Tweede Kamer onderzoekt thuisbezorgmarkt

8 maart 2018 | Thijs Jacobs

De Tweede Kamer wil dat de regering onderzoekt of de thuisbezorgmarkt wordt verstoord doordat horecaondernemers van online platforms geen lagere prijs mogen aanbieden op hun eigen website. KHN ziet dit onderzoek als een grote steun in de rug voor veel horecaondernemers en een belangrijke stap richting een eerlijkere bezorgmarkt.

De SP en PvdA dienden een motie in die op 6 maart 2018 in de Tweede Kamer werd aangenomen.

Belangrijke stap voor een eerlijk speelveld op de bezorgmarkt

In de motie geven de partijen aan ervoor te vrezen dat de dominante marktpositie van enkele online platforms in combinatie met eenzijdige verhoging van commissies nadelig kunnen uitpakken voor zowel horecaondernemers als consumenten. Ze willen daarom nader onderzoeken of eisen zoals de laagste prijsgarantie marktverstorend werken (lees hier de motie).

Pizza-actie KHN

KHN ziet deze motie als de opmaat voor een verdere discussie over de noodzaak van vernieuwing van de wetgeving rondom zoek-, boek- en bezorgsites. Deze discussie werd vorig jaar door horecaondernemers en KHN aangezwengeld. In december overhandigden wij een symbolische pizza aan Tweede Kamerleden om te pleiten voor een verbod op de pariteitsdiscussie en het delen van klantgegevens door platfoms met horecaondernemers. Ook spraken wij staatssecretaris van Economische Zaken, Mona Keijzer, over de gevolgen van het gebrek aan marktwerking voor onder andere restaurants, maaltijdbezorgers en hoteliers. In dat gesprek hebben we erop aangedrongen dat ook de onredelijke eisen die zoek- en boeksites stellen bij het onderzoek worden betrokken.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Bezorgen
Thuisbezorgd laat restaurants opbieden om een hogere ranking te krijgen

Thuisbezorgd past haar verdienmodel aan en gaat restaurants een hogere plek op de ranglijst laten kopen. De horecaondernemer moet hiervoor tussen de vijftig cent tot negen euro per order neertellen. Ondernemers spreken al voorzichtig over machtsmisbruik. Het 'opbieden' is nog in de testfase,...

Columns Blog
Column Sico de Moel: cadeaukaart

Meneer wilde afrekenen met een stapeltje van 6 cadeaukaarten. Bij mij kun je betalen met een cadeaukaart, maar niet met zes. Gasten met een cadeaukaart zijn soms wat angstig, ze melden het atijd al bij hun reservering, bij aankomst vragen ze nog een keer of ze echt wel met hun cadeaukaart kunnen ...

trends Bier
Onderzoek: Laag alcoholische bieren steeds populairder

De Nederlandse consument staat open voor het groeiende aantal nieuwe biersoorten dat verkrijgbaar is in de horeca en supermarkt. Maar als men dan kiest, zijn een bekende smaak en een al eerder gedronken merk doorslaggevend. De bierdrinker zoekt vanuit die zekerheid naar nieuwe ervaringen. Dit en ...

Opening
Opening Franklin: Zeeuwse charme in Middelburg [foto's]

In een monumentaal pand uit 1752 in de oude binnenstad van Middelburg heeft Brasserie Franklin recentelijk haar deuren geopend. De brasserie is onderdeel van Boutique Hotel Franklin die samen met de eerste cocktailbar van Zeeland, Sir Franklin, op 10 augustus 2019 wordt geopend. In dit nieuwe bou...

Koffie & thee Interview
Interview met een theesommelier: Is thee een belevingsproduct?

Aandacht maakt succes. Theesommelier Karin Kamstra is ervan overtuigd. Maar zie je dit ook terug in de manier waarop thee wordt geserveerd? Het drankje is inmiddels meer dan 7000 jaar oud en nog steeds is het overal te verkrijgen. Van een bekertje op het tankstation tot aan een uitgebreide high tea,...

Columns Blog
Horecaondernemer, kijk uit voor stress!

Het is hollen of stilstaan. Het ene moment is het loei druk en kun je het niet bijbenen en het volgende moment kun je een kanon afschieten. De horeca in een bedrijfstak waar de vraag naar diensten fluctueert. Mensen gaan rond dezelfde periode op vakantie, eten op vaste tijden en gaan het liefst uit ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: