U heeft gezocht op : belasting

20 augustus 2019 Wet- en regelgeving Financieel Ondernemen
Checklist naheffingsaanslag btw helpt ondernemers na gemiste btw-deadline

Het afgelopen kwartaal misten ca. 64.000 ondernemers de deadline om hun btw-aangifte en bijbehorende betaling te doen. Dit is zonde, want wie de deadline heeft gemist, ontvangt een dezer dagen een naheffingsaanslag, veelal met boete. Vooral startende ondernemers zijn nog niet gewend aan de terugk...

12 augustus 2019 Achtergronden Tech
Ook restaurants moeten innoveren: “Wie nu nog op papier werkt, loopt hopeloos achter”

Zelfs in onze sector, die op zich als vrij traditioneel te boek staat, maken we inmiddels gebruik van technologische hulpmiddelen. Het zijn babystapjes, toegegeven, maar wie anno nu de personeelsplanning nog in excel bijhoudt en de recepturen in een kladblok noteert, loopt hopeloos achter. Ik bev...

23 juli 2019 Achtergronden
Belastingtips voor startende horecaondernemers

Het is zomervakantie. Dat betekent drukke tijden voor veel horecaondernemers. Voor een deel van hen is dit het eerste zomerseizoen. Ook voor startende ondernemers is het belangrijk om de administratie goed bij te houden, ondanks alle zomerdrukte. Een goede administratie geeft niet alleen inzicht ...

10 juli 2019 Achtergronden Financieel
Startende ondernemer in de horeca: is de btw-aangifte al vakantieklaar?

De zomervakantie is in een deel van Nederland officieel gestart. Ook veel startende ondernemers gaan er binnenkort tussenuit. Voor hen is het belangrijk om naast alle vakantievoorbereidingen ook te zorgen dat zij uiterlijk woensdag 31 juli de btw-aangifte en -betaling over het tweede kwartaal indien...

17 juni 2019 Food Achtergronden
Prijs voeding fors gestegen, vooral vlees en vis veel duurder

De prijzen van voedingsmiddelen stegen in mei 3,8 procent, nagenoeg de hoogste prijsstijging van voedsel in de afgelopen tien jaar. De prijzen voor vlees en vis stegen het sterkst. Dit meldt het CBS op basis van nadere analyse van de consumentenprijsindex. Na de eerste maanden van 2009 stegen de ...

4 juni 2019 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Niet alleen de lakens worden (wit)gewassen in Amsterdams hotel

Als je een exploitatie- of DHW-vergunning aanvraagt, controleert het bestuursorgaan onder andere je ‘integriteit’. Als hij daaraan twijfelt, is er misschien wel een reden om je aanvraag af te wijzen. Voor de zekerheid kan het bestuursorgaan je aanvraag ter controle doorsturen naar het La...

2 mei 2019 Economie Bezorgen
Deliveroo samenwerking zorgt voor grote toename 'in-house' omzet

Uit een onafhankelijke analyse blijkt de economische bijdrage van Deliveroo aan de Nederlandse economie in de 12 maanden voorafgaand aan november 2018. De analyse is gedaan door de onafhankelijke adviseurs van economisch onderzoeksbureau Capital Economics. Het brengt de volledige economische impact ...

15 april 2019 Financieel
De belastingdienst geeft vier belastingtips voor horecaondernemers

Veel startende ondernemers en ZZP’ers doen hun belastingaangifte zelf. Om dit zo makkelijk mogelijk te maken, heeft de Belastingdienst al privégegevens voor hen ingevuld. Het zakelijke deel van de aangifte moet je als ondernemer zelf invullen. Om ondernemers uit de horeca voor de inkoms...

1 april 2019 Amsterdam Toerisme
Stadscentrum Amsterdam krijgt toegangspoortjes

In navolging van Venetië heeft nu ook Amsterdam besloten om toegangsgeld te heffen voor een bezoek aan de binnenstad. Vanaf 14 oktober 2019 worden er poortjes geplaatst bij alle toegangswegen die toegang verschaffen tot het stadscentrum. Uiterlijk 1 januari 2020 zal de 'Touristic Payment Zo...

12 maart 2019 Economie Personeel KHN
Horeca groeit tot 2025 met 100.000 medewerkers

De horeca groeit, er zijn meer horecabedrijven en dus zijn er ook meer medewerkers nodig. Het aantal horecamedewerkers groeit de komende jaren met 100.000: van 443.900 begin 2018 naar 540.800 in 2025. Dat blijkt uit de nieuwe arbeidsmarktmonitor die SVH en KHN hebben laten uitvoeren. Om deze groei t...

28 februari 2019 Economie
Horecaondernemers doen aangifte inkomstenbelasting

Vanaf vrijdag 1 maart kunnen ongeveer 1,3 miljoen ondernemers, waaronder zeer veel ZZP’ers, hun aangifte inkomstenbelasting over 2018 doen. Zo ook ondernemers werkzaam in de horeca. Ongeveer een derde van hen dient de aangifte zelf in. Het merendeel (92,2 procent) doet dit met het vertrouwen d...

27 december 2018 Wet- en regelgeving
Belastingvoordeel voor investeringen in circulair ondernemen

De Milieulijst 2019 zet in op ondernemers die investeren in het sluiten van grondstofkringlopen. Met de nieuwe Milieulijst, die op 27 december is gepubliceerd in de Staatscourant, wil het kabinet de financiële overheidsinstrumenten MIA en Vamil meer inzetten voor het aanjagen van een circ...

27 december 2018 Economie Achtergronden
Verhoging btw-tarief: doorberekenen of niet?

De btw-verhoging van het lage tarief (van 6 naar 9 procent) komt akelig dichtbij. Op 1 januari 2019 moet de horeca daarom bij vrijwel de gehele inkoop, met uitzondering van alcoholhoudende dranken, rekening houden met een prijsverhoging. Goed om te weten: bier tot 0,5% en wijn tot 1,2% vallen onder ...

24 oktober 2018 Wet- en regelgeving Achtergronden
Drie tips voor het op tijd doen van de btw-aangifte

Een kwart van de startende ondernemers krijgt boetes door het te laat indienen en/of betalen van de btw-aangifte. Ook houdt bijna een kwart van de starters de zakelijke opstartkosten niet goed bij om de betaalde btw terug te kunnen vragen, zo blijkt uit onderzoek van de Belastingdienst. Via de websi...

10 oktober 2018 Wet- en regelgeving Achtergronden
Startende horecaondernemers onbekend met aftrekposten

Veel startende ondernemers zijn niet op de hoogte van de aftrekposten waarvan zij gebruik kunnen maken. Zo weet 1 op de 3 startende ondernemers niet welke autokosten zij zakelijk kunnen aftrekken. Ook heeft 4 op de 10 ondernemers niet gecheckt op welke aftrekposten zij recht hebben. Dit blijkt uit o...

2 augustus 2018 Columns Starten in de horeca Ondernemen
Column: ontregelen regels je bedrijf?

Als je een restaurant hebt, kom je regelmatig met regels, wetten en voorschriften in aanraking. Ze zijn ontstaan met een bepaald doel voor ogen en zijn er om nageleefd te worden. Maar soms verzuipen we gewoon in de regeltjes en regelgeving. Ze staan vaak het ondernemen in de weg en het lijkt meer op...

19 juli 2018 Wet- en regelgeving Achtergronden
Controles Inspectie SZW bij fastfoodketens en hotels

De grote fastfoodketens hebben hun schoonmaak het afgelopen jaar veel beter georganiseerd. De intensieve controles van de Inspectie SZW en de Belastingdienst de afgelopen jaren en intensieve gesprekken met de fastfoodsector hebben een duidelijk effect gehad. Bij een groot deel van de fastfoodvestigi...

18 juli 2018 Overheid Financieel
Lage btw-tarief gaat van 6% naar 9%

Het kabinet wil het lage btw-tarief verhogen van 6% naar 9%. Deze verhoging geldt per 1 januari 2019. Het is van belang dat ondernemers zich in 2018 al voorbereiden op de tariefsverhoging. Het nieuwe tarief heeft impact op: de administratie; de prijzen van goederen en diensten; de factur...

20 juni 2018 Wet- en regelgeving Ondernemen
Regels btw-aangifte en btw-tarieven in de horeca

Boekhouden. Ook vaak het noodzakelijk kwaad genoemd, maar essentieel voor een goede bedrijfsvoering. Niet alleen voor de Belastingdienst, ook voor de ondernemer zelf. Het geeft rust, duidelijkheid en een goed inzicht van zaken, mits goed ingericht. Dit artikel geeft antwoord op de vragen die bij de ...

20 juni 2018 Wet- en regelgeving Columns Hotel & Personeel
Fooien: dit zijn de regels

In de horeca zijn fooien een gebruikelijk fenomeen. Stond er voorheen een fooienpot zichtbaar op een centrale plek, bijvoorbeeld receptie of bar, tegenwoordig worden fooien vaak via de bankpas/creditcard gedaan. De geschiedenis van fooien gaat ver terug. Niettemin is de term 'fooi' in de ...

15 juni 2018 Longread BUAS
Mentale gezondheid en stress: de millennial in de hospitality-industrie

“Goed hoor, maar ik heb het momenteel wel druk”, is steevast het antwoord op de vraag hoe het met iemand gaat. Sluipenderwijs heeft tijdsdruk een groeiend negatief effect op mentale klachten onder de werkende bevolking en deze klachten lijken ook de jongere generatie, de ‘millennia...

6 juni 2018 Wet- en regelgeving KHN
KHN: Btw-verhoging leidt vooral in grensstreken tot fors omzetverlies horeca

In opdracht van MKB Nederland onderzocht adviesbureau Panteia wat de impact is als het lage btw-tarief wordt verhoogd van 6 naar 9%. In het onderzoek is gekeken naar de gevolgen voor bedrijven in de grensstreken. Uit de resultaten blijkt dat een btw-verhoging de gastvrijheidssector, waaronder de hor...

23 mei 2018 Economie Achtergronden
Onderzoek: horeca laat sterke winstontwikkeling zien

De horeca heeft ook in 2017 sterk geprofiteerd van de verbeterde koopkracht. De omzetgroei kwam uit op 8% en werd breed gedragen: het aandeel van horecaondernemers met een stabiele of hogere omzet steeg naar 71%. De winstontwikkeling was met 20% erg sterk (+18% in 2016) en ruim beter dan het mkb-gem...

18 mei 2018 Wet- en regelgeving Tech
Bas van Kooten: "“We kunnen niet meer leven in een wereld zonder digitalisering”

Boekhouden. Ook vaak het noodzakelijk kwaad genoemd, maar essentieel voor een goede bedrijfsvoering. Niet alleen voor de belastingdienst, ook voor de ondernemer zelf. Het geeft rust, duidelijkheid en een goede inzicht van zaken, mits goed ingericht. “Vaak hebben horecaondernemers echter geen t...

9 mei 2018 Achtergronden Lunchroom
Gratis uitgave van vakblad Lunchroom

Met gepaste trots presenteren we je de mei-uitgave van Lunchroom. In deze editie een interview met Peter Procee, eigenaar van lunchroom Het Broodhuys in Leeuwarden. Waarom Leeuwarden? Niet alleen omdat het de culturele hoofdstad van Europa is dit jaar, maar ook omdat het een geweldig leuke stad is e...

3 april 2018 Wet- en regelgeving KHN
Oproep KHN aan gemeenten en Tweede Kamer: stop oneerlijke concurrentie horeca

Oneerlijke concurrentie in de horeca blijft een hardnekkig probleem. Dat blijkt uit een onderzoek van KHN onder meer dan 1100 horecaondernemers. Steeds vaker worden horecaondernemers geconfronteerd met oneerlijke concurrentie door gesubsidieerde instellingen, zoals buurthuizen, schouwburgen en sport...

1 maart 2018 Wet- en regelgeving Achtergronden
Hulp bij belastingaangifte horecaondernemers

Vanaf vandaag tot 1 mei kunnen ondernemers weer belastingaangifte doen voor de inkomstenbelasting. Onder de ca. 400.000 ondernemers en ZZP’ers die hun aangifte zelf invullen zitten ook horecaondernemers. Uit onderzoek in opdracht van de Belastingdienst onder ZZP’ers en ondernemers met mi...

12 januari 2018 Wet- en regelgeving Bezorgen
Deliveroo roept EU op om flexibel werk in de platformeconomie te stimuleren

Deliveroo heeft er bij de EU op aangedrongen om flexibel werk in de groeiende platformeconomie beter te beschermen. Dit blijkt uit de inzending van de bezorgdienst op de consultatie van de Europese Commissie over sociale zekerheden. Deliveroo wil de riders graag meer sociale zekerheden bieden, zonde...

4 januari 2018 Personeel Interview
Interview Ricardo Eshuis, SVH, deel 1: ‘Er zijn veel baanwisselingen in de horeca'

Hoe is het gesteld met de arbeidsmarkt en de opleidingsbehoeften in de horeca anno nu? Dat vroegen ze zich af bij Stichting Vakbekwaamheid Horeca. Dus is de SVH samen met KHN op zoek gegaan naar een antwoord op deze vraag. Wij spraken met Ricardo Eshuis, directeur van SVH, over het onderzoek 'Ar...

5 december 2017 Wet- en regelgeving
Belastingdienst helpt startende ondernemers in de horeca

Het aantal nieuwe horecagelegenheden is de afgelopen vijf jaar flink gegroeid. Om ondernemers met een bedrijf jonger dan drie jaar te helpen, voert de Belastingdienst de campagne ‘Een goede start is vooruitzien’. Bij deze campagne is er speciale aandacht voor startende ondernemers in de ...

1 december 2017 Columns Starten in de horeca Ondernemen
Een keur aan wil·le·keur

wil·le·keur “(de; v(m)) 1(negatief) grillige, tegen recht en regel indruisende manier van handelen”* Uit mijn eerdere artikelen valt al op te maken dat ik situaties waarin sprake is van willekeur noemenswaardig acht. Het onderstaande artikel omvat verschillende varian...

24 oktober 2017 Wet- en regelgeving Achtergronden
Valkuilen bij boekhouding

Fooien. Moet je daar als horecaondernemer nu belasting over betalen of niet? En de maaltijden en consumpties voor personeel onder werktijd? Bovendien moet je als werkgever (in ieder geval een deel van) het salaris giraal uitbetalen. Nu nog wel, want cryptovaluta zijn sterk in opkomst, terwijl contan...

17 oktober 2017
Rutte III over payroll in de horeca

In de horeca wordt veel gewerkt met payrolling. Het is dus goed mogelijk dat u dat als horecaondernemer ook doet. Payrolling neemt u veel werk uit handen en biedt flexibiliteit als het gaat om inzet van personeel. Dat is heel praktisch in een arbeidsintensieve branche waarin veel gebruik wordt gemaa...

18 september 2017 Economie KHN
Verhoging lage btw-tarief desastreus voor horeca

KHN vindt het onacceptabel dat er plannen zijn om het lage btw-tarief te verhogen, zonder dat daarbij rekening wordt gehouden met de negatieve gevolgen voor horecaondernemers. De VVD, D66, CDA en CU onderhandelen over een coalitieakkoord en er zijn plannen om het lage btw-tarief van 6 procent naar...

3 juli 2017 Bier Achtergronden
Tapautomatisering verdient zichzelf terug

Tappen met de computer? Dat is toch niet gastvrij! Wie dat denkt is een dief van zijn eigen kassa. De gast merkt er namelijk niets van dat software zijn glasinhoud bepaalt. Er wordt alleen minder verspild en minder ‘vergeten’ aan te slaan. Door een combinatie met de kassa is het mogelijk...

28 juni 2017 Achtergronden Ondernemen
Kosten besparen met een goede boekhouding

Boekhouden, dat doe je toch voor de fiscus? Dat is wat vooral beginnende ondernemers denken. Maar ervaring leert dat een goede registratie goud waard is. Kloppende cijfers zijn niet alleen voer voor belastinginspecteurs, maar bieden ook een schat aan informatie voor de ondernemer. Twee horeca-accoun...

21 april 2017 Wet- en regelgeving
Arrangementen: voorkom problemen met de btw

"Geniet van een 3-gangenmenu inclusief uitgebreid dessertbuffet en consumpties voor slechts € 34,50. U heeft keuze uit wijn, bier of frisdrank." Een mooie aanbieding, maar wat doet u met de btw? DOWNLOAD GRATIS DE LAATSTE EDITIE VAN DE RESTAURANTKRANT Wanneer u als restaurantond...

11 april 2017 Achtergronden
Slim! Boekhouden: Het grootboek als gids voor de ondernemer

Jimmy Croymans en Marjan van Dijk, Cafe 't Ponton, Kampen Vloeroppervlak - 40 m2 Terras - 120 m2 Prijs pils (vaasje) - € 2,60 Aantal personeelsleden - 5 Doelgroep/publiek - Vaste borrelgasten bruincafé en toeristen "Onze kasboekhouding doen we in Excel. Daarin voeren we ...

5 april 2017 Wet- en regelgeving Overheid KHN
KHN wil maatregelen tegen stijging gemeentelasten

Koninklijke Horeca Nederland wil maatregelen nemen tegen de gemeentelijke lasten. Uit onderzoek van het Centrum voor Onderzoek van Economie van Lagere overheden (COELO) blijkt dat de gemeentelijke lasten voor ondernemers in 2017 weer fors stijgen. Volgens KHN blijkt uit de cijfers dat de macronorm, ...

27 maart 2017 KHN
KHN niet blij met Restaurantweek AirDnD

Koninklijke Horeca Nederland is niet blij met de aangekondigde restaurantweek van AirDnD (aird Drink 'n Dine) in Amsterdam. De ondernemersorganisatie schrijft op hun website dat de actie een promotie is voor Illegale horeca en daarom voor de KHN onaanvaardbaar is. Robèr Willemsen, voorzit...

3 maart 2017
Horeca & de verkiezingen: PvdA

Op 15 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar deze verkiezingen heeft de redactie een vijftal stellingen bedacht over zaken die op dit moment spelen binnen de Horeca. Deze stellingen hebben we voorgelegd aan zes partijen die aan kop gaan volgens de peilingwijzer. Dit zijn PVV, VVD, D...

1 maart 2017
Horeca & de verkiezingen: D66

Op 15 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar deze verkiezingen heeft de redactie een vijftal stellingen bedacht over zaken die op dit moment spelen binnen de horeca. Deze stellingen hebben we voorgelegd aan zes partijen die aan kop gaan volgens de peilingwijzer. Dit zijn PVV, VVD, D...

2 januari 2017 trends
Lastige trend: de opkomst van huiskamerrestaurants

West-Brabantse gemeenten worstelen met de opkomst van huiskamerrestaurants. Naast alle 'onzichtbare' hobbychefs zijn in Nederland momenteel rond de 2.000 locaties aangemeld op AirDnD, een platform voor huiskamerrestaurants. Waar Etten-Leur faliekant tegen dit groeiende fenomeen is, laten Bre...

13 december 2016
Welke eisen stel je aan een horecakassa

Een goede kassa neemt een ondernemer werk uit handen. De boekhouding, het voorraadbeheer, belastingcontroles: alles wordt makkelijker met een geavanceerd systeem. Het kan zelfs fraude voorkomen en onregelmatigheden aan het licht brengen. Goed om op te letten bij de keuze van een nieuwe kassa. Hor...

6 december 2016 Achtergronden
Uitbuiting en misstanden in de horeca aangekaart

Vanavond wordt er in het programma Brandpunt (NPO2, 20.25 uur) aandacht besteed aan uitbuiting en andere misstanden in de horeca. 30 euro voor tien uur afwassen, 7 dagen per week werken en aan het einde van de maand maar 200 euro op je loonstrook zien staan. Als je naar de rest van je geld vraagt wo...

17 oktober 2016 Wet- en regelgeving Overheid
Boetes voor horecaondernemers in Tiel

Bij een controle in de horeca in Tiel zijn vrijdagavond een flink aantal boetes uitgedeeld aan horecaondernemers. Negen eetgelegenheden, zestien cafés en twee recreatiebedrijven kregen bezoek van inspecteurs van onder meer de politie, gemeente, brandweer, Arbeidsinspectie, Belastingdienst en ...

15 september 2016 Wet- en regelgeving
1 euro pensioen minst waard in horeca

Werknemers in de ene sector worden ouder dan de andere. Mannelijke werknemers in de horeca worden gemiddeld drie jaar minder oud dan de gemiddelde Nederlander. Mannen in de zakelijke dienstverlening juist drie jaar ouder. Adviesbureau Willis Towers Watson ontwikkelde daarom een model dat ui...

2 september 2016 Wet- en regelgeving Achtergronden
Wet DBA: driekwart overeenkomsten afgekeurd door Belastingdienst

Een kwartaal na de lancering van de nieuwe Wet DBA als vervanging van de VAR blijkt de toetsing van zzp-contracten een bloedbad te zijn. Slechts een zeer klein aantal (17 procent) van alle ingediende contracten is goedgekeurd. Een groot aantal procedures is tussentijds afgebroken en meer dan de h...

12 augustus 2016 Economie Wet- en regelgeving
1 januari 2017: ZZP'ers massaal op straat?

Per 1 mei 2016 is de VAR (verklaring arbeidsrelatie) voor zzp’ers afgeschaft. Met de gelijktijdige introductie van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) is de zekerheid die opdrachtgevers in het verleden aan deze VAR konden ontlenen definitief voorbij. Bij de Wet DBA - en d...

4 augustus 2016
Inflatie voor het eerst in bijna 30 jaar negatief

De inflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) daalde in juli naar -0,3 procent, meldt het CBS. Voor het eerst na december 1987 zijn goederen en diensten voor de consument goedkoper dan een jaar eerder. De lagere huurstijging in 2016 drukte de inflatie. In juni waren voedingsmiddele...

17 maart 2016
Verenigd Koninkrijk wil belasting op frisdrank

In de strijd tegen overgewicht en diabetes heeft de Britse regering een belasting aangekondigd op de productie en import van suikerhoudende frisdranken. De heffing moet omgerekend ongeveer 660 miljoen euro opbrengen. Daarmee wil de regering het sporten op lagere scholen een extra stimulans geven. ...

17 februari 2016
Veel overtredingen schoonmaak fastfoodsector

Schoonmaakbedrijven die werken in de fastfoodsector maakten in 2015 veel overtredingen. Te lange werkdagen, onderbetaling, uitkeringsfraude, geen werkvergunning, zijn overtredingen die vorig jaar zijn aangetroffen. Gerichte controles van de Inspectie SZW, Belastingdienst, UWV en IND, hebben deze m...

15 februari 2016
Kroegeigenaar woest na buitenproportionele controle

De eigenaar van café Ut Babbelaèrtje in Middelburg is razend. De gemeente heeft samen met andere instanties een flinke controle uitgevoerd in zijn zaak. De uitbater voelt zich behandeld als een crimineel. Buitenproportioneel Het café werd gecontroleerd door medewerkers van onder meer de Bel...

15 december 2015
De Horeca 100 van 2015

We presenteren je het Horeca Jaaroverzicht 2015 in 100 momenten. Het jaar is nog net niet afgelopen, maar we nemen je graag nu al mee door een roerig horecajaar. De Horeca 100 publiceren wij ieder jaar in december. Geniet ervan! Januari: Club Trouw wordt studentenhotel De club wordt omgetov...

7 december 2015
Brussel checkt belastingdeals McDonald's

De Europese Commissie gaat de fiscale constructies van McDonald's bekijken. De Commissie kondigt op korte termijn een officieel onderzoek aan naar de afspraken van de fastfoodketen met Luxemburg. McDonald's: alles in orde McDonald´s houdt zich aan de Europese fiscale wetgeving en betaalt een s...

18 november 2015
Gastvrij ondernemen

‘Gastvrij ondernemen’; onder die titel is door de NBA, de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants, in september 2015 de publieke managementletter voor horeca uitgebracht. De uitgave is onderdeel van het NBA beleidsprogramma Kennis Delen waarbij de kennis van accountants colle...

11 november 2015
Moet je digitale kassagegevens bewaren?

Op de vraag 'Moet je als horeaondernemer digitale kassagegevens bewaren?' is het antwoord 'ja'. Digitale detailgegevens uit een kassa moeten bewaard blijven, zodat de Belastingdienst een efficiënte controle kan uitvoeren. Dit zegt de Hoge Raad in een recente uitspraak. Belangrijk is dat de onderne...

16 oktober 2015
'Belastingdeal met Starbucks is illegaal'

De afspraken die de Nederlandse Belastingdienst heeft gemaakt met de Amerikaanse koffieketen Starbucks worden illegaal genoemd door de Europese Commissie. De Nederlandse autoriteiten verlenen door de belastingdeal een voordeel aan de koffieketen. Ongeoorloofd De Europese Commissie kijkt specifi...

28 september 2015
De opmars van contactloos betalen

Je ziet het steeds vaker: gasten die bedragen tot en met 25 euro contactloos betalen. Even de betaalpas of mobiel tegen de betaalautomaat aanhouden en - na drie piepjes – is de betaling een feit. Inmiddels heeft ongeveer een kwart van de ondernemers een betaalautomaat die geschikt is voor contac...

15 september 2015
KHN hekelt hoge werkgeverslasten horeca

Op Prinsjesdag presenteerde het kabinet zijn plannen en bijbehorende begroting voor 2016. KHN ziet de werkgeverslasten weer toenemen. Alweer een lastenstijging. Sinds 2007 zijn die werkgeverslasten al met meer dan 20 procent gestegen. Verder blijft herziening van de Wet werk en zekerheid uit én m...

8 september 2015
Zorgen over huiskamerrestaurants Frankrijk

Franse restauranthouders maken zich zorgen over de toename van huiskamerrestaurants. In Frankrijk zijn er nu al meer dan drieduizend. De Franse vakbond Synhorcat (Syndicat national des hôteliers, restarauters, cafetiers et traiteurs) zegt zich grote zorgen te maken over de zogenoemde 'clandestien...

23 juni 2015
Actie: Nee tegen meer btw!

De plannen om het btw-tarief van 6% af te schaffen is funest voor de gastvrijheidssector. Om dit plan te voorkomen start 22 juni de actie: Nee tegen meer btw! Ondernemers vragen hun gasten om hun digitale stem te laten horen via www.neetegenmeerbtw.nl de Facebookpagina of een leuke foto te twitter...

22 juni 2015
Horeca vreest voor belastingherziening

Vorige week heeft staatssecretaris Wiebes van Financiën een brief aan de Tweede Kamer gestuurd over de belastingherziening. Daarin staat te lezen dat als het kabinet het lage btw-tarief schrapt, de voedingsmiddelen in de horeca in het verlaagde tarief blijven. Voor horecabedrijven die eten server...

18 juni 2015
Belastingplannen kabinet desastreus voor horeca

Als het Kabinet daadwerkelijk het lage btw tarief voor de horeca afschaft, gaan er 35.000 banen in de horeca verloren. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) roept op om deze maatregel uit de voorstellen te schrappen. De voorstellen moeten nog behandeld worden in de Tweede Kamer. KHN-voorzitter Toon N...

8 juni 2015
Gemeentelijke belastingen stegen enorm

Koninklijke Horeca Nederland vindt meer vrijheid voor gemeenten om zelf en eigen belastingen te heffen een slecht plan. Al jaren zijn er grote verschillen én onverklaarbaar grote stijgingen in gemeentelijke belastingen, zoals bijvoorbeeld de toeristenbelasting, de leges voor startende horecaonder...

20 mei 2015
Doetinchemse lunchroom failliet

Lunchroom De Heezen Corner in Doetinchem is failliet. Afgelopen week is het faillissement door de Zutphense rechter uitgesproken. Drie werknemers komen op straat te staan. Belastingdienst De Belastingdienst zou beslag gelegd hebben en daarmee bleek een faillissement onvermijdelijk. Een doorsta...

28 april 2015
Mee naar Londen? Pak je kans!

Final call! De tour naar Londen met Lunchroom is aanstaande. Inschrijven kan nog, maar dan moet je er wel snel bij zijn. De aanbieding is scherp en die wil je natuurlijk niet laten liggen. Kennis en inspiratie 'Lovely London Lunchroom' is een inspiratietour speciaal ontwikkeld voor de Nederl...

27 maart 2015
Bezoek Londen samen met andere lunchroomondernemers!

'Lovely London Lunchroom' is een inspiratietour speciaal ontwikkeld voor de Nederlandse lunchroomhouder. Tijdens deze 2-daagse tour krijg je niet alleen diverse food- & retailconcepten te zien, maar er wordt ook ingezoomd op de bedrijfsformule, de onderscheidende aanpak en je krijgt waar het kan 'i...

25 maart 2015
Betaalt de horeca te veel btw?

De afgelopen maanden komt deze kreet in nieuwsbrieven naar voren. Ikzelf ben de mening toegedaan dat over de bank genomen dit wel het geval is. Maar over de meest recente kwestie ben ik ietwat sceptisch. Foto: Roland van Gessel Eén prestatie Voor restaurants en cateringbedrijven geldt tot n...

18 maart 2015
Overtredingen schoonmaakbedrijven fastfoodketens

Schoonmaakbedrijven die werken voor landelijke fastfoodketens worden verdacht van verschillende overtredingen. Dit blijkt uit een deze week gehouden controle van de Inspectie SZW, Belastingdienst, UWV en IND bij dertien fastfoodfilialen. In februari werden ook al zes filialen gecontroleerd. De ver...

5 maart 2015
Interview: 'The Battle' van de Reserveringssites

Verplaats je eens in de gast. Hij of zij wil voor vanavond even een tafeltje reserveren en zoekt online maar eens even op ‘restaurant Eindhoven’. Het eerste dat de potentiële gast ziet, zijn de reserveringssites. Die hebben dus de grootste kans een reservering binnen te halen. Daarna komen de...

3 maart 2015
Schrappen btw-tarief kost 55.000 banen

Het schrappen van het btw-tarief van 6 procent leidt tot een verlies van 55.000 banen in de gastvrijheidssector. Dat blijkt uit onderzoek van NYFER in opdracht van Gastvrij Nederland. Het kabinet werkt aan een herziening van het belastingstelsel en afschaffing van het lage btw-tarief is een van de...

12 januari 2015
Belgische horeca moet inkrimpen

Horeca Vlaanderen roept zijn leden op om het personeelsbestand in te krimpen, minder dagen en uren open te zijn en de prijzen met 20 procent te verhogen. In België is de 'witte kassa' verplicht gemaakt om belastingontduiking tegen te gaan. Het uitblijven van compenserende maatregelen maakt het de...

15 december 2014
Grote controle horeca in Tiel

In Tiel is op vrijdag 12 december een integrale horecacontrole uitgevoerd. Het doel van de controle: verbeteren van de veiligheid. Bij diverse zaken zijn tekortkomingen geconstateerd. Grote controle Er werden vier coffeeshops, twaalf eetgelegenheden, vijftien cafés en een recreatie-inrichting...

19 september 2014
Horeca heeft wind mee

De horeca profiteert in 2014 van relatief gunstige marktomstandigheden. Het omzetvolume groeit daardoor naar verwachting met 2 procent. Dit meldt het Economisch Bureau van de ING. De verbetering van het consumentenvertrouwen en de stijging van de koopkracht werken positief door in de omzet. Lekk...

30 juli 2014
Horecaondernemer verdacht in fraudezaak

Een bekende Duivense horecaondernemer is verdachte in een grote fraudezaak, waarbij 20 miljoen euro van de Belastingdienst is verduisterd. Dit meldt Omroep Gelderland 20 miljoen euro Het gaat om de 55-jarige eigenaar van onder andere een restaurant in Duiven en een hotel in Arnhem. De aanhouding...

22 juli 2014
BTW-tarieven voor dranken in de horeca

De Belastingdienst is niet altijd ieders grootste vriend. Gelukkig biedt de website van deze instantie uitkomst wanneer je op zoek bent naar relevante informatie. Vandaag nemen we de BTW-tarieven voor dranken in de horeca onder de loep. Niet-alcoholhoudende drinkwaren vallen onder het 6%-tarief...

12 juli 2014
Betaalt u straks 80% belasting op onkostenvergoedingen?

In 2015 worden er grote veranderingen in de loonbelasting en het arbeidsrecht doorgevoerd. Als horecaondernemer zijn dat zo ongeveer de laatste dingen waar u zich mee bezig wilt houden. Misschien heeft u alle rompslomp rond belastingen en arbeidsovereenkomsten wel uitbesteed. Maar als de regels ni...

17 juni 2014
Internationaal: NYC Restaurant Week

Het is alweer de 23e jaargang voor NYC Restaurant Week; een culinair evenement dat inmiddels is uitgegroeid tot een wereldwijd succes. Dit jaar vindt Restaurant Week plaats van 21 juli t/m 15 augustus met meer dan 300 deelnemende restaurants. Prijzen Tijdens de Restaurant Week kost een driegan...

15 mei 2014
Rentokil neemt Protekta over

Rentokil neemt Protekta over en versterkt haar positie op de markt van ongediertepreventie en ongediertebestrijding. Protekta is een toonaangevend bedrijf in de ongediertepreventie, ongediertebestrijding en vogelwering. Vanuit de vestiging in Gemert heeft Protekta zowel in de zuidelijke provincies...

28 maart 2014
Parkeerbelasting nadelig voor horeca?

De gemeenten verwachten in 2014 660 miljoen euro aan parkeerbelasting binnen te kunnen halen. Dat is weer 15 miljoen euro meer dan in 2013, en 94 miljoen euro meer dan in 2010. Amsterdam begroot veruit het hoogste bedrag aan parkeergelden: 162 miljoen euro. Wat betekent dit voor de horeca in gebie...

12 maart 2014
Grote verschillen leges voor horeca

Van €28 in Het Bildt tot €2.418 in Zaanstad. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft onderzoek laten doen naar de gemeentelijke leges voor de horecagerelateerde vergunningen. Ook dit jaar toont het onderzoek aan dat de verschillen tussen gemeenten bijzonder groot zijn. Wildgroei Het ond...

6 maart 2014
Terrassen voller bij warm weer!

Eindelijk! het is bewezen. Uw vermoeden bleek juist: bij lekker weer zijn de terrassen voller dan wanneer het regent. De Gemeente Amsterdam heeft veel tijd en geld gestoken in een baanbrekend onderzoek. Het resultaat mag er dan ook wezen; er blijken meer mensen op het terras te zitten bij zon dan ...

25 februari 2014
Belastingtips voor horeca

Eerder gingen we al dieper in op BTW in de horeca. Nu een aantal praktische tips die je op het goede belastingspoor zetten. We gaan er niet al te diep op in, maar de genoemde onderwerpen geven stof tot nadenken. Alles wit Wanneer er zwart gewerkt wordt binnen het bedrijf, kun je de gemaakte ko...

3 november 2013
BTW in de horeca

De belasting Toegevoegde Waarde (BTW) heeft (per 1 januari 2019) verschillende tarieven: 21%, 9% en 0%. Welk tarief u moet toepassen, hangt af van het soort goederen of diensten. Lees alles over BTW in de horeca in het volgende artikel en gebruik de speciale horeca-calculator. Bijzondere gevallen...

29 augustus 2013
Horeca realiseert bescheiden groei

In het tweede kwartaal van 2013 heeft de horeca 0,6 procent meer omzet behaald dan een jaar eerder. De omzetdaling in het eerste kwartaal van dit jaar is niet doorgezet. De prijzen stegen met 1,8 procent, het volume daalde met 1,3 procent. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Restaurants koplope...

8 juli 2013
Geen aangiftebrief omzetbelasting meer

Vanaf volgend jaar schrapt de Belastingdienst de aangiftebrief omzetbelasting. Vanaf 1 januari 2014 moeten ondernemers zelf in de gaten houden dat ze hun omzetgegevens bijtijds aan de overheidsdienst doorgeven, en de verschuldigde belasting betalen. De bijbehorende acceptgirokaart vervalt per dec...

10 mei 2013
Ilja Gort schrijft boek voor cateraar

Cateraar OSP Zakelijke Horeca viert deze zomer haar 12,5 jarig jubileum. De mijlpalen en de geschiedenis van OSP worden gebundeld in een boekwerk geschreven door wijnspecialist Ilja Gort. Vanuit de hoofdvestiging in Hoofddorp wordt sinds 2001 gewerkt aan nieuwe horeca-concepten waarbij de pijlers...

2 mei 2013
Premiedifferentiatie: kans of risico?

Met ingang van 2006 geldt in een aantal sectoren met cyclische werkloosheid een differentiatie in de sectorpremie. Ook voor het sectorfonds Horeca algemeen geldt deze premiedifferentiatie. De hoogte van de premie is afhankelijk van de overeengekomen duur van de dienstbetrekking met de (tijdelijke...

28 februari 2013
Themamaand Horeca & Financiën

Een maand lang als expert en partner onder de aandacht van hoteliers, café-eigenaren, restaurateurs, lunchroomeigenaren en b&b-eigenaren in Nederland? Dat kan in de Themamaand Horeca & Financiën. Wat is de Themamaand Horeca & Financiën? Horeca en financiën; soms een wat ongelukkige combinat...

19 februari 2013
Horecavergunning: van 28 tot 2.395 euro

Gemeenten blijven horeca als melkkoe gebruiken. Dat concludeert Koninklijke Horeca Nederland uit onderzoek waaruit blijkt dat het verschil tussen vergunningen uiteenloopt van 28 tot 2.395 euro. KHN heeft aan de minister van Economische Zaken een brandbrief gestuurd om deze wildgroei aan kosten v...

11 februari 2013
P&F: Betaalt u teveel btw? (5/6)

Hoe zit het ook al weer? Over de gemaakte omzet moet u btw afdragen aan de Belastingdienst. Maar moet u ook btw afdragen voor de consumpties die het personeel nuttigt? Of wanneer u iets aan uw gasten weggeeft? Hanteert u het juiste tarief voor doorbelast personeel? Veelal zijn besparingen te behale...

28 januari 2013
P&F: Vergoedingen en de WKR (3/6)

De werkkostenregeling, oftewel de WKR genaamd, bestaat inmiddels alweer bijna twee jaar. Hoe zit het ook alweer met de WKR? Over verplichte deelname, vergoedingen en vrijstellingen. Van vrijwillig naar verplicht In de jaren 2011, 2012 en 2013 is deelnemen aan de WKR nog een vrije keuze, maar d...

22 januari 2013
Precario stijgt opnieuw het hardst

Van de inkomsten die gemeenten in 2013 uit lokale heffingen binnenhalen, stijgt de opbrengst uit precario het meest. Gemiddeld stijgen de inkomsten met 2,6 procent. De opbrengst uit precario stijgt 9,2 procent. 10 miljoen euro meer Het CBS begrootte hoeveel geld Nederlandse gemeenten dit jaar ui...

21 januari 2013
P&F: Vast of flexibel personeel? (2/6)

Na de redelijke zomer met veel sportevenementen en de gezellig drukke feestdagen in december is personeelsplanning in de komende wintermaanden uiterst belangrijk. Personeelsbestand Daarbij hangt het donkere zwaard van Damocles genaamd 'de crisis' ook nog eens boven uw hoofd… Menig horecaondern...

17 januari 2013
Kassakeurmerk voor Reeleezee

Reeleezee is in het bezit gekomen van het keurmerk Betrouwbaar Afrekensystemen. De Internet Kassa voldoet aan het keurmerk. Het doel is om het toezicht op kassasystemen te intensiveren. Directe koppeling De Internet Kassa is een fysiek afrekensysteem. De kassa wordt aangesloten op het internet z...

14 januari 2013
P&F: Inlenersaansprakelijkheid (1/6)

In zes artikelen behandelen Robert van de Rest en Roland van Gessel van Mazars Accountants en Belastingadviseurs actuele onderwerpen op het gebied van personeel en financiën. Het eerste artikel gaat over inlenersaansprakelijkheid. Inlenersaansprakelijkheid alleen in de bouw... Toch niet in de ...

8 januari 2013
Douane en Belastingdienst tegen fraude

Wellicht niet de eerste exposanten waar je aan denkt bij de Horecava, toch zijn ook de Douane en de Belastingdienst aanwezig op de vakbeurs. Ze maken ondernemers bewust van accijns- en kassafraude. Oneerlijke concurrentie Zo heeft de Douane een meldpunt opgericht voor accijnsfraude. Wanneer een ...

31 december 2012
Tip 21: Administratie vrije dagen op orde

De laatste dag van 2012... Wij voorzien u met 21 eindejaarstips voor uw horecaonderneming. Vandaag de laatste. Tip 21: Zorg dat de administratie van de vakantiedagen klopt. Verplichte opname na half jaar Zorg ervoor dat u de administratie van de vakantie-uren van uw werknemers op orde heeft. Sin...

28 december 2012
Tip 20: Check het uitzendbureau

Nog een aantal dagen en 2012 zit erop. Wij voorzien u daarom met 21 eindejaarstips voor uw horecaonderneming. Tip 20: controleer het uitzendbureau op hun registratieplicht. Controle verplichte registratie Leent u personeel in van bijvoorbeeld een uitzendbureau of een detacheringsbureau? Let er d...

Laad meer resultaten

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: