De 3D-printer

23 juni 2015 |
De 3D-printer<

De meeste mensen zijn al enigszins gewend aan de 3D-printer. Daar maken we van alles mee, van een eenvoudig enkelschotspistool
en huisjes op de maan tot hele, echte huizen. Het heeft mij toch wel enkele jaren gekost voordat ik begreep dat je niet alleen met inkt kan printen, maar ook met plastic en beton. Je kunt natuurlijk ook met deeg printen. Dit biedt ongekende mogelijkheden voor de snack- en pastafabrikanten die straks iedere gewenste vorm kunnen maken.

Op de Food Expo in Milaan toont TNO samen met Barilla een 3D-pastaprinter. We hebben natuurlijk al pasta in de meest frivole vormen, maar met de 3D-printer kunnen we pas echt complexe figuren maken. Dit is allemaal nog redelijk te overzien, maar er worden ook veel spannender dingen mee gedaan. Men is momenteel bijvoorbeeld bezig om eten te printen Voor veel ouderen is kauwen erg lastig en zij krijgen daarom meestal gepureerd voedsel. Dit is niet leuk, niet lekker en heeft vaak tot gevolg dat deze mensen te weinig voedsel binnenkrijgen. TNO is momenteel bezig met een Europees project om dit vloeibare voedsel te printen in de vorm van spruitjes, vis, kip of aardappels. De textuur is natuurlijk niet dezelfde als die van echte spruitjes, maar het ziet er wel uit als een echt spruitje.

Nu is eten iets dat weliswaar via de mond gaat, maar in eerste instantie wordt het gezien. Wij vergeten meestal het belang van het uiterlijk van ons voedsel. Dit speelt een belangrijke rol bij het voedsel dat we nog al te vaak in ziekenhuizen krijgen en wat we onze ouderen voorzetten. Men begint daar in te zien dat de waardering voor eten ook te maken heeft met de manier waarop het wordt opgediend en met de mate waarin we zelf kunnen kiezen wat we zouden willen eten. Een kommetje met dunne puree ziet er heel anders uit dan een kommetje met spruitjes.

Uit het onderzoek van TNO blijkt dan ook dat men meer geprinte spruitjes eet dan dunne spruitjespuree. Het oog wil duidelijk ook wat. De aantrekkelijke presentatie op het bord komt de eetlust van ouderen ten goede. Ik vrees echter dat het toch nog wel een groot aantal jaren zal duren voordat iemand met een 3D-geprint broodje meedoet aan de wedstrijd voor het lekkerste broodje van 2025. De medische toepassingen van deze technologie zijn echter wel zeer veelbelovend. Wanneer op deze manier kan worden gezorgd dat ouderen met kauwproblemen weer schik krijgen in eten, is er al heel veel gewonnen.

Pieter Punter

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Recepten
Wat zit er in de originele bolognesesaus?

De bolognesesaus is de allerbekendste Italiaanse pastasaus. In tegenstelling tot veel andere pastasauzen is deze behoorlijk rijk gevuld, doorgaans is het een saus op basis van gehakt, (gepelde) tomaten, wortel, selderie, knoflook en ui. Hieraan worden vaak nog meer ingrediënten aan toegevoegd, ...

Opening Internationaal
Deus Ex Machina brengt uniek retail- en restaurantconcept naar Nederland

Deus Ex Machina is meer dan alleen een merk. Het brengt een lifestyle voor alle riders, bikers, creatieven, foodfanaten en artistiekelingen tot leven. Met hun recent geopende ‘tempel’ genaamd The Wat of Why aan de Amsterdamse Herengracht start ook in de lage landen de jacht naar plezier....

Interview
Zus&Zus: eigentijdse lunchroom in Barneveld [video]

Zus&Zus is een kleine lunchroom gevestigd op het Dijkje in Barneveld. Het is opgericht door de twee zussen Dynande en Sharissa. Nadat Dynande haar opleiding tot banketbakker had afgerond en Sharissa haar baan in de zorg had opgezegd, besloten de twee hun passie voor bakken te volgen. Na een jaar...

Koffie & thee Achtergronden
Het Grote Koffiebar Onderzoek: zo drinkt Nederland koffie in een koffiebar

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. Uit onderzoek van Koffietje.nl blijkt dat ongeveer de helft van de koffiedrinkers één of meerdere keren per week een koffiebar bezoekt. Per bezoek bestellen we gemiddeld 2 drankjes, met een sterke voor...

Achtergronden Internationaal
China gaat wegwerpplastic uitbannen, ook in de horeca

China zal de productie, de verkoop en het gebruik van plastic wegwerpproducten in de komende vijf jaar in drie fasen verbieden of beperken, volgens een gezamenlijk door de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming en het Ministerie van Ecologie en Milieu uitgevaardigde instructie. Ook voor...

Interview
Reportage: Koffie en Jij, Hilversum [video]

Koffie en jij is een gezellige lunchroom midden in het centrum van Hilversum. Je kan hier genieten van allerlei vegan of vegetarische gerechten. Met de huiselijke sfeer kan je er op je gemak een kopje koffiedrinken en even ontsnappen van het drukke leven. Koffie en jij richt zich vooral op de men...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: