Nominaties Horecava Innovation Award 2018 bekend

14 november 2017 | Roy Spijker

Drinkglazen van oude wijnflessen, gastronomisch planktonpoeder, een schoonmaaksysteem compleet zónder schoonmaakmiddelen en restaurantgasten die vooraf hun eigen korting bepalen. Zie hier een greep uit de innovaties die zijn genomineerd voor de Horecava Innovation Award 2018; de prijs voor de beste innovatie in de Nederlandse foodservice branche. Bij de opening van Horecava 2018 wordt de winnaar bekend gemaakt. Een deskundige jury selecteerde uit ruim 120 inzendingen in vier categorieën, zestien producten en diensten die stuk voor stuk zeer de moeite waard zijn. De grootste nationale vakbeurs voor horecaprofessionals vindt plaats van maandag 8 tot en met donderdag 11 januari 2018 in RAI Amsterdam.

Tijdens de opening van de 62e Horecava, op maandag 8 januari 2018 in RAI Amsterdam, worden de categoriewinnaars, de overall winnaar en de winnaar van de Karel de Vos Duurzaamheid Award bekend gemaakt. De overall winnaar krijgt behalve de felbegeerde wisselbeker en eeuwige roem, een golf aan publiciteit in de reguliere pers en de sociale media.

Bij de selectie van de 16 genomineerden heeft de jury de kennis en kunde van jurylid Edwin Takens moeten missen. Edwin wordt sinds 31 oktober vermist. Een onzekere en verdrietige situatie waarover hopelijk snel duidelijkheid komt.

Trends
Het innovatieve niveau van de ruim 120 inzendingen was bijzonder hoog dit jaar. Zoals gebruikelijk vielen de meeste innovaties in de categorie Food & Beverage. Dat er op het bord een verschuiving plaatsvindt van dierlijk eiwit naar plantaardig, is duidelijk te merken. Veel inzenders willen een duurzaam en smakelijk alternatief bieden aan de snel groeiende groep vega- en flexitariers. Herkomst en beleving blijven verder belangrijke factoren.

Esthetisch, speels en gericht op écht contact waren de inzendingen bij Concepts, Interior & Design. Met een stevig accent op recyclebaarheid. Zo ook in de categorie Equipment & Services, waar de zorg voor de planeet onverminderd doorklinkt, met een verfrissende voorkeur voor elegante en efficiënte oplossingen.

De deeljury van de jongste categorie Digital, Apps en Social Media was in zijn nopjes met het ondernemer-ondersteunende gehalte van de inzendingen, die het bijvoorbeeld mogelijk maken te sturen op bezettingsgraad en ‘no-shows’ terug te dringen. Terwijl de keuze juist heel gastvrij bij de gast wordt gelegd.

Nominaties Horecava Innovation Award 2018
Na een intensieve dag proeven, keuren en testen kwam de onafhankelijke jury, bestaande uit ondernemers, deskundigen en vak-journalisten, tot de volgende zestien genomineerden:

Categorie Concepts, Interior & Design

Rebottled glas, stoere drinkglazen ‘sociaal’ geproduceerd van recyclede wijnflessen. Rebottled, Utrecht
Meer LOL Met Leuke Mensen, hét leukste, contactbevorderende (offline) horecaspel met vragenkaartjes. GoedID.com, Rhenen
Servies Perla van het merk Chic, doorschijnend glanzend wit gecoat, vijf keer zo sterk als porselein en veel lichter. Aerts NV, Geel (België) 
Pop-up Restaurant Anderhalf, zeven keer per avond schuift een compleet ingedekt tafelblad vanuit de keuken, tussen de gasten. Met steeds verrassende thema’s. De Spijsbereiders, ‘s-Hertogenbosch

Categorie Digital, Apps & Social Media

Spinweb, yieldmanagement systeem voor restaurants. De reserverende gast kiest zijn eigen korting. Hoger op rustige avonden, lager op rustige. Spingaren & Buro 3, Amsterdam
Priceless Places, online platform voor aanbieden van kwalitatieve flexwerk – en vergaderplekken in horecabedrijven. Priceless Places, Mill
Formitable, systeem waarbij de reserverende restaurantgast een aanbetaling doet. Bindt strijd aan met no-shows. Formitable, Amsterdam
handy, gratis smartphone voor hotelgast. Alles-in-één device voor in het hotel en daarbuiten. Tink Labs – handy Travel, Hong Kong

Categorie Equipment & Services

Ælement Fusion, mooi slank vormgegeven elektronisch slot voor hotelkamerdeuren. Met unieke sleutel op smartphone te openen. Salto Systems B.V., Amsterdam
Lotus®PRO schoonmaaksysteem, waarbij leidingwater wordt omgezet in gestabiliseerd ozonwater. Duurzaam; geen schoonmaakmiddel meer nodig! Mother Nature Cleans, Amsterdam
GT1proMagister, eerste modebewuste, comfortabele veiligheidsschoen voor chefs, Italiaans design. Met door Michelin ontwikkelde antislipzool voor gladde keukenvloeren. Chaud Devant, Amsterdam
SpeeDelight, compacte ultrasnelle snackgrill die drie bereidingstechnieken combineert; contactgrill, infrarood en microgolven. Met receptgeheugen. Electrolux Professional, Alphen a/d Rijn

Categorie Food & Beverage

SPRICE, 100 % verantwoord ijsje met biologische groenten en fruit als basis. Geen kleur en smaakstoffen, minder suiker. Ontwikkeld door Moshik Roth. &samhoud food, Utrecht
Holland Jersey, volle melk van uitsluitend Jersey koeien. Met beduidend meer proteïne, eiwit, vitamine en mineralen dan gewone melk. Minder mestuitstoot. Holland Jersey BV, Nijkerk
Plancton Marino, gevriesdroogde plantaardige plankton in poedervorm. Heldergroen, smakelijk, gezond, vegetarisch en gastronomisch uitdagend. TasteTree, Blaricum
Pure Pacific Yellowtail, vis met stevige bite. Smakelijk en verantwoord alternatief voor tonijn. Duurzaam gekweekt op land, zonder antibiotica. Kingfish Zeeland B.V, Colijnsplaat/Kats

Het Octrooicentrum Nederland van de Overheid staat alle genomineerden die dat wensen weer bij met goede raad.

Karel de Vos Duurzaamheid Award
Voor de zesde keer wordt de Karel de Vos Award uitgereikt, die vorig jaar de toevoeging Duurzaamheid kreeg. Deze fraaie trofee is vernoemd naar de initiatiefnemer en eerste juryvoorzitter van de Horecava Innovation Award. De prijs is voor de innovatie die het meest blijk geeft van een duurzame, toekomstgerichte visie en de sector een verfrissende impuls geeft. Alle inzenders maken kans.   

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

In beeld: Mama Kelly in het Olympisch Stadion

Vanaf 13 november 2017 heeft restaurant MaMa Kelly in Amsterdam officieel haar deuren geopend. Het restaurantconcept met de befaamde kip en kreeft van chef IJsbrant Wilbrenninck werd in 2015 met succes gelanceerd in Den Haag en is nu uitgebreid met een tweede vestiging in de hoofdstad. In het pand i...

Brood
Bakkerij Pot uit Barendrecht is 'Top Bakker van het Jaar'

Woensdag 23 november organiseerde Top Bakkers wederom een inspirerende jaarvergadering. Behalve dat het nieuwe beleid 3.0 werd toegelicht door de directie Patrick Tissen en Wim Doedens werd ook de ‘Top Bakker van het Jaar’ bekendgemaakt. Bakkerij Pot uit Barendrecht was hierbij de terech...

Personeel
FNV Horeca wil in gesprek met horecamedewerkers over cao

FNV Horeca wil samen met ontevreden horecamedewerkers in gesprek over de de nieuwe horeca cao en organiseert bijeenkomsten. De werknemersorganisatie is niet blij met de uitkomst van de nieuwe cao horeca. Volgesn het FNV zal de koopkrachtdaling die in de afgelopen jaren is ontstaan niet verbeteren en...

Awards Koffie & thee Mensen
Oprichter Kaldi wint European Coffee Award 2017

Tijdens het European Coffee Awards & Galadiner op 21 november mocht Hans Tietema, oprichter van Kaldi koffie & thee, de prestigieuze prijs in ontvangst nemen voor Outstanding contribution to the European Coffee Industry. In het kader van het European Coffee Symposium, dat plaatsvond va...

Fastfood
Bram Ladage Den Haag viert 20-jarig jubileum

Bram Ladage in het centrum van Den Haag bestaat op vrijdag 24 november alweer 20 jaar. Om dit jubileum te vieren kan het publiek hier op deze dag tussen 14:00 en 16:00 uur een puntzak patat scoren voor €0,20! De Bram Ladage winkel op de Spuistraat is afgelopen 20 jaar uitgegroeid tot een waar b...

Mensen
McDonald's maakt 10.358 overnachtingen mogelijk voor ouders met zieke kinderen

Tijdens de tweede editie van McHappy Day maakte Manu Steijaert van McDonald’s Nederland vanmiddag bekend 10.358 overnachtingen mogelijk te maken, waardoor ouders dicht bij hun zieke kind kunnen zijn. De overnachtingen kunnen worden gedoneerd omdat het afgelopen jaar bij ieder verkocht Happy Me...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2017 - Uitgeverij PS

Uitgave door: