Tijdreis door de lunchroombranche

12 december 2014 |
Tijdreis door de lunchroombranche<

Lunchroom bestaat dit jaar vijftien jaar. Reden voor een feestje en een terugblik. Je zou denken dat er in vijftien jaar heel wat
is veranderd in de lunchroombranche en deze gedachte is gedeeltelijk juist. Er zijn namelijk héél veel lunchrooms bijgekomen en er is veel meer aandacht voor diner en ontbijt, bijvoorbeeld. Opvallend genoeg zijn bepaalde zaken ook echt tijdloos. We kijken terug en zetten opvallende uitspraken uit de afgelopen vijftien jaar op een rijtje en verbinden deze met ‘het nu’.

Allereerste uitgave
In de allereerste uitgave van Lunchroom (2000) lezen we dat Nederlanders steeds meer buiten de deur lunchen en dat het aantal lunchrooms in een jaar tijd met ruim 14% was toegenomen. In diezelfde uitgave is ook te lezen dat ketenvorming in de lunchroombranche in opkomst is. Let wel: dit is bijna vijftien jaar geleden! Is er dan echt zoveel veranderd? Niet echt. We nemen je mee op een tijdreis door de lunchroombranche.

De bagel
Wie denkt dat de bagel een ‘überhip’ product is van nu, heeft het mis. In de allereerste uitgave van Lunchroom (2000) schreven we het volgende: "Bagels zijn in. Tot een paar jaar geleden wist bijna geen Nederlander wat een bagel is: een rond broodje met een gat in het midden. Nu schieten bagelzaken als paddenstoelen uit de grond, vooral in grote steden. Een enkele lunchroom specialiseert zich zelfs geheel in het broodje dat uit Amerika is aangewaaid, of beter: teruggekeerd."

2014
Anno 2014 kent haast iedere Nederlander Bagels & Beans. Sterker nog: dit franchiseconcept wordt door velen beschouwd als een vooruitstrevend en hip concept. In 2000 schreven we niet alleen alleen over de opkomst van de bagel, maar ook over ‘Bagels & Zo.’ Een Utrechtse lunchroom die zich specialiseerde in bagels en ook muffins en aanverwante zaken op het menu had staan.

Lees het volledige artikel in de CuliTip 2014!
Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Bezorgen
Veel overtredingen bij maaltijdbezorgers

De Inspectie SZW constateert veel overtredingen door horecabedrijven die eigen bezorgers in dienst hebben. Bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven gaat het mis. Het ontbreekt bij deze bedrijven vaak aan kennis over wat wettelijk is toegestaan. Bezorgers krijgen te weinig betaald, werke...

Achtergronden Fastservice
Bagels & Beans zoekt bagelbazen

Bagels & Beans houdt dinsdag 3 maart in Alphen aan den Rijn een franchise informatieavond voor aankomende 'bagelbazen'. Wie droomt van een eigen zaak komt hier alles te weten over het runnen van een Bagels & Beans. Bagels & Beans is op zoek naar bagelbazen in Amsterdam, Maastr...

Vlees Marketing
Nationale Week Zonder Vlees is een feit

Halverwege maart is het weer zo ver: de Nationale Week Zonder Vlees in Nederland gaat dan weer van start. Dit evenement is van 9 tot en met 15 maart aan de gang. Veel mensen proberen tijdens deze week geen vlees te eten of in plaats van vlees, vegetarisch te koken. Het doel van dit evenement is om m...

Interieur
"Wij hebben vier barista's in dienst"

Niets is belangrijker dan de goede koffie bij lunchroom Proeverz in Gorinchem. Wim van Willigen, eigenaar van Proeverz: ‘’De mensen gaan vaak naar de vakman of de vakvrouw voor een goed product. Wij van Proeverz staan bekend om onze echte koffie. We hebben dan ook niet voor niks vier bar...

Lunchroom
Ontdekken en genieten: Op wereldreis bij De Ontdekking [video]

Op de hoek van de altijd levendige Voorstraat in Utrecht bevindt zich lunchroom De ontdekking, die je in gedachten even meeneemt naar een ander land. Onder het genot van een Braziliaanse koffie of Arabic-night smoothie, word je even weggetrokken uit de dagelijkse sleur. De Ontdekking zorgt voor e...

Lunchroom Interview
"Ze worden hier echt in hun kracht gezet"

De mooie en speciale samenwerking tussen begeleider en cliënt medewerker is uitermate uniek. De Postkamer is een Grand Café gelegen in het hartje van Nijkerk waar gemotiveerde cliënten begeleid en ondersteund worden door zorgorganisatie Careander. De zaak waar Henriette Eleveld als ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: