Column Pieter Punter: Spruitjesvolk

14 maart 2017 | Roy Spijker

Volgens trendwatcher Anneke Ammerlaan worden spruitjes en bloemkool de trendgroenten van 2017. Dat lijkt me een uitgelezen kans voor de lunchrooms: gefrituurde bloemkoolroosjes en spruitjes op een stokje zijn veel gezonder dan frietjes en kroketten. 

DOWNLOAD HIER GRATIS DE MAARTEDITIE VAN LUNCHROOM!

Spruitjes hebben een slechte naam, vroeger werden ze veel te lang gekookt, waardoor allerlei zwavelverbindingen vrijkwamen en de beruchte spruitjeslucht verscheen, zo treffend beschreven door Gerard Reve in de Avonden. Spruitjes worden al duizenden jaren geteeld en komen oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Naast de bekende groene spruit is er nu ook een paarse variant en een spruit met lossere blaadjes, de 'flower sprout'.

Ook bloemkool komt uit het Middellandse Zeegebied. De Moren, die in de elfde en twaalfde eeuw in Spanje woonden, beschreven deze plant al. Wereldwijd is bloemkool een trend! Chefs dwepen met deze down-to-earth groente en hij verschijnt dan ook in verschillende hoedanigheden op tafel: gestoomd, geroosterd, gepureerd, in salades of risotto. Bloemkool werd in de zestiende eeuw al overal in ons land verbouwd, maar is nu populairder dan ooit. 

Toch zijn bijna alle groenten taboe in de snackbar of lunchroom, met een grote uitzondering de aardappel. Ik denk dat de meest gegeten groente in Nederland de aardappel is, meestal in de vorm van patat frites. Ook bij de patat zien we een belangrijke trend: vers gesneden friet wordt steeds populairder. Zelfs een sterrenchef heeft zich op de friet gestort en zo te zien met veel succes. Dit is meer werk voor de uitbater maar voor de vers gesneden frieten kan hij meer vragen. 

Een meer exotische trend is poké. Dit is een gerecht dat uit Hawaï is komen overwaaien en bestaat uit een combinatie van stukjes rauwe vis en stukjes groente met een saus. Poké wordt geserveerd in een kommetje en is uitstekend geschikt als tussendoortje. In Rotterdam, Amsterdam en Utrecht zijn al een aantal pokégelegenheden. Het zou me trouwens niet verbazen als McDonald's binnenkort met poké komt; de snack past perfect in een gezond dieet. Maar ook een stokje gegrilde spruitjes met saus of gefrituurde bloemkoolroosjes zou uitstekend passen als een gezond tussendoortje. Laten we de kroket, pikanto en kaassoufflé nu eens vergeten en overstappen op iets nieuws.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Digitaal Ondernemen
Alles over digitaal ondernemen in je lunchzaak

De horeca is dicht. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Afhalen, bezorgen, pakketten samenstellen, online kookcursussen en bierproeverijn organiseren: De horeca staat verre van stil. Het digitale landschap geeft de horeca op dit moment de tools in handen om omzet te genereren. Nu fysiek conta ...

Economie Coronacrisis
Horecapersoneel slachtoffer van coronacrisis

Horeca- en cateringbedrijven ervaren pittige tijden. Tegen de stroom in proberen ze omzet te draaien en bezoekers aan te trekken. Dit blijkt uit onderzoek van Foodservice Community en GROUP7 onder bijna 600 horeca-, fastservice- (dit zijn broodjeszaken en frituren) en cateringprofessionals, dat tuss ...

Achtergronden
Zonder horeca blijven er maar weinig openbare toiletten over

Op 19 november was het Wereld Toiletdag. Een dag waarop de app HogeNood samen met de Maag Lever Darm Stichting in kaart brengt wat de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland zijn. De jaarlijkse ranking laat drastische verschillen zien met en zonder horeca, want zoals jullie weten is de hore ...

Financieel Ondernemen
Aftrekbare kosten in je lunchzaak

Als ondernemer maakt u het hele jaar door kosten. Van de meeste kosten is het duidelijk dat u deze kunt aftrekken van uw winst. Denk bijvoorbeeld aan de huur van de ruimte voor uw restaurant. Er zijn echter ook kosten waarbij dit minder voor de hand ligt, zoals de kosten voor werkkleding of een maal ...

Interview
Bedrijfspaspoort: Brood en Zoets

Hoe zou jij je lunchroom omschrijven? "Een beetje een tweede huiskamer voor heel veel mensen. Er komen hier veel vaste gasten, en veel mensen uit de buurt die gezellig voor een kopje koffie of een praatje komen. We zijn een van de weinige die zo vroeg open zijn in de stad, dus er komen dan o ...

Opening
Dunkin’ opent Pop up Store in Amsterdam The Style Outlet

Koffie- en donutgigant Dunkin’ opent haar deuren in Halfweg. Na het succes van de vestigingen die in de overige outlets in Nederland gevestigd zijn kon een Vestiging in de Amsterdamse The Style Outlet niet uitblijven. Trost zijn we dat we in dit mooie project onze nieuwste concept van Dunkin&r ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: