Oranjefans zorgen voor troep in horeca

13 juni 2014
Oranjefans zorgen voor troep in horeca

Beschonken WK-supporters behoren tot de grote ergernissen van het horecapersoneel in Nederland. Ook agressieve gasten zorgen voor de nodige irritatie. Maar wat horecapersoneel nog het
allerergst vindt, is de troep die zij moeten opruimen nadat de hordes WK-supporters weer naar huis zijn gegaan. Dat blijkt uit onderzoek van horecaplatform Foodbrigade onder 350 horeca-professionals.

*Jonger horecapersoneel stoort zich het meest*
Vooral de jongere horecaprofessionals – tussen de 18 en 24 jaar - storen zich aan Oranjefans. De oudere garde – vijftig plus – lijkt na jaren ervaring te zijn gewend aan de chaos en windt zich niet zo snel meer op. Zij vinden het vooral jammer dat veel vaste klanten weg blijven tijdens wedstrijden van het Nederlands elftal. Vrouwen blijken daarnaast meer te kunnen hebben dan hun mannelijke collega’s: bijna een kwart van de vrouwen ergert zich helemaal nergens aan, terwijl dat percentage bij de mannen een stuk lager ligt. Hun grootste ergernis bestaat uit dronken supporters, de bijbehorende viezigheid staan bij hen op een goede tweede plaats.

*Veel troep*
De Nederlandse WK-supporters behoren dan misschien tot de vrolijkste en meest kleurrijke voetbalsupporters ter wereld, ze laten ook veel troep achter. ''De gemiddelde horecaprofessional heeft na een wedstrijd van het Nederlands elftal behoorlijk wat op te ruimen. Oranje confetti, serpentinespray, platgetrapte plastic bekers, natte oranje pruiken en vieze toiletten zorgen voor flink wat irritatie. Begrijpelijk, maar daartegenover staat heel vaak ook een hogere omzet'', aldus Patrick Severein van Foodbrigade.nl.

*Vluchten voor het WK*
Een derde van de horecaondernemers organiseert extra activiteiten rondom het WK. Zij geven bijvoorbeeld korting bij winst van het Nederlands elftal, organiseren speciale WK-avonden, hebben een oranje menu of in elk geval een groot scherm. ''Voor voetballiefhebbers is er genoeg te kiezen. Maar er zijn ook horecagelegenheden die heel slim inspelen op de groep mensen die het voetbalgeweld juist wil ontvluchten. Hotels die een voetbalvrij weekendje garanderen bijvoorbeeld, of sauna’s die gratis toegang geven tijdens wedstrijden van Nederland'', aldus Severein.

*Top 5 ergernissen horecapersoneel*

1. Viezigheid

2. Zelf niet naar de wedstrijd kunnen kijken

3. Dronken supporters

4. Agressieve klanten

5. Luidruchtige gasten

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws