Afhalen alcohol horeca Amsterdam verboden

Auteur: Nikki Kraaijenzank
Wet- en regelgeving Corona 24 december 2021
Afhalen alcohol horeca Amsterdam verboden

Tijdens de lockdown is het verboden om alcohol af te halen bij Amsterdamse horecagelegenheden. Dat komt mede door excessen van vorig jaar, zo meldt Het Parool vandaag. Nu de horeca is gesloten, proberen veel ondernemers toch nog wat te verdienen met een afhaal- of bezorgservice. Al is het om alleen maar bezig te blijven en de dreun van de harde lockdown beter op te kunnen vangen. Net als vorig jaar zijn de stadswandelingen weer razend populair, zo ook de zogenaamde glühweinwandelingen. Daar gaat nu dus een streep doorheen.

Tijdens de lockdown van vorig jaar werkte de verkoop van alcohol groepsvorming in de stad Amsterdam in de hand. Vooral op de Noordermarkt en in de Westerstraat was het erg druk met borrelende mensen. De gemeente moest extra toezichthouders inzetten. De woordvoerder van burgemeester Femke Halsema verklaart tegenover Het Parool dat de gemeente Amsterdam daarom het besluit heeft genomen om dit jaar een alcoholverbod op te leggen aan de horeca. "Deze bijeenkomsten droegen niet bij aan het beoogde idee en effect van een lockdown. De consumptie van alcohol werd een doel op zich."

Buiten Amsterdam

In veel andere steden, bijvoorbeeld Utrecht, wordt het afhalen van alcohol bij horecagelegenheden nog gedoogd, mits de drank in een gesloten flesje zit. Een warme beker glühwein tijdens een koude avondwandeling is daar ook geen optie, net als vorig jaar. 

Blijf op de hoogte

Eén keer per week het actuele en relevante lunchroomnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws