Joop Braakhekke en culinaire geheimen

25 augustus 2014 |
Joop Braakhekke en culinaire geheimen<

Kasteel de Haar Utrecht presenteert van 9 september tot en met 30 november 2014 de tentoonstelling ‘Culinaire geheimen van De Haar’. Chef Joop Braakhekke verricht de feestelijke
opening op 9 september in aanwezigheid van chef-kok Pierre Amory en enkele sous chefs uit zijn keukenteam. Pierre Amory was 40 jaar lang dé chef-kok voor baron van Zuylen van Nijevelt van de Haar. Braakhekke en Amory zijn generatiegenoten en koken beiden volgens de traditionele Franse keuken. Precies 10 jaar geleden, in september 2004, ontmoetten zij elkaar voor het eerst in de keuken van Kasteel de Haar. Exclusief voor deze tentoonstelling licht chef-kok Pierre Amory het deksel van de koperen pan en geeft hij een inkijkje in de culinaire kant van het kasteel en verklapt amusante keukengeheimen. Gastconservator Lise Timmer, culinair connaisseur en coach en manager van bekende (inter-)nationale (MICHELIN) Chefs, heeft de tentoonstelling ‘Culinaire geheimen van De Haar’ samengesteld.

Culinair, elitair, extraordinair
Kasteel de Haar is het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland en behoort tot de internationale top van historische buitenhuizen. Ruim een eeuw bestaat de traditie dat Kasteel de Haar één maand per jaar, in september, wordt bewoond door de familie van Zuylen van Nijevelt van de Haar. Het fêteren van de beau monde uit de internationale jetset vormde het middelpunt van deze traditie, met extravagante diners en uitmuntend gastheerschap door de baron. Hij organiseerde op hoog niveau déjeuners, thés, diners en bals masqués. Excellente chefs werden overgevlogen uit Frankrijk. In de overige maanden werkte chef-kok Amory als privé chef bij beroemdheden als president Georges Pompidou, Christian Dior en Valentino. Bij roemrijke invités van de baron liep het water in de mond bij de gastronomische verwennerijen met als legendarisch hoogtepunt de fabuleuze suikerwerken die bij het dessert werden geserveerd. Illustere gasten als Aristoteles Onassis, Coco Chanel, Maria Callas, Gregory Peck, Roger Moore, Yves Saint Laurent en Brigitte Bardot lieten het zich goed smaken bij deze cosmopolitische baron aan de dis.

Het geheim van de kok en andere keukengeheimen
Wat deed een plassende vis in de japon van de barones? Wat zei een tafelbediende in plat Utrechts tegen een lid van het Koninklijk Huis? In welk dessert zat 80 kilo suiker verwerkt? Wat doet een geluidsfragment uit de keuken van de Franse drie Michelin Sterren Chef Paul Bocuse in de kasteelkeuken? Wat verstopten deftige diva’s onder de rand van hun bord? Waar verstopte de Maître zijn borrel? Hoe voorkwam Roger Moore gezichtsverlies toen hij een hele kip aan zijn vergulde vork had hangen? Wilt u weten hoe de vork in de steel zit? Ontrafel deze en andere keukengeheimen tijdens de tentoonstelling ‘Culinaire geheimen van De Haar’ van 9 september tot en met 30 november 2014 op Kasteel de Haar Utrecht.

Gastconservator Lise Timmer
Kasteel de Haar heeft voor de samenstelling van deze tentoonstelling een gastconservator uitgenodigd. Lise Timmer, culinair connaisseur, werkte nauw samen met chef-kok Pierre Amory bij de samenstelling van de tentoonstelling ‘Culinaire geheimen van De Haar’. Lise Timmer wordt in de culinaire wereld omschreven als een paradijsvogel onder de culinisten. Lise is coach en manager van bekende (inter)nationale (MICHELIN) Chefs, zoals Erik van Loo van Restaurant Parkheuvel (*), Christophe Muller (***) Executive Chef bij Paul Bocuse, EmManuel Renaut (**), Joe Barza (Lebanon) en David Higgs (Zuid-Afrika, Pellegrino lijst). Eveneens organiseert zij internationale high level culinaire evenementen. Met haar Franse manier van leven is de rol van culinair conservator bij De Haar op haar lijf geschreven en dook zij vol in de geschiedenis van de culinaire geheimen van De Haar.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Ondernemen
Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het beginnen ...

Lunch Diner Opening
Nieuwe hotspot in Amsterdam-Noord [Foto's]

Bar-restaurant IJver heeft haar deuren voor gasten geopend op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Ruim een jaar lang liepen hier werklieden in en uit nadat er vijf jaar geleden de eerste plannen werden gemaakt. Het team, bestaande uit 5 jonge ambitieuze ondernemers, kan niet wachten om van deze feno...

Achtergronden Tech
Ook restaurants moeten innoveren: “Wie nu nog op papier werkt, loopt hopeloos achter”

Zelfs in onze sector, die op zich als vrij traditioneel te boek staat, maken we inmiddels gebruik van technologische hulpmiddelen. Het zijn babystapjes, toegegeven, maar wie anno nu de personeelsplanning nog in excel bijhoudt en de recepturen in een kladblok noteert, loopt hopeloos achter. Ik bev...

trends Koffie & thee
Dit zijn de actuele koffietrends en -ontwikkelingen

Technologische ontwikkelingen van koffiemachines Koffiemachines worden steeds geavanceerder. Door de automatisering en technologische ontwikkelingen wordt koffie alsmaar naar een hoger niveau getild zowel thuis, in de horeca als op de werkvloer. Aan de hand van recente voorbeelden laten we zien w...

Opening
Food & Wine bar Pierre Par CP gerestyled [foto's]

Op dinsdag 6 augustus opende food & wine bar Pierre par CP aan de Denneweg in Den Haag opnieuw haar deuren na een grote make over. Interieurontwerper Jeroen Smeele restylde de zaak in het hart van de Zuid-Hollandse hoofdstad. Met een bijzondere kaart maakt eigenaar Joey de Kruijf, samen met b...

Economie
Horeca telt veel snelgroeiende bedrijven

In 2018 waren er voor het eerst meer dan 10 duizend snelgroeiende bedrijven. Dit is 20 procent meer dan het vorige record uit 2017 toen er bijna 8 500 snelle groeiers waren. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over snelgroeiende bedrijven. Een bedrijf is een snelle groeier als het aanta...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: