Gekweekte Schotse zalm is vetter dan pizza

16 september 2014
Gekweekte Schotse zalm is vetter dan pizza

Gekweekte Schotse zalm wordt omschreven als gezond en mager, maar bevat tot drie keer meer vet dan een diepvriespizza. Dat heeft een analyse van de Britse krant the Sunday Times uitgewezen.

*Hoger vetgehalte*
Zalm wordt bejubeld omdat de vis rijk is aan omega 3-vetzuren, die goed zijn voor onze gezondheid. Maar volgens deze nieuwe analyse, blijkt dit toch niet helemaal te kloppen. Gekweekte zalm moet in een kleine ruimte leven en legt dus niet dezelfde afstanden af als wilde, minder dikke zalm. Het gevolg: gekweekte zalm wordt dikker en heeft bijgevolg een hoger vetgehalte.

*Proef op de som*
The Sunday Times nam de proef op de som en vergeleek het vetgehalte van gekweekte vis met pizza. Uit de test blijkt dat een klassieke pizza margarita uit de vriezer 6,4 gram vet bevat per 100 gram. Gerookte Schotse zalm van het merk Sainsbury bevat maar liefst 14 gram vet per 100 gram zalm. Wilde zalm daarentegen bevat een vetpercentage tussen de 2,7 en 3,3 gram per 100 gram vis.

*Kweekvis is luie broer*
Don Staniford, directeur van de Global Alliance against Industrial Aquaculture, vertelde in de krant dat gekweekte zalm de luie broer is van de iconische wilde zalm. "Het is onzin om deze kweekvis als slank en gezond te beschrijven", zegt hij. De omega-3 vetzuren in vis zijn gunstig maar gegevens van het Amerikaanse departement van Landbouw hebben aangetoond dat het vet in gekweekte zalm net minder omega-3-vetzuren bevat dan wilde vis.

~Christel Tuin~

Overig nieuws