De belastingdienst geeft vier belastingtips voor horecaondernemers

15 april 2019 | Yonne van Geene

Veel startende ondernemers en ZZP’ers doen hun belastingaangifte zelf. Om dit zo makkelijk mogelijk te maken, heeft de Belastingdienst al privégegevens voor hen ingevuld. Het zakelijke deel van de aangifte moet je als ondernemer zelf invullen. Om ondernemers uit de horeca voor de inkomstenbelasting te helpen bij een soepele, goede en volledige aangifte, zet de Belastingdienst de belangrijkste aftrekposten en belastingregelingen op een rij. Belastingaangifte doen kan tot 1 mei.

Tip 1: Ondernemersaftrek

Onder de ondernemersaftrek vallen onder andere de zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Om in aanmerking te komen, moet je ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting en voldoen aan het urencriterium. Uit een recente peiling blijkt dat 85,9 procent van de ondernemers bekend is met het urencriterium, waarvoor je onder andere minimaal 1.225 uur per kalenderjaar moet besteden aan je bedrijf. De zelfstandigenaftrek bedraagt 7.280 euro. Hiernaast kun je als ondernemer ook aanspraak maken op de startersaftrek van 2.123 euro. Dit mag wanneer je in de afgelopen vijf jaar minimaal een jaar geen ondernemer was en in deze periode niet meer dan twee keer gebruik hebt gemaakt van de zelfstandigenaftrek.

Tip 2: Mkb-winstvrijstelling

Als je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting krijg je automatisch de mkb-winstvrijstelling. Daardoor hoef je geen belasting te betalen over 14 procent van je winst. Bij ondernemers die in 2018 verlies hebben gedraaid, wordt de mkb-vrijstelling automatisch verrekend. Hierbij wordt 14 procent van je verlies niet meegeteld.

Tip 3: Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Heb je in 2018 meer dan 2.300 euro geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen? En kosten de bedrijfsmiddelen per stuk 450 euro of meer? Dan heb je mogelijk recht op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. De hoogte van de investeringsaftrek hangt af van de investeringen.

Tip 4: Fiscale oudedagsreserve

Als ondernemer voor de inkomstenbelasting mag je, als je aan het begin van het kalenderjaar nog niet de AOW-leeftijd hebt bereikt, jaarlijks een deel van je jaarwinst toevoegen aan je fiscale oudedagsreserve. Het bedrag dat je reserveert voor je pensioen, mag je aftrekken van je winst. Je hoeft het geld niet daadwerkelijk opzij te zetten, maar houdt het vrij voor je bedrijf.

Wel of geen recht op aftrekposten?

Voor bovenstaande aftrekposten en belastingregelingen geldt dat je ondernemer voor de inkomstenbelasting moet zijn. Ondernemers die hierover twijfelen, worden aangeraden de OndernemersCheck te doen. Aan de hand van maximaal 20 vragen over continuïteit, ondernemersrisico, bedrijfsomvang en zelfstandigheid krijg je een goede indicatie of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Vlees Marketing
Nationale Week Zonder Vlees is een feit

Halverwege maart is het weer zo ver: de Nationale Week Zonder Vlees in Nederland gaat dan weer van start. Dit evenement is van 9 tot en met 15 maart aan de gang. Veel mensen proberen tijdens deze week geen vlees te eten of in plaats van vlees, vegetarisch te koken. Het doel van dit evenement is om m...

Interieur
"Wij hebben vier barista's in dienst"

Niets is belangrijker dan de goede koffie bij lunchroom Proeverz in Gorinchem. Wim van Willigen, eigenaar van Proeverz: ‘’De mensen gaan vaak naar de vakman of de vakvrouw voor een goed product. Wij van Proeverz staan bekend om onze echte koffie. We hebben dan ook niet voor niks vier bar...

Lunchroom
Ontdekken en genieten: Op wereldreis bij De Ontdekking [video]

Op de hoek van de altijd levendige Voorstraat in Utrecht bevindt zich lunchroom De ontdekking, die je in gedachten even meeneemt naar een ander land. Onder het genot van een Braziliaanse koffie of Arabic-night smoothie, word je even weggetrokken uit de dagelijkse sleur. De Ontdekking zorgt voor e...

Lunchroom Interview
"Ze worden hier echt in hun kracht gezet"

De mooie en speciale samenwerking tussen begeleider en cliënt medewerker is uitermate uniek. De Postkamer is een Grand Café gelegen in het hartje van Nijkerk waar gemotiveerde cliënten begeleid en ondersteund worden door zorgorganisatie Careander. De zaak waar Henriette Eleveld als ...

Lunchroom
Op reportage: La Colline [video]

Nergens in Oss u zo thuis voelen als bij La Colline. Te vinden op d’n heuvel zoals op z’n Brabants gezegd wordt. Wat deze zaak zo bijzonder maakt: “La Colline is de woonkamer van Oss geworden waar alle inwoners uit alle woonwijken van Oss welkom zijn”, zegt verantwoordelijke ...

Opening Rotterdam
Maritiem museum gooit het roer om met eigen horeca

Het Maritiem Museum Rotterdam opent een gloednieuw café op zaterdag 22 februari. Vanaf dat moment baat het museum zijn horeca zelf uit om de bezoekerservaring nog beter te maken, nadat eind vorig jaar ook de museumwinkel in eigen beheer is genomen. Het café draagt de naam ‘Het La...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: