16 maart Nationale Pannenkoekendag: tien stappen tot de perfecte pannenkoek

6 maart 2018 | David Bakker

De pannenkoek. Kost niks, levert een hoop op. De brutowinstmarge ligt op een slordige 80 procent. Tachtig. Dat tikt lekker aan. Maar de pannenkoek moet natuurlijk wel verrukkelijk zijn. 16 maart viert Nederland de nationale pannenkoekendag. Een uitstekend moment voor pannenkoekenrestauranthouders om de aandacht te trekken, of voor geïnteresseerde horecaondernemers om eens te experimenteren met dit eenvoudig lekkere product. In dit artikel bespreken we een aantal tips & tricks om tot de perfecte pannenkoek te komen. Nieuwgierig naar alle horeca gerelateerde dagen? Download hier de marketingkalender en doe er als ondernemer je voordeel mee. 

Het lijkt zo een simpel gerecht. Een pannenkoek bakken, dat kan iedereen. Toch zijn er een aantal valkuilen; denk aan klontjes in het beslag, een te bleke pannenkoek, een die aan de pan blijft plakken of een die maar niet gaar wilt worden. Het begint natuurlijk allemaal met de basis: verse producten.

Ingrediënten:

- 250 gram bloem

- snufje zout

- 2 of 3 grote eieren

- 1/2 liter melk

- 75 gram boter


1. Het beslag

Zeef de bloem in een kom om klontjes te voorkomen. Maak een kuilt in het midden, breek daar de eieren in, giet er een halve liter melk bij en een eetlepel olie. Begin met kloppen, gebruik een zo groot mogelijke garde om het beslag luchtig te houden, vanuit het midden en zorg tijdens het kloppen dat je telkens een beetje bloem meeneemt vanuit de zijkant. Voeg al kloppend de overige melk erbij, klop nog even door en als het goed is, is het beslag zo dik als een drinkyoghurt.

2. Klop niet te lang

Je wilt je pannenkoek lekker luchtig houden. Klop je het beslag te lang, dan komen er meer gluten vrij in het beslag. Een teveel aan dit eiwit zorgt voor een taaie pannenkoek.

3. Rusten

Laat het beslag een minuut of vijf rusten. De gluten die je zojuist hebt losgeslagen kunnen zo een beetje tot rust komen. Wacht echter niet te lang. Dan valt de luchtigheid in het beslag weer weg. Maximaal tien minuten. 

4. Gebruik een goede pan

Hoe goed je beslag ook is gelukt, bij het kiezen van de verkeer pan brandt de pannenkoek alsnog aan. Gebruik dus geen koekenpan met een dunne bodem, maar een met een dikke. De pan moet breed zijn en niet al te hoge randen hebben zodat je de pannenkoek vrij gemakkelijk kan draaien.

7. Mix

Voordat je kan bakken is er de keuze: olie of boter. boter is nog altijd het lekkerst, maar verbrandt snel. Daardoor verbrandt de pannenkoek aan de buitenkant maar is de binnenkant nog niet gaar. Probeer eens zonnebloemolie of mix het met de boter.

8. Egaal invetten

Pak een stuk keukenpapier, dep dit in de zonnebloemolie, boter of een mix van beide. Smeer hiermee de pan in om de pan zo gelijkmatig mogelijk in te vetten.

9. Pan goed heet laten worden

Nu komt het spannendste moment. Het beslag verlaat de kom en valt in de pan. Doe dat niet te snel maar ook niet te laat; bij een te hete pan verbrandt de buitenkant en blijft de binnenkant zacht, bij een te koude pan mengt de olie en de boter teveel met het beslag. Zet de pan op een middelhoog vuur, laat ongeveer drie minuten staan en voeg dan het beslag toe.

10. Draaien

Toegegeven. Misschien is het draaien nog spannender dan het beslag in de pan doen. Het gaat in elk geval vaak fout. Gouden tip: draai maar een keer. Het bevordert de luchtigheid. Doe dit als er belletjes worden gevormd in het hart van de pannenkoek. Laat de pannenkoek mooi bruin worden om hem vervolgens te serveren.  

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Amerikaanse franchiseketen Wayback Burgers gaat uitbreiden in Nederland

Sinds december 2018 is de Amerikaanse franchiseketen Wayback Burgers gevestigd in Nederland. Na ruim een jaar succesvol te hebben gedraaid, is Stefan Boers – Master Franchisehouder Nederland – klaar om de volgende stap te nemen in het realiseren van zijn ambitie; 10 nieuwe full service ...

Events
Horecava 2021 gaat hybride

Horecava verrijkt haar 65e editie, die plaatsvindt van 11 – 14 januari 2021 in RAI Amsterdam, met een online programma. Het evenement zal in aangepaste vorm face-2-face, volgens de COVID-19 richtlijnen, én virtueel live zijn. De vakbeurs, die foodservice professionals al jaren met elkaa...

Awards
Beachclub Lekker uit Vrouwenpolder Beste Paviljoen van 2020

Donderdag 30 juli werden de jaarlijkse prijzen voor het Beste Paviljoen en het Schoonste Strand van Nederland uitgereikt. De prijs voor het Schoonste Strand van Nederland ging naar Ameland. En voor het eerst mocht de jury zelfs een tien toekennen voor de schoonheid van dit strand. Friesland had met ...

Economie
McDonalds ziet omzet in 2019 verdriedubbelen

De omzet van McDonald’s bezorgservice McDelivery is in 2019 verdriedubbeld ten opzichte van 2018. Deze groei zet in 2020 verder door. Hiermee plukt McDonald’s de vruchten van haar strategie om in te spelen op de snelgroeiende bezorgmarkt. De uitrol van deze service is de afgelopen maa...

Bier
Opmerkelijk: aantal bierbrouwerijen in Nederland gestegen

Het aantal bierbrouwerijen in Nederland is opnieuw gestegen. Dit jaar kwamen er tot nu toe netto 13 brouwerijen bij. Opmerkelijke statistieken in deze tijd van corona. Volgens Bierista.nl is het hoogtepunt van de bierrevolutie bereikt. Vanaf nu zal het aantal bierbrouwerijen dalen, zo voorziet Alain...

Economie
UWV: vooral jongeren in de horeca doen beroep op TOFA

De afgelopen 5 weken konden flexwerkers, oproep- en uitzendkrachten met inkomstenverlies door corona een beroep doen op de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA). Ruim zeventig procent van de goedgekeurde aanvragen gaat naar werknemers tussen de 18 en 27 jaar. Veel va...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: