Mexicanen boos op Heineken vanwege het woord 'tequila'

26 juni 2017 | Thijs Jacobs

Een organisatie van Mexicaanse tequilaproducenten wil de Nederlandse bierbrouwer Heineken voor de rechter slepen. Heineken produceert en verkoopt al enkele jaren Desperados. Dat is bier, gemixt met tequila. Dat staat althans op het etiket. Volgens 'Consejo Regulador del Tequila' (CRT) klopt dat niet. Er zit volgens deze organisatie helemaal geen tequila in het bekende drankje!

CRT-directeur Ramón González gaf tegenover de Financial Times aan dat Heineken het woord 'tequila' van het flesje moet halen. "Of ze halen het woord tequila weg, of ze stoppen er echt tequila in", vertelde de directeur.

Tequilasmaak

Heineken wil niet prijsgeven hoeveel tequila er in Desperados zit, als het er al in zou zitten. De omschrijving van Heineken is immers 'bier met tequilasmaak'. Op het etiket staat aroma als laatste genoemd bij de ingrediëntenlijst. 75 procent van het aroma is tequila. Van het ingrediënt dat als laatste wordt genoemd op het etiket, dit is wettelijk verplicht, zit altijd het minste in het product. Met andere woorden: het aandeel tequila in Desperados zal inderdaad te verwaarlozen zijn en is in ieder geval lager dan het aandeel suiker (2,2 gram per 100 ml). 

Geen tequila?

De Mexicanen claimen dat er geen tequila in het bier zit. Dit blijkt uit onderzoek van CRT en een laboratorium in Madrid. Net als champagne is tequila een beschermde benaming, dus Heineken lijkt fout te zitten in dit geval. Bovendien moet volgens Mexicaanse regels 25 procent van een drank uit tequila bestaan om op het etiket te claimen dat het goedje tequila bevat. Dat is zeer zeker niet het geval...

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: ben jij al 'coronaproof' ingericht?

Na een verplichte sluiting van 10 weken mag de horeca aanstaande maandag dan eindelijk weer open. Terrasstoelen worden uit het plastic gehaald, tapsystemen worden schoongemaakt en alle reserveringen worden keurig in tabellen opgenomen. De horeca is klaar voor een herstart. Hoewel de mogelijkheden...

Columns
Column Monique van Gevelt: het nieuwe abnormaal

Voor velen van ons is het drukker dan ooit. Dat wil trouwens niet zeggen dat we geld verdienen. Nee, deze crisis is een financieel drama. We zien de reserves verdampen en staren naar de bodem van onze schatkist. En nu onze voordeur op een kier staat voor onze gasten, zijn we er nog lang niet. Hoe de...

Opening Coronacrisis
Grootste terras van Hoofddorp klaar voor heropening

Het grootste terras van Hoofddorp bij het Novotel Amsterdam Schiphol Airport opent op 1 juni weer haar deuren. General Manager Floris Licht hoopt vooral dat locals het terras vanaf deze dag weer weten te vinden. Novotel Amsterdam Schiphol Airport heeft een prachtig terras, waar tot wel zeventig m...

Koffie & thee Utrecht
30ml Coffee & Food maakt een feestje van de heropening op 1 juni

De afgelopen maanden was het rustig in de ‘huiskamers’ van 30ml. Alle vestigingen waren open voor TO GO, maar de gezelligheid die de zaken normaliter zo typeert hebben de medewerkers echt gemist. Gelukkig openen ook zij vanaf 1 juni om 12:00 uur weer de deuren voor het nuttigen ter plaat...

Economie Coronacrisis
Horeca al in eerste kwartaal zeer zwaar getroffen door de crisis

De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De omzet nam in het eerste kwartaal van 2020 met 14 procent af ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dit was de eerste omzetdaling in 7 jaar tijd. Het volume, de voor...

Bezorgen Vega
Supergewassen, eitwitvervangers en plantaardige melk over tien jaar normaal

Maaltijdplatform Deliveroo deed onderzoek* onder tech-minded Nederlanders van 18 jaar en ouder over de toekomst van voeding gedreven door techniek, zoals supergewassen, kweekvlees, 3D-geprint voedsel en persoonlijke voeding op basis van het eigen DNA. Zij blijken een sterke voorkeur te hebben voor &...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: