Personeel houdt ondernemer uit zijn slaap

20 november 2019 | Redactie

Ruim de helft (55%) van alle ondernemers uit het MKB ligt ’s nachts wel eens wakker van zorgen over de eigen onderneming. Met name het vinden en behouden van goed personeel zorgt voor slapeloze nachten. Daarnaast zijn niet betalende klanten en een verstoorde werk-privébalans veel voorkomende ‘wakkerliggers’. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van verzekeraar Reaal naar ondernemers uit het MKB.

Sitske Mauritsz, COO Schadeverzekeringen bij Reaal: “Om ondernemers zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, doen wij jaarlijks een onderzoek naar de uitdagingen en risico’s waar ondernemers mee te maken hebben. Zo krijgen wij goed in beeld waar zij ’s nachts wakker van liggen en waar wij hen eventueel mee kunnen ontzorgen. Opvallend is dat ondernemers zich vorig jaar nog het meeste druk maakten over hun werk-privébalans (39%), maar deze zorg wordt dit jaar veel minder genoemd (22%). Het tekort aan goed personeel, wordt in onze Top 5 goed zichtbaar. Zowel het vinden als het behouden van werknemers zorgt voor slapeloze nachten bij ondernemers. Daarna komen pas de thema’s Goede werk-privébalans en Niet-betalende klanten.”

Top 5 Wakkerliggers

Dit jaar ziet de Top 5 Wakkerliggers 2019 er als volgt uit:
1. Waar vind ik goed personeel? (35,8%)
2. Hoe behoud ik mijn personeel? (23,4%)
3. Hoe combineer ik mijn werk met mijn privéleven? (22,5%)
4. Niet betalende klanten (21,8%)
5. Hoe behoud ik specialistische kennis in mijn bedrijf? (20,6%)

Mauritsz: “Vanuit Reaal kunnen we helaas niet alle wakkerliggers wegnemen, maar waar mogelijk bieden we passende oplossingen. Door de dialoog op te zoeken met ondernemers kunnen wij nog beter inspelen op hun specifieke behoeftes. Zo hebben we onlangs Bedrijfswacht gelanceerd, een platform dat ondernemers tips & tools biedt op het gebied van preventie, in de breedste zin van het woord. Van tips over wanbetaling tot aan Slurpzakken tegen wateroverlast.”

Prognose 2020 - Voorzichtig positief over Nederlandse economie

Mauritsz: “Naast dat we onderzoek doen naar de ‘Wakkerliggers’ polsen we ondernemers ook over hun verwachtingen voor het komende jaar. Ondernemers uit het MKB zijn voorzichtig positief over de economische vooruitzichten voor 2020. Ruim 30% verwacht dat de Nederlandse economie gaat opbloeien. Vier op de tien ondernemers (43%) verwachten dat het ongeveer hetzelfde zal blijven. En een kwart (25%) verwacht dat de economische parameters (iets) zullen verslechteren. Daarnaast verwacht bijna de helft (48,8%) van de ondernemers dat de resultaten van de eigen onderneming het komende jaar gaan verbeteren.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Koffie & thee Longread
Koffiekennis: alles over koffievarianten

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. In de horeca is koffie essentieel, net als in B&B en dan zeker bij het ontbijt. Omdat specialty coffees steeds gangbaarder zijn, is het verstandig om eens in deze donkerbruine materie te duiken. Want wat is speci...

Lekkerste Lunchroombroodje Awards
Meld je aan voor het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland 2020

In verband met de maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen, zijn horecagelegenheden gesloten geweest. Dat is heel vervelend voor jou als lunchroomondernemer, maar wat kun je beter doen om je naamsbekendheid en omzetkansen te vergroten dan meedoen met de wedst...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Opening Fastservice
Kwalitaria Délifrance nu ook in centrum van Zwolle

Het centrum van Zwolle is een cafetaria en lunchroom rijker. Vandaag opent Kwalitaria Délifrance Zwolle Centrum officieel haar deuren. Ondernemer Rubin Hu is geen onbekende in de regio; de gloednieuwe vestiging is zijn derde in Zwolle. ‘Een plek om gezellig te zitten’ Na een...

Achtergronden Culinair
Mosselseizoen van start met grootste mosselpan ter wereld

Morgen, donderdag 2 juli, start het mosselseizoen met de verkoop van Zeeuwse bodemcultuurmosselen. Dit jaar als eerste exclusief verkrijgbaar bij Sligro. Vanuit de grootste mosselpan ter wereld werden de eerste bodemcultuurmosselen van het seizoen aangeboden aan JRE-chef Joppe Sprinkhuizen, chef van...

Bezorgen Achtergronden
15-jarige maaltijdbezorgers mogen niet meer de straat op

Frans van Rooij, directeur ProFri, vakvereniging Professionele Frituurders, schreef een brief aan Tamara van Ark, Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zij maakte gisteren bekend dat het vanaf 1 juli (dat is morgen al!) niet meer is toegestaan om medewerkers jonger dan 16 jaar in te...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: