Column Pieter Punter: Spruitjesvolk

14 maart 2017 | Roy Spijker

Volgens trendwatcher Anneke Ammerlaan worden spruitjes en bloemkool de trendgroenten van 2017. Dat lijkt me een uitgelezen kans voor de lunchrooms: gefrituurde bloemkoolroosjes en spruitjes op een stokje zijn veel gezonder dan frietjes en kroketten. 

DOWNLOAD HIER GRATIS DE MAARTEDITIE VAN LUNCHROOM!

Spruitjes hebben een slechte naam, vroeger werden ze veel te lang gekookt, waardoor allerlei zwavelverbindingen vrijkwamen en de beruchte spruitjeslucht verscheen, zo treffend beschreven door Gerard Reve in de Avonden. Spruitjes worden al duizenden jaren geteeld en komen oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Naast de bekende groene spruit is er nu ook een paarse variant en een spruit met lossere blaadjes, de 'flower sprout'.

Ook bloemkool komt uit het Middellandse Zeegebied. De Moren, die in de elfde en twaalfde eeuw in Spanje woonden, beschreven deze plant al. Wereldwijd is bloemkool een trend! Chefs dwepen met deze down-to-earth groente en hij verschijnt dan ook in verschillende hoedanigheden op tafel: gestoomd, geroosterd, gepureerd, in salades of risotto. Bloemkool werd in de zestiende eeuw al overal in ons land verbouwd, maar is nu populairder dan ooit. 

Toch zijn bijna alle groenten taboe in de snackbar of lunchroom, met een grote uitzondering de aardappel. Ik denk dat de meest gegeten groente in Nederland de aardappel is, meestal in de vorm van patat frites. Ook bij de patat zien we een belangrijke trend: vers gesneden friet wordt steeds populairder. Zelfs een sterrenchef heeft zich op de friet gestort en zo te zien met veel succes. Dit is meer werk voor de uitbater maar voor de vers gesneden frieten kan hij meer vragen. 

Een meer exotische trend is poké. Dit is een gerecht dat uit Hawaï is komen overwaaien en bestaat uit een combinatie van stukjes rauwe vis en stukjes groente met een saus. Poké wordt geserveerd in een kommetje en is uitstekend geschikt als tussendoortje. In Rotterdam, Amsterdam en Utrecht zijn al een aantal pokégelegenheden. Het zou me trouwens niet verbazen als McDonald's binnenkort met poké komt; de snack past perfect in een gezond dieet. Maar ook een stokje gegrilde spruitjes met saus of gefrituurde bloemkoolroosjes zou uitstekend passen als een gezond tussendoortje. Laten we de kroket, pikanto en kaassoufflé nu eens vergeten en overstappen op iets nieuws.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Lekkerste Lunchroombroodje Video
Video: Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland 2019

Heb jij je lekkerste broodje nog niet aangemeld voor dé culinaire wedstrijd voor lunchrooms? Dat kan nog tot 4 oktober 2019. Via deze link meld je je aan. Check de video hieronder voor meer info! ...

Columns
Column Sico de Moel: boer zoekt (kaas)vrouw

"En voor de heer met lactose intolerantie: een kaasplankje met bijzondere Hollandse kazen." Gasten met een serieuze lactose-intolerantie hebben altijd een pilletje bij zich, voor als het misgaat. Die kijken dan ook niet vreemd op als ik hun crème brûlée vervang door een...

Awards Culinair
Dit zijn de 10 beste nieuwe restaurants in Nederland

En de winnaar is... Gisteravond was de bekendmaking van de winnaars van TheFork Restaurants Awards 2019. 31 Nederlandse topchefs nomineerden 31 nieuwe restaurants. Vervolgens was het aan de gast om te stemmen. Wie de trotse winnaars zijn, lees je hieronder: De winnaars van TheFork Restaurants Awa...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Verkrijgen werkvergunning Aziatische koks versoepeld

Op 16 april 2019 heeft minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) bekendgemaakt dat er per 1 oktober 2019 een einde komt aan het quotum dat is opgelegd in de bijzondere regeling voor het verkrijgen van een werkvergunning voor specialistische Aziatische koks. De tijdelijke regeling, die nu ...

Opening Fastfood
Dunkin’ opent Store in Designer Outlet Roosendaal

Koffie- en donutgigant Dunkin’ opent haar deuren in Roosendaal. Na het succes van de pop-up eerder dit jaar kon een blijvende vestiging niet uitblijven in de Designer Outlet van Nederland. Vanaf 21 september 2019 om 10.00 uur kan het winkelend publiek ook terecht bij de Dunkin’ to-go Sto...

Hotelbouwplannen Utrecht
Populaire Utrechtse lunchroom Karibu moet wijken voor herbestemming

LOU Oudenoord, in het Concordiagebouw in Utrecht, krijgt een nieuwe bestemming. Er komen woningen, horeca en een hotel in het in het voormalige pand van de Hogeschool Utrecht. Dit houdt in dat de geliefde lunchroom Karibu een nieuw onderkomen moet zoeken of ophoudt te bestaan. In december moeten ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: