Column Pieter Punter: Spruitjesvolk

14 maart 2017 | Roy Spijker

Volgens trendwatcher Anneke Ammerlaan worden spruitjes en bloemkool de trendgroenten van 2017. Dat lijkt me een uitgelezen kans voor de lunchrooms: gefrituurde bloemkoolroosjes en spruitjes op een stokje zijn veel gezonder dan frietjes en kroketten. 

DOWNLOAD HIER GRATIS DE MAARTEDITIE VAN LUNCHROOM!

Spruitjes hebben een slechte naam, vroeger werden ze veel te lang gekookt, waardoor allerlei zwavelverbindingen vrijkwamen en de beruchte spruitjeslucht verscheen, zo treffend beschreven door Gerard Reve in de Avonden. Spruitjes worden al duizenden jaren geteeld en komen oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Naast de bekende groene spruit is er nu ook een paarse variant en een spruit met lossere blaadjes, de 'flower sprout'.

Ook bloemkool komt uit het Middellandse Zeegebied. De Moren, die in de elfde en twaalfde eeuw in Spanje woonden, beschreven deze plant al. Wereldwijd is bloemkool een trend! Chefs dwepen met deze down-to-earth groente en hij verschijnt dan ook in verschillende hoedanigheden op tafel: gestoomd, geroosterd, gepureerd, in salades of risotto. Bloemkool werd in de zestiende eeuw al overal in ons land verbouwd, maar is nu populairder dan ooit. 

Toch zijn bijna alle groenten taboe in de snackbar of lunchroom, met een grote uitzondering de aardappel. Ik denk dat de meest gegeten groente in Nederland de aardappel is, meestal in de vorm van patat frites. Ook bij de patat zien we een belangrijke trend: vers gesneden friet wordt steeds populairder. Zelfs een sterrenchef heeft zich op de friet gestort en zo te zien met veel succes. Dit is meer werk voor de uitbater maar voor de vers gesneden frieten kan hij meer vragen. 

Een meer exotische trend is poké. Dit is een gerecht dat uit Hawaï is komen overwaaien en bestaat uit een combinatie van stukjes rauwe vis en stukjes groente met een saus. Poké wordt geserveerd in een kommetje en is uitstekend geschikt als tussendoortje. In Rotterdam, Amsterdam en Utrecht zijn al een aantal pokégelegenheden. Het zou me trouwens niet verbazen als McDonald's binnenkort met poké komt; de snack past perfect in een gezond dieet. Maar ook een stokje gegrilde spruitjes met saus of gefrituurde bloemkoolroosjes zou uitstekend passen als een gezond tussendoortje. Laten we de kroket, pikanto en kaassoufflé nu eens vergeten en overstappen op iets nieuws.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Coronacrisis
Grootste terras van Hoofddorp klaar voor heropening

Het grootste terras van Hoofddorp bij het Novotel Amsterdam Schiphol Airport opent op 1 juni weer haar deuren. General Manager Floris Licht hoopt vooral dat locals het terras vanaf deze dag weer weten te vinden. Novotel Amsterdam Schiphol Airport heeft een prachtig terras, waar tot wel zeventig m...

Koffie & thee Utrecht
30ml Coffee & Food maakt een feestje van de heropening op 1 juni

De afgelopen maanden was het rustig in de ‘huiskamers’ van 30ml. Alle vestigingen waren open voor TO GO, maar de gezelligheid die de zaken normaliter zo typeert hebben de medewerkers echt gemist. Gelukkig openen ook zij vanaf 1 juni om 12:00 uur weer de deuren voor het nuttigen ter plaat...

Economie Coronacrisis
Horeca al in eerste kwartaal zeer zwaar getroffen door de crisis

De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De omzet nam in het eerste kwartaal van 2020 met 14 procent af ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dit was de eerste omzetdaling in 7 jaar tijd. Het volume, de voor...

Bezorgen Vega
Supergewassen, eitwitvervangers en plantaardige melk over tien jaar normaal

Maaltijdplatform Deliveroo deed onderzoek* onder tech-minded Nederlanders van 18 jaar en ouder over de toekomst van voeding gedreven door techniek, zoals supergewassen, kweekvlees, 3D-geprint voedsel en persoonlijke voeding op basis van het eigen DNA. Zij blijken een sterke voorkeur te hebben voor &...

Branded Content
Veiligheidsproducten worden nieuwe reclamedragers

Horecaondernemers hebben groen licht gekregen om per 1 juni weer te openen.Met deze bijzondere printproducties kunnen horecaondernemers de aandacht op zichzelf vestigen of zelfs gebruiken voor hun marketing en eigen reclame. Voorbereiding is heel belangrijk: Plaats daarom specifieke gedragsregel...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Slecht levensgedrag, definitief oordeel in zicht?

Het openen van een restaurant gaat niet zomaar. Los van alle praktische zaken moeten de nodige vergunningen worden aangevraagd, waaronder in veel gevallen een exploitatievergunning op grond van de (algemene) plaatselijke verordening en een Drank- en Horecawetvergunning. Hierbij stuit men doorgaans o...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: