Wilco Admiraal - Flat White?

25 juni 2013 |
Wilco Admiraal - Flat White?<

Onlangs bladerde ik door het dagboek dat ik bijhield toen ik in Australië aan het backpacken was. Ik heb daar mijn eerste werkervaring opgedaan en daarmee de basis gelegd voor mijn
verdere toekomst als Independent Barista. In mijn dagboek schreef ik op wat ik leerde, inclusief gedetailleerde definities van de verschillende koffiedranken die ik moest bereiden. Ook maakte ik melding van no-go’s voor de barista (kook NOOIT de melk!) en karakterschetsen van gasten, managers en collega’s. Vermakelijk om te lezen en – zoals nu blijkt – bij vlagen zeer actueel!

‘De nieuwste koffietrend’
Een van de karakteristieke koffiedranken voor mijn tijd Down Under was de Flat White, recentelijk in Nederland heel populair geworden. Er wordt in de media gesproken over ‘de nieuwste koffietrend’, die ‘de markt gaat veroveren’ omdat ‘de consument volwassen wordt op koffiegebied’. Maar als je vraagt hoe je dit drankje bereidt, blijkt dat niemand weet wat een Flat White nu eigenlijk is. Het recept volgens bevriende baristi in Utrecht is een dubbele Ristretto met veel melk en minder schuim dan een Cappuccino. Volgens sommige koffietrendwatchers is het een twee- tot driedubbele Espresso met veel melkschuim en een beetje melk. Maar heel zeker weten doen ze het niet, alleen dat je de Espresso goed moet kunnen proeven.

Dagboek
Voor mijn definitie van de Flat White citeer ik mijn dagboek: “Vrijdag 6 november 1998. Begin nu echt goed te worden in Sydney coffees! (er volgt een rij met koffiedefinities variërend van Espresso tot Latte Macchiato en tenslotte:) Flat White: zetten als een Cappuccino maar dan zonder schuim.”

Nieuwe hippe koffie
Hoe simpel kan het zijn? Inmiddels staat de Flat White op de kaart van elke zichzelf serieus nemende espressobar in Nederland. Koffieliefhebbers vertellen mij trots dat ze gehoord hebben dat dit de ‘nieuwe hippe koffie’ is, zonder te beseffen waar dit drankje nu werkelijk vandaan komt. Eigenwijs als ik ben, maak ik dan ook steeds een andere variant voor ze, afhankelijk van mijn persoonlijke inschatting van hun koffiesmaak. Tot nu toe vond men het elke keer de perfecte Flat White. Daarvoor is dus helemaal geen nieuw hip drankje nodig: goed gastheerschap en gedegen vakkennis volstaan!

In de nieuwste editie van vakblad Lunchroom kunt u de column van Wilco Admiraal ook lezen. Eerdere verschenen columns lezen? Download gratis op de website van Lunchroom.nl.
Wilco Admiraal

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Lekkerste Lunchroombroodje Video
Video: Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland 2019

Heb jij je lekkerste broodje nog niet aangemeld voor dé culinaire wedstrijd voor lunchrooms? Dat kan nog tot 4 oktober 2019. Via deze link meld je je aan. Check de video hieronder voor meer info! ...

Columns
Column Sico de Moel: boer zoekt (kaas)vrouw

"En voor de heer met lactose intolerantie: een kaasplankje met bijzondere Hollandse kazen." Gasten met een serieuze lactose-intolerantie hebben altijd een pilletje bij zich, voor als het misgaat. Die kijken dan ook niet vreemd op als ik hun crème brûlée vervang door een...

Awards Culinair
Dit zijn de 10 beste nieuwe restaurants in Nederland

En de winnaar is... Gisteravond was de bekendmaking van de winnaars van TheFork Restaurants Awards 2019. 31 Nederlandse topchefs nomineerden 31 nieuwe restaurants. Vervolgens was het aan de gast om te stemmen. Wie de trotse winnaars zijn, lees je hieronder: De winnaars van TheFork Restaurants Awa...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Verkrijgen werkvergunning Aziatische koks versoepeld

Op 16 april 2019 heeft minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) bekendgemaakt dat er per 1 oktober 2019 een einde komt aan het quotum dat is opgelegd in de bijzondere regeling voor het verkrijgen van een werkvergunning voor specialistische Aziatische koks. De tijdelijke regeling, die nu ...

Opening Fastfood
Dunkin’ opent Store in Designer Outlet Roosendaal

Koffie- en donutgigant Dunkin’ opent haar deuren in Roosendaal. Na het succes van de pop-up eerder dit jaar kon een blijvende vestiging niet uitblijven in de Designer Outlet van Nederland. Vanaf 21 september 2019 om 10.00 uur kan het winkelend publiek ook terecht bij de Dunkin’ to-go Sto...

Hotelbouwplannen Utrecht
Populaire Utrechtse lunchroom Karibu moet wijken voor herbestemming

LOU Oudenoord, in het Concordiagebouw in Utrecht, krijgt een nieuwe bestemming. Er komen woningen, horeca en een hotel in het in het voormalige pand van de Hogeschool Utrecht. Dit houdt in dat de geliefde lunchroom Karibu een nieuw onderkomen moet zoeken of ophoudt te bestaan. In december moeten ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: