Wilco Admiraal - Het Nieuwe Werken

3 december 2011
Wilco Admiraal - Het Nieuwe Werken

Onlangs verzorgde ik een espressobar in het hoofdkwartier van de ;Week van Het Nieuwe Werken’ in Utrecht. Stichting Natuur & Milieu organiseerde deze week om meer mensen aan te zetten tot tijd- en plaatsonafhankelijk werken.

De voordelen: minder files, minder behoefte aan energieslurpende kantoorruimte, meer welzijn voor medewerkers en een verhoogde arbeidsproductiviteit.
De ‘Nieuwe Werkers’ frequenteren misschien ook uw lunchroom. Onder het genot van een koffie of smoothie ploeteren ze zich door e-mails, projectplannen en offertes. Hoewel ik deze column toevallig vanuit huis schrijf, produceer ook ik menig e-mail of tekstwerk vanuit trein, café of beurshal. Met mijn laptop in de tas en iPhone in de hand kan ik werken wanneer en waar ik wil. Een enorme vrijheid voor een barista die altijd op locatie bezig is.
U raadt het al: goede koffie is essentieel voor een goede ‘Nieuwe Werkplek’. Zoals de koffieautomaat op kantoor de centrale ontmoetingsplaats was, speelt de kwaliteit van de koffie een belangrijke rol in de keuze van een werkplek. Gratis WiFi en een prettige omgeving completeren de top drie van belangrijkste voorwaarden.
Misschien zit u echter niet te wachten op een lunchroom vol ‘Nieuwe Werkers’. Het is niet erg sfeervol, een zaak vol laptops en eenlingen, en het verhoogt ook niet uw omzet als men met een enkel kopje koffie uren een tafel bezet houdt. Natuurlijk heeft u het recht om deze ontwikkeling niet te steunen. Toch kan u ook met deze groeiende groep gasten een slag slaan. Zo kunnen positieve ervaringen met flexwerken in uw zaak leiden tot een vervolgbezoek met vrienden of klanten voor een lunch, of voor koffie!
Overweegt u uw zaak opnieuw in te richten of heeft u ruimte over? Denk dan eens aan een ‘Nieuwe Werkplek’. Communiceer duidelijk dat laptops alleen hier zijn toegestaan en stel regels op voor het gebruik, zoals een minimale besteding of gepaste vergoeding. Op deze manier laat u niet alleen zien dat u het ‘Nieuwe Werken’ ondersteunt, maar houdt u ook de controle over uw eigen zaak. Als u dit niet doet, bestaat de kans dat de ‘Laptopnomade’ meer ruimte inneemt dan u lief is!

Overig nieuws