De 3D-printer

23 juni 2015 |
De 3D-printer<

De meeste mensen zijn al enigszins gewend aan de 3D-printer. Daar maken we van alles mee, van een eenvoudig enkelschotspistool
en huisjes op de maan tot hele, echte huizen. Het heeft mij toch wel enkele jaren gekost voordat ik begreep dat je niet alleen met inkt kan printen, maar ook met plastic en beton. Je kunt natuurlijk ook met deeg printen. Dit biedt ongekende mogelijkheden voor de snack- en pastafabrikanten die straks iedere gewenste vorm kunnen maken.

Op de Food Expo in Milaan toont TNO samen met Barilla een 3D-pastaprinter. We hebben natuurlijk al pasta in de meest frivole vormen, maar met de 3D-printer kunnen we pas echt complexe figuren maken. Dit is allemaal nog redelijk te overzien, maar er worden ook veel spannender dingen mee gedaan. Men is momenteel bijvoorbeeld bezig om eten te printen Voor veel ouderen is kauwen erg lastig en zij krijgen daarom meestal gepureerd voedsel. Dit is niet leuk, niet lekker en heeft vaak tot gevolg dat deze mensen te weinig voedsel binnenkrijgen. TNO is momenteel bezig met een Europees project om dit vloeibare voedsel te printen in de vorm van spruitjes, vis, kip of aardappels. De textuur is natuurlijk niet dezelfde als die van echte spruitjes, maar het ziet er wel uit als een echt spruitje.

Nu is eten iets dat weliswaar via de mond gaat, maar in eerste instantie wordt het gezien. Wij vergeten meestal het belang van het uiterlijk van ons voedsel. Dit speelt een belangrijke rol bij het voedsel dat we nog al te vaak in ziekenhuizen krijgen en wat we onze ouderen voorzetten. Men begint daar in te zien dat de waardering voor eten ook te maken heeft met de manier waarop het wordt opgediend en met de mate waarin we zelf kunnen kiezen wat we zouden willen eten. Een kommetje met dunne puree ziet er heel anders uit dan een kommetje met spruitjes.

Uit het onderzoek van TNO blijkt dan ook dat men meer geprinte spruitjes eet dan dunne spruitjespuree. Het oog wil duidelijk ook wat. De aantrekkelijke presentatie op het bord komt de eetlust van ouderen ten goede. Ik vrees echter dat het toch nog wel een groot aantal jaren zal duren voordat iemand met een 3D-geprint broodje meedoet aan de wedstrijd voor het lekkerste broodje van 2025. De medische toepassingen van deze technologie zijn echter wel zeer veelbelovend. Wanneer op deze manier kan worden gezorgd dat ouderen met kauwproblemen weer schik krijgen in eten, is er al heel veel gewonnen.

Pieter Punter

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Poké Perfect nu ook in Almere geopend

Onlangs is aan de Grote Markt een vestiging geopend van Poké Perfect. In dit restaurant staan gerechten op het menu die zijn geïnspireerd op de Hawaiiaanse keuken met poké bowls als basis. Bij Poké Perfect kunnen klanten terecht voor een snelle, heerlijke en bovendien gezon...

Economie Coronacrisis
Vooral horecaondernemers maken zich zorgen over voortbestaan onderneming

Het vertrouwen in het voortbestaan bij de huidige economische situatie is in juni in nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven toegenomen. In de meeste sectoren dacht meer dan de helft van de bedrijven in juni minstens nog een jaar te bestaan. In mei was dit nog alleen in de ...

Koffie & thee Longread
Koffiekennis: alles over koffievarianten

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. In de horeca is koffie essentieel, net als in B&B en dan zeker bij het ontbijt. Omdat specialty coffees steeds gangbaarder zijn, is het verstandig om eens in deze donkerbruine materie te duiken. Want wat is speci...

Lekkerste Lunchroombroodje Awards
Meld je aan voor het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland 2020

In verband met de maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen, zijn horecagelegenheden gesloten geweest. Dat is heel vervelend voor jou als lunchroomondernemer, maar wat kun je beter doen om je naamsbekendheid en omzetkansen te vergroten dan meedoen met de wedst...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Opening Fastservice
Kwalitaria Délifrance nu ook in centrum van Zwolle

Het centrum van Zwolle is een cafetaria en lunchroom rijker. Vandaag opent Kwalitaria Délifrance Zwolle Centrum officieel haar deuren. Ondernemer Rubin Hu is geen onbekende in de regio; de gloednieuwe vestiging is zijn derde in Zwolle. ‘Een plek om gezellig te zitten’ Na een...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: