Vijf jaar Deliveroo in Nederland: dit zijn onze eetgewoonten

9 oktober 2020 | Thijs Jacobs

Deze maand is het alweer vijf jaar geleden dat Deliveroo zich in Nederland vestigde. Inmiddels zijn we heel wat patatjes, pizza’s en poké bowls verder, dus tijd om de balans op te maken: wat heeft de bezorgdienst ons op culinair gebied gebracht in de afgelopen jaren? Daarvoor is Deliveroo de data-archieven ingedoken en dat leverde leuke inzichten op over onze eetgewoonten. 

Burgers onveranderd populair

Inmiddels bezorgt de dienst eten van ruim 3.000 lokale restaurants in negentien Nederlandse steden. Of dat keuzestress oplevert? Welnee. Nog altijd staan de Amerikaanse en Italiaanse keukens prominent op de eerste en tweede plaats. Even was er ruimte voor een culinair uitstapje en betraden de keukens van Hawaï (2018) en Japan (2019) de top drie, maar in 2020 bleven we liever dicht bij huis - ook op eetgebied - en staat weliswaar Nederland op de derde plek. Vooral in Amsterdam is men niet vies van een Hollandse snack op z’n tijd.

Dit waren per keuken de meest populaire gerechten bij Deliveroo: 

Top 3 Amerikaanse gerechten:

Cheeseburger - Five Guys, Den Haag

Whopper® Menu - Burger King, Reguliersbreestraat Amsterdam

Spicy Chicken Taco - Taco Bell, Eindhoven

Top 3 Italiaanse gerechten:

Margherita - Follia, Den Haag

Kinder Bueno - IJssalon Intermezzo, Tilburg

Finocchiona salami - De Pizzabakkers, Haarlem

Top 3 Nederlandse gerechten: 

Van Dobben Kroket - Van Dobben, Amsterdam 

Broodje Gehaktbal - Slagerij Vet, Amsterdam

Frikandel speciaal - Frietboutique, Amsterdam

Vrijdag, besteldag

Wat wel is overgewaaid vanuit het buitenland is het tijdstip waarop Nederlanders zijn gaan eten. De gemiddelde bestelling werd in 2015 om 19:13 uur geplaatst, waar Deliveroo tegenwoordig voornamelijk wordt geraadpleegd om 19:47 uur. Ook de dag waarop we liever niet zelf in de keuken staan is veranderd: vijf jaar geleden was zondag nog de populairste dag om eten te bestellen, in 2020 laten we de riders massaal voorrijden op vrijdag. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies. Dit meldt de NOS op basis van verklaringen van Haagse ingewijden. De maatregel zal deel uitmaken van het derde st ...

Bezorgen
Wat kost bezorgen via Thuisbezorgd?

Bezorgen is, nu de horeca gesloten is, de reddingsboei waar veel restaurants zich aan vastklampen. Niet altijd zonder succes, want de Nederlander heeft de weg naar de bezorgsites en -apps goed weten te vinden. In het derde kwartaal heeft Just Eat Takeaway, waar Thuisbezorgd toe behoort, een groei va ...

Food Vega
Vleesconsumptie stijgt in 2019

De vleesconsumptie in Nederland is in 2019 voor het tweede jaar op rij gestegen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de vleesconsumptie van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. “Alles schreeuwt om vermindering van de vleesconsumptie. Klimaat, stikstof, ontbossing, ...

Wet- en regelgeving Vega
IKEA, Unilever en 250.000 burgers tegen ‘vegaburgerverbod’

Vandaag stemt het Europees parlement over het ‘vegaburgerverbod’. Een petitie tegen het verbod, op initiatief van ProVeg, werd ruim 250.000 keer ondertekend. Daarnaast spraken tal van Europese milieu-organisaties, consumentenorganisaties én voedselgiganten als Unilever en IKEA zic ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Rechter oordeelt: horeca blijft dicht

De horeca blijft voorlopig dicht. Zo oordeelde de rechter vanmiddag in de rechtbank in Den Haag. Een aantal horecaondernemers had een kort geding tegen de Staat aangespannen met als inzet dat de horeca weer de deuren mocht openen. De rechter ging daar niet in mee. Over twee weken volgt de motivering ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: