Groter terras op een warme dag? Soms mag het!

12 december 2019 | Tanne van Wissen

De herfst is inmiddels in volle gang, de winter is in zicht en zelfs de jaarwisseling laat niet lang meer op zich wachten. De zomer lijkt alweer lang geleden. Dat betekent niet dat we niet kunnen terugblikken. Graag zelfs! De afgelopen zomer kende de warmste dagen ooit gemeten. Ook de terrassen profiteerden van dit warme weer en zaten geregeld vol. In sommige plaatsen mochten horecaexploitanten hun terrassen op de warmste dagen groter maken dan op basis van de vergunning mag. Dit dankzij een bijzonder en vaak onbekend stuk beleid: het Tropisch Weer Scenario.

Wat is het?

Het Tropisch Weer Scenario is een scenario waarin wordt bepaald dat het handhaven van voorschriften van terrasvergunningen een lagere prioriteit krijgt. Gemeenten brengen deze prioritering aan als  temperaturen dusdanig hoog zijn dat van de horecaexploitant niet verwacht kan worden dat hij zijn gasten binnen houdt en, zeker in de steden, van mensen niet verwacht kan worden dat ze binnen blijven.

Het is lastig om de regelgeving uniform uiteen te zetten, omdat regels omtrent het Tropisch Weer Scenario van gemeente tot gemeente flink kunnen verschillen. Sommige gemeenten hanteren geen Tropisch Weer Scenario, terwijl bij andere gemeenten de temperatuur minder hoog hoeft te zijn voordat het scenario ingaat. Wat in de ene gemeente mag, betekent dus niet automatisch dat het in jouw gemeente ook mag.

Wanneer geldt het?

Omdat de regels dus kunnen verschillen is het handig navraag te doen bij je eigen gemeente. Om je een idee te geven licht ik een paar gemeenten uit. In de gemeente Utrecht is er bijvoorbeeld voor gekozen dat het Tropisch Weer Scenario alleen kan ingaan tussen 1 mei en 30 september, terwijl in het centrum van Amsterdam geen bepaalde periode in het jaar wordt aangehouden. Het Tropisch Weer Scenario zou daar in theorie ook in december kunnen worden toegepast, als het warm genoeg is uiteraard.

Ook de temperatuurdrempel die gemeenten hanteren verschilt. Hoewel het KNMI spreekt van een tropische dag wanneer het kwik de 30° Celsius bereikt, kan het Tropisch Weer Scenario al eerder in stelling worden gebracht. In Amsterdam geldt het namelijk al vanaf 28° Celsius. In Groningen wordt het scenario in principe al van kracht op dagen waarvoor een weersvoorspelling van 27° Celsius of hoger is afgegeven, maar daar geldt wel de aanvullende voorwaarde dat de horeca-inspecteurs eerst groen licht moeten geven. Soms wordt op de website van de gemeente aangegeven wat de temperatuurverwachtingen zijn en of het Tropisch Weer Scenario van toepassing is. Handig!

Wat mag er dan?

Ook verschilt het per gemeente flink wat er tijdens het Tropische Weer Scenario nu wel of niet extra mag. Voor het idee; een paar voorbeelden. Zo is een veelvoorkomende regel dat terrassen langer mogen openblijven. Terrassen in Amersfoort, waar het Tropische Weer Scenario al vanaf 25° Celsius geldt, mogen tot 02.00 uur openblijven en in Groningen zelfs tot 03.00 uur.

Een ander voorbeeld is het toestaan van het ‘uitwaaieren’ van het terras. Dit betekent dat extra tafels en stoelen bij het vergunde terras kunnen worden geplaatst. Bij het bieden van deze mogelijkheid zal de gemeente doorgaans wel regels geven die de verkeersveiligheid en de doorgang op de stoep waarborgen. Ook lees je wel dat het uitwaaieren van het terras niet onbeperkt is, of dat het Tropisch Weer Scenario niet tot gevolg heeft dat het terras gesplitst mag worden. Voldoe je niet aan die voorwaarden, dan kan mogelijk alsnog handhavend worden opgetreden.

Ook horecaexploitanten zonder een terras kunnen baat hebben bij het Tropisch Weer Scenario. Als de temperaturen dusdanig stijgen, mag bijvoorbeeld een snackbar zonder terras toch een paar stoelen naast de deur op de stoep zetten. Ook in deze situaties moet het natuurlijk mogelijk blijven voor voetgangers om gebruik te maken van de stoep en moet een verkeersonveilige situatie worden voorkomen.

Op naar de zomer

Voordat je besluit om op een zeer warme dag je terras uit te breiden is het verstandig om regels binnen je gemeente na te gaan. Mocht jouw gemeente geen Tropisch Weer Scenario hebben en lijkt het je wel een goed idee, dan kan deze winter misschien een goed moment zijn om daarover met mede-ondernemers en de gemeente het gesprek aan te gaan. Wellicht kun je dan in de zomer van 2020 wat extra gasten van het mooie weer laten genieten.

Deze bijdrage is geschreven door Tanne van Wissen (zie foto). Zij is werkzaam bij Catch Legal, dat bestaat uit een team van gedreven juristen. Op het gebied van horeca bezit Catch Legal veel expertise en op dit vlak staan ze horecaondernemers dagelijks bij. Meer info: www.catchlegal.nl

Klik hier voor de overige bijdragen van Catch Legal

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Coronacrisis
Hellendoornse lunchroom dicht vanwege corona

De Hellendoornse Lunchroom Lorkeers is sinds maandag gesloten, meldt Tubantia. Een personeelslid werd positief getest op corona. De eigenaresse en vier personeelsleden kregen van de GGD te horen dat zij tien dagen in thuisquarantaine moeten. Het personeelslid zat al langere tijd ziek thuis, waarn...

Nice 'n Easy
Convenience: is het eigenlijk wel gezond?

Convenienceproducten zijn een uitkomst voor de professionele keuken, vooral vanwege de tijdwinst die het gebruik ervan oplevert. Maar er zijn, bij overmatig gebruik van bepaalde soorten convenienceproducten, ook nadelen. Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedings...

Branded Content Nice 'n Easy
Unieke horeca op Strijp-S, welkom in Blok 63-S

Bram van Uden: “Parkeren doe je voor de deur of dichtbij op P De Hoek. Blok 63-S vind je op 5 minuten loopafstand van station Strijp-S, het Klokgebouw of het PSV-stadion. Hier beleef je de energie en open sfeer van het culturele en creatieve hart van Eindhoven. Gewoon lekker eten, gezelligheid...

Food Amsterdam
De nieuwe high tea ervaring op een bijzondere plek

Hoewel het heerlijke nazomerzonnetje zich nog even van zijn beste kant laat zien, is de herfst alweer in aantocht. Dat heeft natuurlijk ook zijn voordelen. Wie herfst zegt, zegt high tea! Lekker naar binnen, de kachel een standje hoger, een dampende kop thee voor je neus en urenlang tafelen en klets...

Opening Rotterdam
Eerste Nederlandse SUGO to go opent in Rotterdam

Biologisch, gezond, duurzaam én vers. Menig pizza liefhebber is verknocht aan de inmiddels befaamde pizza al taglio van SUGO. Dit blijkt niet alleen uit de veelbelovende recensies op Tripadvisor, maar ook uit de Deliveroo Pizza Contest 2019 waar SUGO de eerste plek bemachtigde. Nu SUGO vele h...

Opening Fastservice
Op dit nieuwe eetadresje in Maastricht draag je een slabber!

De hoofdstad van de zuidelijkste provincie van Nederland staat bekend om haar laissez-faire en bourgondische levensstijl. Het was dan ook geen moeilijk keuze voor spaghetticoncept BAVET waar in Nederland ze hun eerste vestiging zouden openen. Vanaf vandaag kan je op Markt 7 terecht voor een spaghett...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: