De top 7 koffies voor uw lunchkaart

25 april 2013
De top 7 koffies voor uw lunchkaart

De witte gloed van melkschuim, gecombineerd met een fluweelzachte espresso waarin u de versgemalen koffiebonen proeft. Dit is hoe de beleving van een goede kop koffie moet zijn. Nieuwsgierig hoe u
dat voor elkaar krijgt? Doe uw voordeel met de top 7 koffies samengesteld door vakblad Lunchroom in samenwerking met barista en columnist Wilco Admiraal.

*Top 7 koffie *
Deze koffies moet u op uw koffiekaart hebben staan!

*1.(Filter)koffie*
Een kop koffie op de ouderwetse manier gemaakt van versgemalen bonen. Zorg dat u de juiste watertemperatuur gebruikt: tussen 86 en 92 graden. Serveer de koffie in een glas.

*2. Espresso*
Gemaakt van versgemalen koffiebonen, geserveerd in een warm kopje van porselein. Een oortje eraan drinkt prettiger. Serveer er altijd een glaasje water bij.

*3. Espresso macchiato*
een espresso met een laagje melkschuim van verse volle melk. Gebruik vooral melkschuim, maar een drupje melk is toegestaan. Zorg dat de melk nooit warmer wordt dan 74 graden; tussen 65 en 70 graden is perfect.

*4.Cappuccino*
Hier zijn de verhoudingen belangrijk, namelijk ? espresso, ? warme melk en ? melkschuim. Zorg voor minimaal 1 centimeter schuim. Maak de melk niet te warm, want dan verandert de structuur van de eiwitten. Als u teveel lucht inblaast, ontstaan luchtbellen.

*5. Café cortado*
Enkele espresso in een klein glas, aangemengd met melk: ¼ espresso en ¾ melk. Hierbij wordt geen melkschuim gebruikt.

*6. Café latte*
Koffie verkeerd met ¼ espresso en ¾ melk. Hier wordt een klein beetje melkschuim bij gebruikt.

*7. IJskoffie*
Schenk in een longdrinkglas een espresso. Voeg er vijf tot zes ijsklontjes bij (niet teveel, want dan wordt het waterig). Afgekoelde gestoomde melk erbij, goed doorroeren en afwerken met een half schepje palmsuiker of fijne rietsuiker. Als culinaire toevoeging kunt u kiezen voor kruidige siropen of specerijen zoals kaneel.

*Lees het in Lunchroom*
Wilt u meer weten over koffie, thee en patisserie? Lees het in uw vakblad Lunchroom. "Download":http://www.lunchroom.nl/blad/76/ het magazine gratis.

~Myrtille Vromans~

Overig nieuws