Column: kwijtschelding van belastingschulden?

9 februari 2021 | Thijs Jacobs

In België heeft de minister al een voorzichtig einde gemaakt aan alle onzekerheid: de horeca blijft bij onze zuiderburen in maart vrijwel zeker gesloten. In Nederland heeft premier Rutte – heel voorzichtig en ‘off the record’ – gesproken over een nieuwe en andere Nederlandse strategie om langzaam uit de lockdown te komen. Hierbij zouden horecazaken niet als laatste in de rij moeten openen, maar gaan alle sectoren gefaseerd open. Hoe dat eruit komt te zien is de vraag. Uiteindelijk is een gedeeltelijke heropening een druppel op de gloeiende plaat voor alle horecaondernemers die het al zo zwaar hebben. De meesten beseffen wel degelijk dat een spoedige heropening niet ter sprake zal komen en hopen dus op een andere vorm van steun, bijvoorbeeld op het vlak van kwijtschelding van belastingschulden.

Die belastingschuld loopt bij de meeste horecaondernemers aardig op en is een blok aan het, toch al zo gehavende, been. Na een oproep van verschillende ondernemersorganisaties heeft het ministerie van Financiën de deur op een kier gezet en het volgende verklaard: "Belastingdienst onderzoekt samen met andere schuldeisers en schuldhulpverleners met welke richtlijnen saneringsverzoeken soepel en efficiënt behandeld kunnen worden. In het geval van sanering kan een deel van de schuld komen te vervallen.”
Wanneer er geen coulance is vanuit de Belastingdienst, dan zal iedereen die een ‘betaalpauze’ heeft ingelast op 1 juli 2021 weer moeten gaan terugbetalen. Daar heb je dan 36 maanden de tijd voor.

Het woord saneringsverzoek valt wel op in deze reactie van de Belastingdienst. Bij een saneringsverzoek vraag je de Belastingdienst om kwijtschelding van de belastingschuld, maar er hangt een voorwaarde aan vast: dat kan alleen als er een akkoord is met alle schuldeisers. Zijn er naast de Belastingdienst nog andere dwangschuldeisers, zoals banken en pensioenfondsen, dan kan een dergelijk verzoek niet worden gehonoreerd. Gelukkig is demissionair minister Hoekstra achter de schermen bezig om met grote schuldeisers, zoals de banken, te bekijken of er gezamenlijke richtlijnen ontwikkeld kunnen worden, zodat er een soepelere behandeling van saneringsverzoeken mogelijk is. Tegelijkertijd heeft Hoekstra een week geleden tegenover RTL Nieuws nog verklaard dat hij het ‘te vroeg’ vindt om te spreken over kwijtschelding van belastingschulden. De termijn van 36 maanden om terug te betalen, gecombineerd met alle regelingen die er nu zijn om ondernemers te helpen, zouden voldoende moeten zijn. Hij wil eerst kijken wat er gebeurt in die periode van 36 maanden. Menig ondernemershart zal sneller gaan kloppen bij die gedachte, want bestaat je zaak nog wel over 36 maanden? Juist het kwijtschelden van de belastingschuld zou het laatste trapje op de ladder naar overleving kunnen zijn.         

Reageren? Dat mag en kan: thijs.jacobs@uitgeverijps.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Corona
Coronamaatregelen verlengd, terrassen misschien open op 31 maart

Alle coronamaatregelen worden verlengd tot dinsdag 30 maart. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend op de persconferentie. Als het R-getal onder de 1 blijft, ziet minister De Jonge kans om de terrassen per 31 maart te openen. Maar hij gaf ook aan dat de vooruitzichten voor een derde golf er niet go ...

Fastservice
Bram Ladage breidt vegetarisch assortiment uit

Flexitariër, vegetariër of veganist? Dan ben je ook bij Bram Ladage aan het juiste adres. De Rotterdamse patatkoning voegt deze week een duurzame oesterzwamkroket en veganistische NoChicken Nuggets toe aan het assortiment. Hiermee trapt Bram Ladage zijn Maand Zonder Vlees af: een maand waa ...

Interview Longread
Coronacrisis: van hotdogkeizer naar koekjeskoning

De onbetwiste hotdog- en cocktailkoning van Zwolle werd noodgedwongen een heuse koekjeskoning tijdens de coronacrisis. Rolf Dingerink vertelt over ondernemen in een turbulente tijd. Ten tijde van corona verantwoordelijkheid dragen voor een bedrijf in een branche die het zwaar heeft; dat brengt vele ...

Drinks Achtergronden
Zo verkoop je straks fors meer bier

Als de horeca straks (eindelijk) weer open mag, dan is het zaak om efficiënt en bewust te gaan verkopen. Kennis van sales is namelijk heel belangrijk om een zo hoog mogelijke omzet en marge te kunnen behalen. Ivo Thijssen (biersommelier en salestrainer) geeft daarom, in samenwerking met de Hore ...

Achtergronden
13 jaar geleden in Lunchroom: Lunch & Zo, Maastricht

Lunchroom is dit jaar volwassen en bestaat 21 jaar. Tijd om terug te blikken en een greep te doen uit de welhaast onuitputtelijke voorraad interviews en achtergrondverhalen die in het vakblad voor de lunchroombranche hebben gestaan gedurende deze periode. Wekelijks presenteren we je zo'n verh ...

Interview Ondernemen Themamaand energie
Meer energie voor horecaondernemers

De horeca heeft het bijzonder zwaar. Noodlijdende ondernemers zijn naarstig op zoek naar perspectief, besparingen en nieuwe omzetstromen. Interne energie is volgens Sebastiaan Hooft - auteur van het boek ‘APK voor ondernemers’ en zelf een ondernemende duizendpoot - daarin ‘key&rsqu ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: