting van hun koffiesmaak. Tot nu toe vond men het elke keer de perfecte Flat White. Daarvoor is dus helemaal geen nieuw hip drankje nodig: goed gastheerschap en gedegen vakkennis volstaan!

In de nieuwste editie van vakblad Lunchroom kunt u de column van Wilco Admiraal ook lezen. Eerdere verschenen columns lezen? Download gratis op de website van Lunchroom.nl.
Wilco Admiraal

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Coronacrisis
Grootste terras van Hoofddorp klaar voor heropening

Het grootste terras van Hoofddorp bij het Novotel Amsterdam Schiphol Airport opent op 1 juni weer haar deuren. General Manager Floris Licht hoopt vooral dat locals het terras vanaf deze dag weer weten te vinden. Novotel Amsterdam Schiphol Airport heeft een prachtig terras, waar tot wel zeventig m...

Koffie & thee Utrecht
30ml Coffee & Food maakt een feestje van de heropening op 1 juni

De afgelopen maanden was het rustig in de ‘huiskamers’ van 30ml. Alle vestigingen waren open voor TO GO, maar de gezelligheid die de zaken normaliter zo typeert hebben de medewerkers echt gemist. Gelukkig openen ook zij vanaf 1 juni om 12:00 uur weer de deuren voor het nuttigen ter plaat...

Economie Coronacrisis
Horeca al in eerste kwartaal zeer zwaar getroffen door de crisis

De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De omzet nam in het eerste kwartaal van 2020 met 14 procent af ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dit was de eerste omzetdaling in 7 jaar tijd. Het volume, de voor...

Bezorgen Vega
Supergewassen, eitwitvervangers en plantaardige melk over tien jaar normaal

Maaltijdplatform Deliveroo deed onderzoek* onder tech-minded Nederlanders van 18 jaar en ouder over de toekomst van voeding gedreven door techniek, zoals supergewassen, kweekvlees, 3D-geprint voedsel en persoonlijke voeding op basis van het eigen DNA. Zij blijken een sterke voorkeur te hebben voor &...

Branded Content
Veiligheidsproducten worden nieuwe reclamedragers

Horecaondernemers hebben groen licht gekregen om per 1 juni weer te openen.Met deze bijzondere printproducties kunnen horecaondernemers de aandacht op zichzelf vestigen of zelfs gebruiken voor hun marketing en eigen reclame. Voorbereiding is heel belangrijk: Plaats daarom specifieke gedragsregel...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Slecht levensgedrag, definitief oordeel in zicht?

Het openen van een restaurant gaat niet zomaar. Los van alle praktische zaken moeten de nodige vergunningen worden aangevraagd, waaronder in veel gevallen een exploitatievergunning op grond van de (algemene) plaatselijke verordening en een Drank- en Horecawetvergunning. Hierbij stuit men doorgaans o...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: