Nieuw restaurant Sukade in Meppel

8 maart 2017 | Roy Spijker

In een monumentaal smaeckpakhuys aan de Stoombootkade in Meppel is sinds kort restaurant Sukade gevestigd, een eigentijds en betaalbaar restaurant met een spraakmakend interieur waar op topniveau gekookt wordt en waar groente en van kop tot staart werken een belangrijke rol spelen. Chef is Thomas van Mechelen, die eerder bij restaurant De Bovenmeester in Steenwijk en bij Os en Peper in Zwolle werkte. Sukade combineert een (koffie)bar, bistro en restaurant waar gasten vanaf 10 uur terecht kunnen, een unicum voor Meppel.

Sukade is gevestigd in een gerenoveerd voormalig pakhuis aan de historische Stoombootkade in Meppel. Bedrijfsleider Bianca Henken-Meppelink: "Naar dit monumentale pakhuis werden sinds 1860 onder meer specerijen en zuidvruchten zoals sukade verscheept. De historie van het pand hebben we als inspiratie gebruikt voor onze keuken."
 

"Chef Thomas van Mechelen kookt vanuit een klassiek Franse basis, soms met een uitstapje naar Azië of andere werelddelen en heeft een frisse kookstijl, waarin producten altijd herkenbaar blijven. We gebruiken zoveel mogelijk natuurlijke en regionale ingrediënten en hebben oog voor duurzaamheid. Zo verwerken we dieren van kop tot staart, omdat we het zonde vinden om alleen de bekendere, duurdere delen te gebruiken. In onze bouillabaisse gaat vis uit bijvangst en we maken een heerlijke broodpudding met sukade van het brood van onze bakker Bas Bakt dat niet is opgegaan. Het pand is energiezuinig herbouwd en we gebruiken onze eigen biologische koffie van lokale koffiebrander Frans de Grebber.”

Wisselende kaart

Groenten spelen een belangrijke rol bij Sukade. Naast het reguliere menu is er een groentemenu en er is altijd een bijzonder seizoensgebonden vegetarisch gerecht. De kaart is compact en wisselt tweewekelijks, zodat er altijd vers en verrassend gekookt kan worden en er weinig weggegooid hoeft te worden.

Bianca Henken-Meppelink: "Ook in het drankenassortiment zijn we onderscheidend. We serveren bijvoorbeeld de limonades van Fritz-kola die geen kunstmatig toegevoegde smaak- en kleurstoffen bevatten en mineraalwater van Marie-Stella- Maris, waar voor elke fles een bedrag ten goede komt aan projecten voor schoon drinkwater. Speciaalbieren zijn er van Gulpener, ambachtelijk gebrouwen en voorzien van het Milieukeurmerk."
 

Ongedwongen bediening

Hoewel de gast in Sukade op niveau en van elegant opgemaakte borden eet, is de bediening ongedwongen en informeel en zijn de prijzen toegankelijk. Bianca Henken-Meppelink: "In de korte tijd dat we open zijn is onze Sunday Roast een succes geworden. Het is een fijne mogelijkheid om op zondag voor een bescheiden prijs te eten, bijvoorbeeld na een frisse boswandeling. Het bedieningsteam in de bistro en het restaurant wordt aangevoerd door gastvrouw-sommelier Joleen van Mechelen die ervaring heeft opgedaan in sterrenrestaurants en nu bewust heeft gekozen voor dit eigentijdse concept. Joleen en Thomas zijn leermeesters en zorgen ervoor dat zowel de vaste medewerkers als de leerlingen en stagiaires een fijne werk- en leerplek hebben bij Sukade."
 


De gast wordt bij Sukade ook verrast door de sfeer en het spraakmakende en eigentijdse interieur. De open keuken is het hart van Sukade, ontworpen door chef Thomas zelf. Eyecatchers zijn het bijzondere behang met de sukadevrucht en de twee bars met azuurgroene tegels, waaronder de koffiebar met heerlijke taarten. In het restaurant wordt de sfeer bepaald door de mosterdgroene banken en donkergroene en blauwe stoelbekleding. De rotan stoelen en barkrukken zijn oude ontwerpen van Rohé-ontwerper Dirk van Sliedrecht die in Noordwolde hernieuwd in productie zijn genomen.

Sukade beschikt over een beschut terras aan het water en is van dinsdag tot en met zondag vanaf 10 uur (op zondag vanaf 12 uur) geopend voor koffie (met taart van Bas Bakt uit Meppel), lunch, borrel en diner. Sukade werkt met een bistrokaart en een restaurantkaart. Er zijn mogelijkheden voor private dining, vergaderingen en huwelijken.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Digitaal Ondernemen
Alles over digitaal ondernemen in je lunchzaak

De horeca is dicht. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Afhalen, bezorgen, pakketten samenstellen, online kookcursussen en bierproeverijn organiseren: De horeca staat verre van stil. Het digitale landschap geeft de horeca op dit moment de tools in handen om omzet te genereren. Nu fysiek conta ...

Economie Coronacrisis
Horecapersoneel slachtoffer van coronacrisis

Horeca- en cateringbedrijven ervaren pittige tijden. Tegen de stroom in proberen ze omzet te draaien en bezoekers aan te trekken. Dit blijkt uit onderzoek van Foodservice Community en GROUP7 onder bijna 600 horeca-, fastservice- (dit zijn broodjeszaken en frituren) en cateringprofessionals, dat tuss ...

Achtergronden
Zonder horeca blijven er maar weinig openbare toiletten over

Op 19 november was het Wereld Toiletdag. Een dag waarop de app HogeNood samen met de Maag Lever Darm Stichting in kaart brengt wat de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland zijn. De jaarlijkse ranking laat drastische verschillen zien met en zonder horeca, want zoals jullie weten is de hore ...

Financieel Ondernemen
Aftrekbare kosten in je lunchzaak

Als ondernemer maakt u het hele jaar door kosten. Van de meeste kosten is het duidelijk dat u deze kunt aftrekken van uw winst. Denk bijvoorbeeld aan de huur van de ruimte voor uw restaurant. Er zijn echter ook kosten waarbij dit minder voor de hand ligt, zoals de kosten voor werkkleding of een maal ...

Interview
Bedrijfspaspoort: Brood en Zoets

Hoe zou jij je lunchroom omschrijven? "Een beetje een tweede huiskamer voor heel veel mensen. Er komen hier veel vaste gasten, en veel mensen uit de buurt die gezellig voor een kopje koffie of een praatje komen. We zijn een van de weinige die zo vroeg open zijn in de stad, dus er komen dan o ...

Opening
Dunkin’ opent Pop up Store in Amsterdam The Style Outlet

Koffie- en donutgigant Dunkin’ opent haar deuren in Halfweg. Na het succes van de vestigingen die in de overige outlets in Nederland gevestigd zijn kon een Vestiging in de Amsterdamse The Style Outlet niet uitblijven. Trost zijn we dat we in dit mooie project onze nieuwste concept van Dunkin&r ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: