Voedselverspilling in horeca kan 50 procent minder

6 maart 2020 | Thijs Jacobs

Binnen de horeca kan enorm bespaard worden op voedselverspilling. Rabobank is de Food Waste Challenge gestart en heeft met 170 ondernemers aangetoond dat er tot wel 50% bespaart kan worden aan voedsel binnen de horeca. Met een omzet van 28 miljard euro en 46.000 bedrijven is de horeca een grote markt.

De horecamarkt is vandaag de dag een constant veranderende markt. Daarin dien je als ondernemer mee te bewegen. Zo houden we ons al lang niet meer alleen bezig met het bedienen van een druk terras, maar lezen we ons in over duurzaamheid en digitalisering.

“Horecaondernemers besparen door deze tips al kilo’s voedsel. Door de nieuwe challenge kunnen we met z’n allen naar 50 procent minder voedselverspilling in 2020", aldus Jolien van Kolibrie Next.

Lees hieronder 6 tips om direct jouw food waste te minimaliseren en zo bij te dragen aan het verduurzamen van onze prachtige branche.

Beperk de kaart

Met veel verschillende gerechten op de kaart is het risico op weggooien groter. Je hebt dan immers veel verschillende ingrediënten op voorraad. Dus: beperk de kaart. Zo hoef je minder verschillende producten in te kopen en je hebt beter zicht op de voorraad. En kijk eens goed hoeveel gerechten vragen om ‘unieke’ ingrediënten die je alleen voor dat gerecht gebruikt. Zijn er combinaties met andere gerechten mogelijk?

Werk met een dagmenu

Ligt er veel in de koeling dat snel verwerkt moet worden? Maak er een special of dagmenu van. Zo heb je ook meteen inspiratie voor een post op social media.

Kijk naar portiegrootte

Kijk eens kritisch naar de grootte van de porties. Komen er bijvoorbeeld veel bijgerechten retour? Beperk de hoeveelheid en zeg eventueel tegen gasten dat ze altijd bij mogen bestellen. En hoe belanden borden bij de afwas? Keurig leeggegeten of nog half vol? Mocht je twijfelen aan de reden hiervan, laat bedieningsmedewerkers dan vragen aan gasten of het niet naar wens of te veel was.

Communiceer

Werk je met een buffet? Maak gasten duidelijk dat ze altijd nog een keer terug mogen komen. Zo voorkom je dat ze hun bord overvol scheppen en uiteindelijk van alles laten liggen.

Wees creatief

Groenten en kruiden lenen zich altijd voor het maken van een salade, soep of een pastasaus. Soep en saus zijn overigens ook goed in te vriezen als je deze niet direct nodig hebt. Kijk ook eens naar het gebruik van restproducten. Wist je bijvoorbeeld dat je van appelschillen limonade kunt maken? Of dat je veel fruit en groenten kunt drogen?

Too good to go

Met de app ‘Too good to go’ kunnen ondernemers aangeven hoeveel eten ze over denken te houden. Consumenten uit de buurt kunnen dit vervolgens – tegen een kleine vergoeding- ophalen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
Zonder horeca blijven er maar weinig openbare toiletten over

Op 19 november was het Wereld Toiletdag. Een dag waarop de app HogeNood samen met de Maag Lever Darm Stichting in kaart brengt wat de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland zijn. De jaarlijkse ranking laat drastische verschillen zien met en zonder horeca, want zoals jullie weten is de hore ...

Financieel Ondernemen
Aftrekbare kosten in je lunchzaak

Als ondernemer maakt u het hele jaar door kosten. Van de meeste kosten is het duidelijk dat u deze kunt aftrekken van uw winst. Denk bijvoorbeeld aan de huur van de ruimte voor uw restaurant. Er zijn echter ook kosten waarbij dit minder voor de hand ligt, zoals de kosten voor werkkleding of een maal ...

Interview
Bedrijfspaspoort: Brood en Zoets

Hoe zou jij je lunchroom omschrijven? "Een beetje een tweede huiskamer voor heel veel mensen. Er komen hier veel vaste gasten, en veel mensen uit de buurt die gezellig voor een kopje koffie of een praatje komen. We zijn een van de weinige die zo vroeg open zijn in de stad, dus er komen dan o ...

Opening
Dunkin’ opent Pop up Store in Amsterdam The Style Outlet

Koffie- en donutgigant Dunkin’ opent haar deuren in Halfweg. Na het succes van de vestigingen die in de overige outlets in Nederland gevestigd zijn kon een Vestiging in de Amsterdamse The Style Outlet niet uitblijven. Trost zijn we dat we in dit mooie project onze nieuwste concept van Dunkin&r ...

Economie Achtergronden
ING is positiever over economisch herstel

Het komende jaar groeit de Nederlandse economie naar verwachting van het ING Economisch Bureau met 2,6%, na krimp van 4,3% in 2020. Daarmee is het bbp in het vierde kwartaal van 2021 terug op 99% van het niveau van voor de coronacrisis. Het voorziene herstel is in 2021 dus nog niet volledig, maar we ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Heropening horeca blijft dit jaar nog zeer onzeker

Of de horeca open kan met Kerst blijft nog steeds de vraag. De persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge van gisterenavond heeft nog geen perspectief op heropening geboden. Volgens het kabinet is er nog een lange weg te gaan en over Sinterklaas en Kerst is nog niets te zeggen, behalve d ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: