De 3D-printer

23 juni 2015 |
De 3D-printer<

De meeste mensen zijn al enigszins gewend aan de 3D-printer. Daar maken we van alles mee, van een eenvoudig enkelschotspistool
en huisjes op de maan tot hele, echte huizen. Het heeft mij toch wel enkele jaren gekost voordat ik begreep dat je niet alleen met inkt kan printen, maar ook met plastic en beton. Je kunt natuurlijk ook met deeg printen. Dit biedt ongekende mogelijkheden voor de snack- en pastafabrikanten die straks iedere gewenste vorm kunnen maken.

Op de Food Expo in Milaan toont TNO samen met Barilla een 3D-pastaprinter. We hebben natuurlijk al pasta in de meest frivole vormen, maar met de 3D-printer kunnen we pas echt complexe figuren maken. Dit is allemaal nog redelijk te overzien, maar er worden ook veel spannender dingen mee gedaan. Men is momenteel bijvoorbeeld bezig om eten te printen Voor veel ouderen is kauwen erg lastig en zij krijgen daarom meestal gepureerd voedsel. Dit is niet leuk, niet lekker en heeft vaak tot gevolg dat deze mensen te weinig voedsel binnenkrijgen. TNO is momenteel bezig met een Europees project om dit vloeibare voedsel te printen in de vorm van spruitjes, vis, kip of aardappels. De textuur is natuurlijk niet dezelfde als die van echte spruitjes, maar het ziet er wel uit als een echt spruitje.

Nu is eten iets dat weliswaar via de mond gaat, maar in eerste instantie wordt het gezien. Wij vergeten meestal het belang van het uiterlijk van ons voedsel. Dit speelt een belangrijke rol bij het voedsel dat we nog al te vaak in ziekenhuizen krijgen en wat we onze ouderen voorzetten. Men begint daar in te zien dat de waardering voor eten ook te maken heeft met de manier waarop het wordt opgediend en met de mate waarin we zelf kunnen kiezen wat we zouden willen eten. Een kommetje met dunne puree ziet er heel anders uit dan een kommetje met spruitjes.

Uit het onderzoek van TNO blijkt dan ook dat men meer geprinte spruitjes eet dan dunne spruitjespuree. Het oog wil duidelijk ook wat. De aantrekkelijke presentatie op het bord komt de eetlust van ouderen ten goede. Ik vrees echter dat het toch nog wel een groot aantal jaren zal duren voordat iemand met een 3D-geprint broodje meedoet aan de wedstrijd voor het lekkerste broodje van 2025. De medische toepassingen van deze technologie zijn echter wel zeer veelbelovend. Wanneer op deze manier kan worden gezorgd dat ouderen met kauwproblemen weer schik krijgen in eten, is er al heel veel gewonnen.

Pieter Punter

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Restaurant Par Hasard Almere omgetoverd tot all you can eetcafé

Restaurant Par Hasard op het Belfortplein in Almere Stad past haar concept aan en wordt het gezellige en toegankelijke All you can eetcafé by Par Hasard. Hiermee sluit het restaurant beter aan op de wensen van een groot deel van de bewoners en bezoekers van Almere en speelt zij in op de ...

Wet- en regelgeving Financieel Ondernemen
Checklist naheffingsaanslag btw helpt ondernemers na gemiste btw-deadline

Het afgelopen kwartaal misten ca. 64.000 ondernemers de deadline om hun btw-aangifte en bijbehorende betaling te doen. Dit is zonde, want wie de deadline heeft gemist, ontvangt een dezer dagen een naheffingsaanslag, veelal met boete. Vooral startende ondernemers zijn nog niet gewend aan de terugk...

Ondernemen
Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het beginnen ...

Lunch Diner Opening
Nieuwe hotspot in Amsterdam-Noord [Foto's]

Bar-restaurant IJver heeft haar deuren voor gasten geopend op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Ruim een jaar lang liepen hier werklieden in en uit nadat er vijf jaar geleden de eerste plannen werden gemaakt. Het team, bestaande uit 5 jonge ambitieuze ondernemers, kan niet wachten om van deze feno...

Achtergronden Tech
Ook restaurants moeten innoveren: “Wie nu nog op papier werkt, loopt hopeloos achter”

Zelfs in onze sector, die op zich als vrij traditioneel te boek staat, maken we inmiddels gebruik van technologische hulpmiddelen. Het zijn babystapjes, toegegeven, maar wie anno nu de personeelsplanning nog in excel bijhoudt en de recepturen in een kladblok noteert, loopt hopeloos achter. Ik bev...

trends Koffie & thee
Dit zijn de actuele koffietrends en -ontwikkelingen

Technologische ontwikkelingen van koffiemachines Koffiemachines worden steeds geavanceerder. Door de automatisering en technologische ontwikkelingen wordt koffie alsmaar naar een hoger niveau getild zowel thuis, in de horeca als op de werkvloer. Aan de hand van recente voorbeelden laten we zien w...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: