Wachten op lunchroom met Michelinster

22 oktober 2014 |
Wachten op lunchroom met Michelinster<

De oktobereditie van Lunchroom valt deze week bij alle lunchrooms in Nederland op de mat. Voor wie niet kan wachten, publiceren wij alvast
het voorwoord van Thijs Jacobs en in de loop van de week ook andere artikelen uit deze editie op lunchroom.nl. Veel leesplezier toegewenst.

Wachten op een lunchroom met een ster
Wat is het spannend! De jury van het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland zal het er zwaar mee hebben. Ieder jaar krijgen we op de redactie een overweldigend aantal inzendingen binnen en het niveau is altijd hoog, maar uit de inzendingen kunnen we tegelijkertijd opmaken wat er leeft in de lunchroombranche. Het valt ons bijvoorbeeld op dat er bij de vijf genomineerden twee ‘burgers’ zitten en een oriëntaals broodje. Uit de Lunchroom Marktverkenning blijkt dat warme gerechten steeds vaker het traditionele broodje vervangen op de lunchkaart en dat oosterse gerechten helemaal in zijn. Als deze vijf kanshebbers geen weerspiegeling zijn van het snel en slim inspelen op trends, dan weet ik het ook niet meer.

Trends
Over trends gesproken: de Michelingids heeft opgemerkt dat snel, relatief goedkoop en kwalitatief goed eten erkenning verdient. Dat werd ook tijd. In Groot-Brittannië bijvoorbeeld: daar kregen drie ‘gastro pubs’ een ster en werden de sterren ontnomen van enkele gevestigde, traditionele restaurants. Als een gastro pub een ster kan krijgen, dan ligt de weg open voor de eerste ‘lunchroom’ met een ster. Lunchrooms bieden immers steeds vaker warme gerechten, zowel bij de lunch als bij het diner. Dineren in de lunchroom? Tien jaar geleden nog ondenkbaar, maar tegenwoordig snoepen lunchrooms kostbare procentjes af bij de restaurants. Slimme zet. Net als het aanbieden van ontbijt, trouwens.

Lego en Duplo in de zaak
In deze uitgave doet onze Christel verslag van haar bezoek aan lunchroom De Koffiebranderij in Hilversum. Een lunchroom die gerund wordt door twee jonge, maar al zeer ervaren ondernemers. De zaak biedt tevens een winkel en er is genoeg te doen voor kinderen. Dat is ook slim ondernemen, zeker wanneer je een dagzaak hebt. Zet binnen een duplo- of legotafel neer en buiten een zandbak. Vaders en moeders worden dan door de kids zo je zaak ingetrokken, want stilzitten vinden ze maar saai. Het resultaat? Extra omzet en bovendien wat leven in de brouwerij. Voor wie dat lastig vindt: kleurplaten en stiften zijn vaak al voldoende.

Genoeg overpeinzingen voor deze keer. De volgende keer meer, en voor wie echt alles over de lunchroombranche wil weten is er de Lunchroom Marktverkenning.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interieur
op reportage: Proeverz, Gorinchem

Niets is belangrijker dan de goede koffie bij lunchroom Proeverz in Gorinchem. Wim van Willigen eigenaar van Proeverz: ‘’De mensen gaan vaak naar de vakman of de vakvrouw voor een goed product. Wij van Proeverz staan bekend om onze echte koffie. We hebben dan ook niet voor niks vier bari...

Lunchroom
Ontdekken en genieten: Op wereldreis bij De Ontdekking [video]

Op de hoek van de altijd levendige Voorstraat in Utrecht bevindt zich lunchroom De ontdekking, die je in gedachten even meeneemt naar een ander land. Onder het genot van een Braziliaanse koffie of Arabic-night smoothie, word je even weggetrokken uit de dagelijkse sleur. De Ontdekking zorgt voor e...

Lunchroom Interview
"Ze worden hier echt in hun kracht gezet"

De mooie en speciale samenwerking tussen begeleider en cliënt medewerker is uitermate uniek. De Postkamer is een Grand Café gelegen in het hartje van Nijkerk waar gemotiveerde cliënten begeleid en ondersteund worden door zorgorganisatie Careander. De zaak waar Henriette Eleveld als ...

Lunchroom
Op reportage: La Colline [video]

Nergens in Oss u zo thuis voelen als bij La Colline. Te vinden op d’n heuvel zoals op z’n Brabants gezegd wordt. Wat deze zaak zo bijzonder maakt: “La Colline is de woonkamer van Oss geworden waar alle inwoners uit alle woonwijken van Oss welkom zijn”, zegt verantwoordelijke ...

Opening Rotterdam
Maritiem museum gooit het roer om met eigen horeca

Het Maritiem Museum Rotterdam opent een gloednieuw café op zaterdag 22 februari. Vanaf dat moment baat het museum zijn horeca zelf uit om de bezoekerservaring nog beter te maken, nadat eind vorig jaar ook de museumwinkel in eigen beheer is genomen. Het café draagt de naam ‘Het La...

Interview Ondernemen
Reportage: Restaurant Bij Goes

Bij Goes is gevestigd op een bedrijventerrein in De Meern. Geen normale lunchroom in de stad dus, maar vooral zakelijk gericht. De werknemers van deze bedrijven kunnen tijdens de lunchpauze, tussen 12 en 1, komen lunchen bij Bij Goes. Michelle Tang is twee jaar geleden samen met haar zus dit avontuu...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: