16 maart Nationale Pannenkoekendag: tien stappen tot de perfecte pannenkoek

6 maart 2018 | David Bakker

De pannenkoek. Kost niks, levert een hoop op. De brutowinstmarge ligt op een slordige 80 procent. Tachtig. Dat tikt lekker aan. Maar de pannenkoek moet natuurlijk wel verrukkelijk zijn. 16 maart viert Nederland de nationale pannenkoekendag. Een uitstekend moment voor pannenkoekenrestauranthouders om de aandacht te trekken, of voor geïnteresseerde horecaondernemers om eens te experimenteren met dit eenvoudig lekkere product. In dit artikel bespreken we een aantal tips & tricks om tot de perfecte pannenkoek te komen. Nieuwgierig naar alle horeca gerelateerde dagen? Download hier de marketingkalender en doe er als ondernemer je voordeel mee. 

Het lijkt zo een simpel gerecht. Een pannenkoek bakken, dat kan iedereen. Toch zijn er een aantal valkuilen; denk aan klontjes in het beslag, een te bleke pannenkoek, een die aan de pan blijft plakken of een die maar niet gaar wilt worden. Het begint natuurlijk allemaal met de basis: verse producten.

Ingrediënten:

- 250 gram bloem

- snufje zout

- 2 of 3 grote eieren

- 1/2 liter melk

- 75 gram boter


1. Het beslag

Zeef de bloem in een kom om klontjes te voorkomen. Maak een kuilt in het midden, breek daar de eieren in, giet er een halve liter melk bij en een eetlepel olie. Begin met kloppen, gebruik een zo groot mogelijke garde om het beslag luchtig te houden, vanuit het midden en zorg tijdens het kloppen dat je telkens een beetje bloem meeneemt vanuit de zijkant. Voeg al kloppend de overige melk erbij, klop nog even door en als het goed is, is het beslag zo dik als een drinkyoghurt.

2. Klop niet te lang

Je wilt je pannenkoek lekker luchtig houden. Klop je het beslag te lang, dan komen er meer gluten vrij in het beslag. Een teveel aan dit eiwit zorgt voor een taaie pannenkoek.

3. Rusten

Laat het beslag een minuut of vijf rusten. De gluten die je zojuist hebt losgeslagen kunnen zo een beetje tot rust komen. Wacht echter niet te lang. Dan valt de luchtigheid in het beslag weer weg. Maximaal tien minuten. 

4. Gebruik een goede pan

Hoe goed je beslag ook is gelukt, bij het kiezen van de verkeer pan brandt de pannenkoek alsnog aan. Gebruik dus geen koekenpan met een dunne bodem, maar een met een dikke. De pan moet breed zijn en niet al te hoge randen hebben zodat je de pannenkoek vrij gemakkelijk kan draaien.

7. Mix

Voordat je kan bakken is er de keuze: olie of boter. boter is nog altijd het lekkerst, maar verbrandt snel. Daardoor verbrandt de pannenkoek aan de buitenkant maar is de binnenkant nog niet gaar. Probeer eens zonnebloemolie of mix het met de boter.

8. Egaal invetten

Pak een stuk keukenpapier, dep dit in de zonnebloemolie, boter of een mix van beide. Smeer hiermee de pan in om de pan zo gelijkmatig mogelijk in te vetten.

9. Pan goed heet laten worden

Nu komt het spannendste moment. Het beslag verlaat de kom en valt in de pan. Doe dat niet te snel maar ook niet te laat; bij een te hete pan verbrandt de buitenkant en blijft de binnenkant zacht, bij een te koude pan mengt de olie en de boter teveel met het beslag. Zet de pan op een middelhoog vuur, laat ongeveer drie minuten staan en voeg dan het beslag toe.

10. Draaien

Toegegeven. Misschien is het draaien nog spannender dan het beslag in de pan doen. Het gaat in elk geval vaak fout. Gouden tip: draai maar een keer. Het bevordert de luchtigheid. Doe dit als er belletjes worden gevormd in het hart van de pannenkoek. Laat de pannenkoek mooi bruin worden om hem vervolgens te serveren.  

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns Blog
Column restaurateur Sico de Moel: "Ik word verdacht van slavendrijven!"

Ik ben zojuist verhoord door de politie. Ik ben verdachte. Ik word verdacht van slavendrijven. De kwestie is van een paar jaar geleden. Ik deed toen zaken met een schoonmaakbedrijf. Dit bleek een achteraf een criminele organisatie te zijn, volgens de twee rechercheurs die mij vandaag ondervroegen. ...

Lunch
Bagels & Beans is het Beste Restaurant van De Vegetarische Restaurantweek

Niet minder dan 531 restaurants namen deel aan de tweede editie van De Vegetarische Restaurantweek die vorige week plaatsvond. Gasten konden gedurende de week een stem uitbrengen op het beste vegetarische restaurant. Bagels & Beans deed mee met drie speciale vegetarische menu’s en wist daa...

Opening Restaurant
Bar-restaurant IJver opent zomer 2019

In de zomer van 2019 opent IJver haar deuren in de voormalige Scheepsbouwloods op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Er wordt hard gewerkt aan dit robuuste restaurant met een eigenzinnige menu- en drankenkaart. Op deze iconische locatie met een groot binnen- en buitenterras kunnen gasten staks geniete...

Food trends Vega
Populariteit vlees- en visvrije thuisbezorgmaaltijden stijgt

Afgelopen week namen zeker 57.600 Nederlanders deel aan de tweede editie van de Nationale Week Zonder Vlees. Een initiatief dat Nederlanders inspireerde om van 11 tot 17 maart een week lang geen vlees (en vis) te eten, en in plaats daarvan de verrassende mogelijkheden van de plantaardige keuken te o...

Economie KHN
Oproep KHN voor Provinciale Staten-verkiezingen: voorkom overaanbod horeca

De afgelopen tien jaar nam het aantal horecazaken in Nederland explosief toe. Het aantal groeide met 13 procent naar ruim 43000 zaken. KHN is blij met deze ontwikkeling en ziet ook voor de toekomst nog ruimte voor extra horeca. Maar in steeds meer binnensteden ontstaat overaanbod van horeca, vooral ...

Advertorial
3, 2, 1… Stoof!

Oma’s draadjesvlees, dat is waar je elk kind voor wakker kunt maken. En nu we eenmaal volwassen zijn, loopt het water nog steeds in onze mond als we er alleen al aan denken. Anno 2019 zijn stoofgerechten weer helemaal back in business. Smakelijke hachee, Franse Boeuf Bourguignon, Vlaamse stove...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
CityTrips
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: