Sinaasappelsap na jaar nog goed

29 april 2013
Sinaasappelsap na jaar nog goed

Producten die buiten de koelkast in een gesloten verpakking kunnen worden bewaard, zijn veel langer houdbaar dan bekend is. De Consumentenbond onderzocht de kwaliteit van onder meer
sinaasappelsap, yoghurt, brood en vleeswaren. Wat blijkt is dat de THT-datum (ten minste houdbaar tot) van de voedselwaren veel langer is dan dat wordt aangegeven.

*Veertien maanden*
Zo is bijvoorbeeld sinaasappelsap na veertien maanden volgens ongeveer driekwart van de proevers nog drinkbaar. Ook merkte de helft niet dat ze tien maanden oud brood, dat ingevroren was, aten. Er werd niet alleen geproefd. Laboratoriummederwerkers deden onderzoek naar de aanwezigheid van bacteriën in producten. Yoghurt blijkt lastig te bederven, helemaal als ermee is geschud. De kwaliteit van het voedsel gaat wel achteruit, maar voor consumptie het blijft veilig.

*Vleeswaren*
Uit het onderzoek blijkt ook dat vleeswaren niet lang houdbaar zijn. Sommige producten haalden nauwelijks de THT-datum. Volgens de Consumentenbond liggen gezondheidsrisico’s op de loer.

*Verspilling*
Per Nederlander belandt er ieder jaar bijna vijftig kilo voedsel in de vuilnisbak. Vaak omdat de houdbaarheidsdatum is verstreken. Door een langere THT-datum kan onnodige voedselverspilling worden aangepakt.

~Maud Vissers~

Overig nieuws