Shop-in-shop in opkomst

13 november 2014
Shop-in-shop in opkomst

Shop-in-shop. Een winkel in een andere winkel. Niets meer dan dat. Niet zo heel erg nieuw meer, maar het lijkt wel alsof het fenomeen een vlucht
heeft genomen. Zo bereikte ons onlangs het nieuws dat Douwe Egberts al haar D.E. Cafés gaat sluiten en de verkoop van het geschenkassortiment gaat onderbrengen bij Blokker. Mensen zijn niet meer zo merkentrouw als vroeger; het shop-in-shop principe houdt mensen langer binnen en laat ze vaker terugkomen. Zeker als er een leuk koffie- of lunchzaakje in het warenhuis zit, bijvoorbeeld.

*Platenzaak*
De bekendste shop in shop concepten met lunchgelegenheid zie je bij bakkers, grote warenhuizen en zelfs slagers. Ook platenzaken (of is dat inmiddels een ouderwets woord?) zijn ideale plekken om een koffie- of lunchcorner te beginnen. Wat dacht je van Concerto Amsterdam? Een platenzaak met een koffiecorner: Concerto Koffie. In deze shop in shop vind je boeken, strips en graphic novels die in de boekenkast naast het podium staan. Je kunt er genieten van een heerlijke kop koffie en je kunt zelf je tosti beleggen(!). Je zou er de hele dag door kunnen doorbrengen, bij wijze van spreken. En dat is nu precies de kracht van het concept.

*Luie bank*
In de Bijenkorf vind je een duidelijke shop-in-shop presentatie van het merk Mc Gregor en in New York vind je in de flagship store van Ralph Lauren een koffiecorner. Je ziet het: het shop-in-shop principe is breed en met de leegstand in winkelstraten en –gebieden worden ondernemers creatief. Winkeliers moeten het publiek een extra reden geven om naar de winkel te komen, want shoppen kun je natuurlijk ook vanaf je luie bank tegenwoordig. Hier komt de horeca in beeld en met name de dagzaken zoals lunchrooms en koffiecorners.

~Auteur: Thijs Jacobs / Foto: Caroline van der Waal~

Overig nieuws