16 maart Nationale Pannenkoekendag: tien stappen tot de perfecte pannenkoek

6 maart 2018 | David Bakker

De pannenkoek. Kost niks, levert een hoop op. De brutowinstmarge ligt op een slordige 80 procent. Tachtig. Dat tikt lekker aan. Maar de pannenkoek moet natuurlijk wel verrukkelijk zijn. 16 maart viert Nederland de nationale pannenkoekendag. Een uitstekend moment voor pannenkoekenrestauranthouders om de aandacht te trekken, of voor geïnteresseerde horecaondernemers om eens te experimenteren met dit eenvoudig lekkere product. In dit artikel bespreken we een aantal tips & tricks om tot de perfecte pannenkoek te komen. Nieuwgierig naar alle horeca gerelateerde dagen? Download hier de marketingkalender en doe er als ondernemer je voordeel mee. 

Het lijkt zo een simpel gerecht. Een pannenkoek bakken, dat kan iedereen. Toch zijn er een aantal valkuilen; denk aan klontjes in het beslag, een te bleke pannenkoek, een die aan de pan blijft plakken of een die maar niet gaar wilt worden. Het begint natuurlijk allemaal met de basis: verse producten.

Ingrediënten:

- 250 gram bloem

- snufje zout

- 2 of 3 grote eieren

- 1/2 liter melk

- 75 gram boter


1. Het beslag

Zeef de bloem in een kom om klontjes te voorkomen. Maak een kuilt in het midden, breek daar de eieren in, giet er een halve liter melk bij en een eetlepel olie. Begin met kloppen, gebruik een zo groot mogelijke garde om het beslag luchtig te houden, vanuit het midden en zorg tijdens het kloppen dat je telkens een beetje bloem meeneemt vanuit de zijkant. Voeg al kloppend de overige melk erbij, klop nog even door en als het goed is, is het beslag zo dik als een drinkyoghurt.

2. Klop niet te lang

Je wilt je pannenkoek lekker luchtig houden. Klop je het beslag te lang, dan komen er meer gluten vrij in het beslag. Een teveel aan dit eiwit zorgt voor een taaie pannenkoek.

3. Rusten

Laat het beslag een minuut of vijf rusten. De gluten die je zojuist hebt losgeslagen kunnen zo een beetje tot rust komen. Wacht echter niet te lang. Dan valt de luchtigheid in het beslag weer weg. Maximaal tien minuten. 

4. Gebruik een goede pan

Hoe goed je beslag ook is gelukt, bij het kiezen van de verkeer pan brandt de pannenkoek alsnog aan. Gebruik dus geen koekenpan met een dunne bodem, maar een met een dikke. De pan moet breed zijn en niet al te hoge randen hebben zodat je de pannenkoek vrij gemakkelijk kan draaien.

7. Mix

Voordat je kan bakken is er de keuze: olie of boter. boter is nog altijd het lekkerst, maar verbrandt snel. Daardoor verbrandt de pannenkoek aan de buitenkant maar is de binnenkant nog niet gaar. Probeer eens zonnebloemolie of mix het met de boter.

8. Egaal invetten

Pak een stuk keukenpapier, dep dit in de zonnebloemolie, boter of een mix van beide. Smeer hiermee de pan in om de pan zo gelijkmatig mogelijk in te vetten.

9. Pan goed heet laten worden

Nu komt het spannendste moment. Het beslag verlaat de kom en valt in de pan. Doe dat niet te snel maar ook niet te laat; bij een te hete pan verbrandt de buitenkant en blijft de binnenkant zacht, bij een te koude pan mengt de olie en de boter teveel met het beslag. Zet de pan op een middelhoog vuur, laat ongeveer drie minuten staan en voeg dan het beslag toe.

10. Draaien

Toegegeven. Misschien is het draaien nog spannender dan het beslag in de pan doen. Het gaat in elk geval vaak fout. Gouden tip: draai maar een keer. Het bevordert de luchtigheid. Doe dit als er belletjes worden gevormd in het hart van de pannenkoek. Laat de pannenkoek mooi bruin worden om hem vervolgens te serveren.  

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Lekkerste Lunchroombroodje Awards
Meld je aan voor het Lekkerste Lunchroombroodje 2018

Leuk dat je je lekkerste broodje in wilt zenden voor deelname. Lukt het niet met onderstaand formulier, dan kun je de foto van het gerecht, de receptuur, bereidingswijze, prijs op de kaart en overige gegevens mailen naar thijs.jacobs@uitgeverijps.nl. ...

Achtergronden Culinair
Klassiek kindermenu niet meer van deze tijd

Hoewel uit eten met jonge kinderen een uitdaging kan zijn, geeft bijna de helft (45%) van de ouders met jonge kinderen (5-10 jaar) aan minimaal eens per maand buiten de deur te eten met hun kroost. Dit blijkt uit onderzoek van PanelWizard onder ruim 1.000 gezinnen. Heikel punt is de menukaart, bi...

Bezorgen Achtergronden
Deliveroo for Business biedt roomservice in hotels

Deliveroo breidt het bedrijfsaanbod van 'Deliveroo for Business' uit met drie nieuwe opties. Van dit onderdeel van Deliveroo, gericht op de zakelijke markt, maken wereldwijd meer dan 7.000 bedrijven gebruik, waaronder bedrijven in Nederland. Nederlandse bedrijven bestellen via een zakelijk a...

Culinair Rotterdam
François Geurds verkoopt zaak aan Herman den Blijker

Topkok François Geurds heeft zijn restaurant, FG Bistro, in het Rotterdamse Lloydkwartier verkocht aan horecaondernemer Herman den Blijker. Zijn andere zaken in Rotterdam behoudt hij. Op Facebook meldt Geurds het volgende: "We hebben met deze beslissing gekozen ons volledig te focussen o...

Interview Longread
Horecaondernemer Bas Hoebink: ''De horeca moet een betere werkgever worden''

Bas Hoebink startte zo’n zes jaar geleden met zijn restaurant – De Firma – in Nijmegen. Inmiddels vallen er drie Nijmeegse horecazaken onder zijn onderneming ‘Het Hoofdkwartier Horeca' en heeft hij in Wijchen, samen met zijn compagnon, een vierde horecazaak: Italiaans res...

Achtergronden
Grand Café Moeke Enschede flink verbouwd

Grand Café Moeke Enschede heeft de bovenste verdieping van het restaurant geopend, waardoor het aantal plaatsen is verdubbeld. Moeke is een gezellig en laagdrempelig, eigentijds grand café waar je komt voor een heerlijke kop koffie, lunch of diner. Een plek waar iedereen zich thuis voe...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: