Wachten op lunchroom met Michelinster

22 oktober 2014 |
Wachten op lunchroom met Michelinster<

De oktobereditie van Lunchroom valt deze week bij alle lunchrooms in Nederland op de mat. Voor wie niet kan wachten, publiceren wij alvast
het voorwoord van Thijs Jacobs en in de loop van de week ook andere artikelen uit deze editie op lunchroom.nl. Veel leesplezier toegewenst.

Wachten op een lunchroom met een ster
Wat is het spannend! De jury van het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland zal het er zwaar mee hebben. Ieder jaar krijgen we op de redactie een overweldigend aantal inzendingen binnen en het niveau is altijd hoog, maar uit de inzendingen kunnen we tegelijkertijd opmaken wat er leeft in de lunchroombranche. Het valt ons bijvoorbeeld op dat er bij de vijf genomineerden twee ‘burgers’ zitten en een oriëntaals broodje. Uit de Lunchroom Marktverkenning blijkt dat warme gerechten steeds vaker het traditionele broodje vervangen op de lunchkaart en dat oosterse gerechten helemaal in zijn. Als deze vijf kanshebbers geen weerspiegeling zijn van het snel en slim inspelen op trends, dan weet ik het ook niet meer.

Trends
Over trends gesproken: de Michelingids heeft opgemerkt dat snel, relatief goedkoop en kwalitatief goed eten erkenning verdient. Dat werd ook tijd. In Groot-Brittannië bijvoorbeeld: daar kregen drie ‘gastro pubs’ een ster en werden de sterren ontnomen van enkele gevestigde, traditionele restaurants. Als een gastro pub een ster kan krijgen, dan ligt de weg open voor de eerste ‘lunchroom’ met een ster. Lunchrooms bieden immers steeds vaker warme gerechten, zowel bij de lunch als bij het diner. Dineren in de lunchroom? Tien jaar geleden nog ondenkbaar, maar tegenwoordig snoepen lunchrooms kostbare procentjes af bij de restaurants. Slimme zet. Net als het aanbieden van ontbijt, trouwens.

Lego en Duplo in de zaak
In deze uitgave doet onze Christel verslag van haar bezoek aan lunchroom De Koffiebranderij in Hilversum. Een lunchroom die gerund wordt door twee jonge, maar al zeer ervaren ondernemers. De zaak biedt tevens een winkel en er is genoeg te doen voor kinderen. Dat is ook slim ondernemen, zeker wanneer je een dagzaak hebt. Zet binnen een duplo- of legotafel neer en buiten een zandbak. Vaders en moeders worden dan door de kids zo je zaak ingetrokken, want stilzitten vinden ze maar saai. Het resultaat? Extra omzet en bovendien wat leven in de brouwerij. Voor wie dat lastig vindt: kleurplaten en stiften zijn vaak al voldoende.

Genoeg overpeinzingen voor deze keer. De volgende keer meer, en voor wie echt alles over de lunchroombranche wil weten is er de Lunchroom Marktverkenning.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Food trends
De Dessertclub creëert eerste zoete bitterbal van Nederland

Het eerste dessert only pop-up restaurant van Nederland, de Dessertclub, krijgt wegens het grote succes een vervolg. Op 1 oktober opent het restaurant opnieuw haar deuren in Apeldoorn met een compleet nieuw 7-gangen menu. De Dessertclub heeft daarvoor een bijzondere versie van een typisch Nederlands...

Drinks trends
Consument kiest voor bewustere drinks sinds de lockdown

Met dank aan de crisis waarin we ons nog steeds begeven, maken consumenten steeds bewustere keuzes. Maar hoe uiten de consumententrends van nu zich eigenlijk? Het is niet gek te concluderen dat de afgelopen periode en de situatie waarin we ons bevinden diepe sporen hebben achtergelaten. Niet alleen ...

Coronacrisis
Hellendoornse lunchroom dicht vanwege corona

De Hellendoornse Lunchroom Lorkeers is sinds maandag gesloten, meldt Tubantia. Een personeelslid werd positief getest op corona. De eigenaresse en vier personeelsleden kregen van de GGD te horen dat zij tien dagen in thuisquarantaine moeten. Het personeelslid zat al langere tijd ziek thuis, waarn...

Nice 'n Easy
Convenience: is het eigenlijk wel gezond?

Convenienceproducten zijn een uitkomst voor de professionele keuken, vooral vanwege de tijdwinst die het gebruik ervan oplevert. Maar er zijn, bij overmatig gebruik van bepaalde soorten convenienceproducten, ook nadelen. Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedings...

Branded Content Nice 'n Easy
Unieke horeca op Strijp-S, welkom in Blok 63-S

Bram van Uden: “Parkeren doe je voor de deur of dichtbij op P De Hoek. Blok 63-S vind je op 5 minuten loopafstand van station Strijp-S, het Klokgebouw of het PSV-stadion. Hier beleef je de energie en open sfeer van het culturele en creatieve hart van Eindhoven. Gewoon lekker eten, gezelligheid...

Food Amsterdam
De nieuwe high tea ervaring op een bijzondere plek

Hoewel het heerlijke nazomerzonnetje zich nog even van zijn beste kant laat zien, is de herfst alweer in aantocht. Dat heeft natuurlijk ook zijn voordelen. Wie herfst zegt, zegt high tea! Lekker naar binnen, de kachel een standje hoger, een dampende kop thee voor je neus en urenlang tafelen en klets...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: