Genomineerden voor Vegan Awards 2022 bekendgemaakt

Auteur: Redactie
Duurzaamheid 15 juli 2022
Genomineerden voor Vegan Awards 2022 bekendgemaakt

Plantaardig restaurant Mama Gaia in Haarlem, Kasvio in Utrecht en Bij Albrecht in Eindhoven zijn genomineerd voor een Vegan Award van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV). De award voor beste vegan restaurant wordt jaarlijks uitgereikt om aandacht te vragen voor horecaondernemers die bewust kiezen voor een plantaardig menu. Stemmen kan vanaf vandaag tot en met donderdag 28 juli via deze link. De winnaars van de 13e editie van de Vegan Awards worden op 3 september bekend gemaakt op de VeggieWorld-beurs in Houten.

Plantaardige revolutie in de horeca

Mama Gaia (‘Moeder Aarde’ in het Oudgrieks) is een missiegedreven restaurant waar iedereen – van vleeseter tot overtuigd veganist – hoogwaardig plantaardig kan ontbijten, lunchen of dineren. Op deze plek in het centrum van Haarlem wil het Mama Gaia team de plantaardige revolutie versnellen door te laten zien hoe leuk en vooral lekker een bewuste lifestyle kan zijn. Tjitske Reukers-Pijls, Manager van Mama Gaia: “We zijn enorm vereerd dat we, twee jaar na de opening van ons restaurant, al genomineerd zijn voor deze toonaangevende prijs. Een restaurant van deze omvang en in deze niche starten tijdens een pandemie is een uitdagende maar zeer waardevolle stap geweest. We doen het vol liefde en vanuit de overtuiging dat een plantaardig menu een belangrijke sleutel is om de klimaatcrisis effectief te lijf te gaan.” Volgens een studie van de Universiteit van Oxford is een veganistisch dieet de beste manier om de CO2-voetafdruk te beperken, met maar liefst 73%. Het recent verschenen IPCC-rapport van de Verenigde Naties toont onomstotelijk aan dat een plantaardige revolutie ook in de horecasector broodnodig is.

Over de Vegan Awards

Al sinds 2010 worden de Vegan Awards uitgereikt aan inspirerende mensen, initiatieven en organisaties die zich inzetten voor een plantaardige en toekomstbestendige wereld. Vanaf vandaag kan iedereen, gedurende twee weken, zijn stem uitbrengen in vijf categorieën: beste vegan onderneming, initiatief, literatuur, product en restaurant. Restaurants die al eerder in de prijzen vielen zijn: Studio Konijnenvoer (Arnhem, 2021), Deer Mama (Amsterdam, 2019) en de Vegan Junkfood Bar (Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven, 2018). “Het zou een eer zijn als wij onze naam kunnen toevoegen aan deze prachtige lijst met like-minded restaurants,” aldus Tjitske. De uitreiking van de Vegan Awards 2022 vindt op zaterdag 3 september plaats tijdens de VeggieWorld-beurs op het terrein van Expo Houten.

Fotograaf: Cindy van Rees

Overig nieuws