Niven Kunz maakt sterrengerecht van Franse frietjes McDonalds

10 mei 2017 | Roy Spijker

Na vier succesvolle afleveringen in 2016 van de food documentaireserie Kwaliteit en Herkomst van McDonald’s, is het nu tijd om een zeer geliefd icoon in de schijnwerpers te plaatsen… de Franse Frietjes! In deze eerste aflevering van 2017 gaat topchef Niven Kunz, eigenaar van het door Michelin bekroonde restaurant Niven in Rijswijk, de uitdaging aan om met de ingrediënten van de Franse Frietjes een sterrengerecht te maken.

Voordat hij aan de challenge begint, onderzoekt hij eerst samen met Hugo Kennis, tv-kok en 24Kitchen-presentator, waar de aardappelen vandaan komen en hoe de Franse Frietjes worden gemaakt. Zij brengen daarvoor een bezoek aan aardappelverwerker Lamb Weston / Meijer in Kruiningen, die de Franse Frietjes voor McDonald’s in Nederland maakt. 

Bijzonder groot formaat 
De zoektocht van Hugo en Niven begint bij de aardappelopslagloods, waar de aardappelen opgeslagen liggen. McDonald’s gebruikt voor al haar Franse Frietjes het Innovator ras. Dit ras is gekozen vanwege het bijzonder grote formaat, de mooie verdeling van zetmeel en de goudgele bakkleur. Voor al die lange Franse Frietjes van McDonald’s is namelijk een aardappel met flink wat lengte nodig.

Vervolgens brengen Niven en Hugo een bezoek aan de fabriek van Lamb Weston / Meijer in Kruiningen, om het verwerkingsproces met eigen ogen te zien. Daar zien ze hoe de aardappelen binnenkomen en worden gewassen, geschild en met een snelheid van 120 km per uur in het water door een speciaal mes worden gestuwd en gesneden tot Franse Frietjes. “Het is interessant om het hele verwerkingsproces te zien en ik ben positief verrast dat er voor de frietjes van McDonald’s niet meer dan vijf ingrediënten worden gebruikt. Goed om te zien dat het een broodje aap verhaal is dat er allerlei extra ingrediënten aan toegevoegd zouden worden. Ook ben ik onder de indruk dat ze bij zo’n grote productieomvang zo’n constante kwaliteit kunnen waarborgen. Al met al een leerzaam bezoek!”, aldus Kunz.
 


Van Franse Frietjes tot luchtige Aardappelmousseline
Dit keer is de bestemming echter geen McDonald?s restaurant. Ongeveer 10 kilogram aardappelen gaat naar sterrenrestaurant Niven in Rijswijk. Niven Kunz, eigenaar van het restaurant, werkt al vanaf zijn 17e op sterrenniveau en heeft al sinds zijn 24ste een Michelinster. Na onder andere gewerkt te hebben voor De Librije en De Bokkendoorns, opende hij in 2009 zijn eigen restaurant in Rijswijk, dat kort daarna al bekroond wordt met een Michelinster. Niven kookt volgens het 80/20 principe want koken met groenten in de hoofdrol vindt hij fantastisch.

Na het ontvangen van de McDonald?s ingrediënten (de Innovator aardappelen, zout,  plantaardige olie en als extra toevoeging uit de McDonald?s keuken: peper, room en bacon strips) laat Niven zijn ware talent zien. In een handomdraai verrast hij zijn gasten met een luchtige aardappelmousseline, gemaakt met de ingrediënten uit de keuken van McDonald?s. Voor een cheftwist voegt hij slechts een vleugje bieslook en truffel toe - en het resultaat is verbluffend! 

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Ondernemen
Drie horecabedrijven winnen online challenge 'Boost je omzet!'

Het Thon Hotel in Rotterdam, restaurant Zeeën van Tijd in Roosendaal en Snackbar Kitsy’s in Alkmaar gaan de uitdaging aan. Zij zijn de drie winnaars van de beursactie van Boost je omzet! op Gastvrij Rotterdam. Van maandag 18 tot en met woensdag 20 september 2017 was het team van deze onli...

Awards Mensen
ProFri en Nederlands Frituurcentrum maken genomineerden Parels van het Jaar Award bekend

Liefst vier medewerkers zijn er dit jaar genomineerd voor de Parel van het Jaar Award. Deze parels kwamen naar voren op voordracht van ondernemers in de frituurbranche. Vakvereniging ProFri en het Nederlands Frituurcentrum reiken deze Award sinds 2013 jaarlijks uit aan cafetariamedewerkers die zich ...

Koffie & thee Mensen
Doppio viert jubileum met reis naar Italië

Espressobarketen Doppio Espresso bestaat 10 jaar en organiseert ter ere van dit jubileum een reis naar Italië, daar waar het allemaal begon. Met als doel inspiratie en ideeën opdoen én om te genieten van de Italiaanse koffiecultuur. In april 2017 vierde Doppio Espresso het tienja...

Achtergronden
Overvaltraining helpt om criminaliteit in de horeca voor te zijn

Op 9 oktober gaat de Week van de Veiligheid van start. Het nemen van de juiste preventieve maatregelen is de eerste stap om de kans op criminaliteit in uw zaak te verkleinen. Denk bijvoorbeeld aan een overvaltraining voor u en uw medewerkers. Wij spraken met Hendrik-Jan Kaptein van het Centrum voor ...

Events Horeca
Horecabeurs Gastvrij Rotterdam groeit in omvang

Gastvrij Rotterdam kijkt terug op een uitermate succesvolle vijfde editie waarin opnieuw tal van records zijn gebroken. Met 400 exposanten en 150 prestigieuze wedstrijden, uitreikingen, proeverijen en demonstraties konden de 12.736 bezoekers zich drie dagen lang in Rotterdam Ahoy oriënteren op ...

Bier Achtergronden
Bierbeleving met vintage bockbier

Gasten willen tegenwoordig meer dan alleen een goed glas bier. Ze willen beleving. Het verhaal achter een bier. Al eens aan een vintage bockbier kaart gedacht dit najaar? Maak de bockbierbeleving bovendien compleet met heerlijke bijpassende hapjes. Wat maakt vintage bockbier dan zo bijzonder? Het is...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2017 - Uitgeverij PS

Uitgave door: