Wilco Admiraal - Flat White?

25 juni 2013
Wilco Admiraal - Flat White?

Onlangs bladerde ik door het dagboek dat ik bijhield toen ik in Australië aan het backpacken was. Ik heb daar mijn eerste werkervaring opgedaan en daarmee de basis gelegd voor mijn
verdere toekomst als Independent Barista. In mijn dagboek schreef ik op wat ik leerde, inclusief gedetailleerde definities van de verschillende koffiedranken die ik moest bereiden. Ook maakte ik melding van no-go’s voor de barista (kook NOOIT de melk!) en karakterschetsen van gasten, managers en collega’s. Vermakelijk om te lezen en – zoals nu blijkt – bij vlagen zeer actueel!

*‘De nieuwste koffietrend’*
Een van de karakteristieke koffiedranken voor mijn tijd Down Under was de Flat White, recentelijk in Nederland heel populair geworden. Er wordt in de media gesproken over ‘de nieuwste koffietrend’, die ‘de markt gaat veroveren’ omdat ‘de consument volwassen wordt op koffiegebied’. Maar als je vraagt hoe je dit drankje bereidt, blijkt dat niemand weet wat een Flat White nu eigenlijk is. Het recept volgens bevriende baristi in Utrecht is een dubbele Ristretto met veel melk en minder schuim dan een Cappuccino. Volgens sommige koffietrendwatchers is het een twee- tot driedubbele Espresso met veel melkschuim en een beetje melk. Maar heel zeker weten doen ze het niet, alleen dat je de Espresso goed moet kunnen proeven.

*Dagboek*
Voor mijn definitie van de Flat White citeer ik mijn dagboek: “Vrijdag 6 november 1998. Begin nu echt goed te worden in Sydney coffees! (er volgt een rij met koffiedefinities variërend van Espresso tot Latte Macchiato en tenslotte:) Flat White: zetten als een Cappuccino maar dan zonder schuim.”

*Nieuwe hippe koffie*
Hoe simpel kan het zijn? Inmiddels staat de Flat White op de kaart van elke zichzelf serieus nemende espressobar in Nederland. Koffieliefhebbers vertellen mij trots dat ze gehoord hebben dat dit de ‘nieuwe hippe koffie’ is, zonder te beseffen waar dit drankje nu werkelijk vandaan komt. Eigenwijs als ik ben, maak ik dan ook steeds een andere variant voor ze, afhankelijk van mijn persoonlijke inschatting van hun koffiesmaak. Tot nu toe vond men het elke keer de perfecte Flat White. Daarvoor is dus helemaal geen nieuw hip drankje nodig: goed gastheerschap en gedegen vakkennis volstaan!

In de nieuwste editie van vakblad Lunchroom kunt u de column van Wilco Admiraal ook lezen. Eerdere verschenen columns lezen? "Download gratis op de website van Lunchroom.nl.":http://www.lunchroom.nl/bladen.html

~Wilco Admiraal~

Overig nieuws