Column: op het tandvlees naar de eindstreep

15 januari 2021 | Thijs Jacobs

De horeca loopt op het tandvlees. De reserves zijn op en de steunpakketten blijken niet toereikend om nog veel langer het hoofd boven water te houden. Op zakelijk vlak is er veel onrust over de huidige situatie, terwijl er op persoonlijk vlak begrip is voor de nu geldende maatregelen. Bijna tachtig procent van de Nederlanders heeft begrip voor de verlenging van de lockdown, terwijl 61 procent van de ondervraagden vindt dat de maatregelen zelfs iets strenger moeten. Slechts 16 procent van de bevolking vindt dat de maatregelen losser moeten of zelfs losgelaten zouden moeten worden, zo blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS.

Dat is duidelijk. Vrijwel iedereen weet dat de situatie ernstig is en dat een zeer strenge lockdown de enige mogelijkheid is om onze naasten en onszelf te beschermen. Tegelijkertijd zijn er grote zorgen over het voortbestaan van ondernemingen en het welzijn van kinderen. Hoe lang houden we dit vol met zijn allen? Onze branche kenmerkt zich gelukkig door ondernemersgeest en positivisme. Niet voor niets zijn er heel veel initiatieven ontwikkeld door lunchzaken om afhaal en bezorging naar een hoger plan te tillen, zoals bij lunchroom Van Alles Wat, een zaak die ik recentelijk bezocht. En vaak zijn die initiatieven niet zonder succes... Al die thuiswerkers hebben simpelweg behoefte aan gemak, aan een (haast letterlijk) ‘bakkie troost’ en een welverdiende verwennerij. De verveling slaat immers toe, de stresslevels stijgen en de horeca is in deze aangepaste vorm nog vrijwel de enige mogelijkheid om de teugels even te laten vieren. Even niet zelf achter de kachel, even wat anders, een gelukzalig moment van rust en verwennerij. Dat is de kracht van de horeca: mensen een uitvlucht bieden. Nu dat niet binnen jouw eigen zaak kan, kom je gewoon naar de mensen toe. Dat is voorlopig de enige manier.

Helaas wordt het deel van de horeca dat zich, ondanks de zakelijke verliezen, netjes houdt aan de regels in de media overschreeuwd door horecaondernemers die steeds maar dreigen met radicale openingsacties. We kennen allemaal het voorbeeld van het restaurant in Eindhoven dat alle nationale nieuwsmedia heeft gehaald. Er dreigt een tweedeling in de horeca, waarbij een grote groep zich niet herkent in het beeld van de opstandige horecaondernemer, zoals die nu regelmatig wordt neergezet. Ik denk dat het belangrijk is dat de horeca zich positief profileert, dat realisme het wint van ergernis en dat we, omdat iedereen zich aan de maatregelen houdt, straks weer op een verantwoorde manier open kunnen. Het is een lange weg, maar het is de enige. En, zoals al geschetst aan het begin van deze column, staat het overgrote van de bevolking achter de maatregelen. Deze mensen zijn jouw gasten, jouw fans en ambassadeurs. Wanneer je hen tegen de borst stuit, kan de imagoschade vele malen groter zijn dan de tijdelijke erkenning voor jouw probleem. Er is een toekomst, werk daar naartoe. Ik wens jullie heel veel kracht en wijsheid in deze ellendige tijden.

Wil je reageren op deze column? Dat mag, en kan. Stuur me dan een e-mail via thijs.jacobs@uitgeverijps.nl.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Corona
"Mijn terras open op 2 maart? Nee, dat levert alleen negatieve aandacht op"

Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen heeft collega-horecaondernemers opgeroepen om op 2 maart de terrassen te openen. Dat ligt gevoelig, want de keerzijde van een dergelijke actie kan zijn dat het negatieve aandacht voor de branche oplevert. Monique van Klaveren is eigenaresse van Café d&rsqu ...

Wet- en regelgeving Corona
Minister: geen ruimte voor heropening van terrassen

Minister Bas van 't Wout (Economische Zaken) heeft vrijdag nog eens gemeld dat er op dit moment "echt geen ruimte is om meer te doen." Hij sprak uit dat de "huidige rotsituatie dan alleen maar langer voort al duren." Op 8 maart wil hij de situatie nog eens bekijken in de hoop ...

Corona
Groep horecaondernemers opent 2 maart terrassen

De horeca is het zat. Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen roept collega-ondernemers op om de terrassen aanstaande dinsdag 2 maart te openen. Het besluit van het kabinet om de horeca geen versoepelingen te bieden is voor de actiegroep de reden tot de oproep, meldt Omroep Brabant. De actiegroep, ...

Interview Longread
In coronatijd een nieuwe dagzaak openen, het kan!

In Veldhoven pakten Nick en Rebecca Schaminée hun kans. De coronacrisis krijgt het stel niet klein en ze maakten van de nood – ze zagen beiden hun baan verdwijnen bij Hutten Catering – een deugd. De langgekoesterde wens om een eigen zaak te openen werd werkelijkheid. Grand Caf&eac ...

Fastservice
Hartig.nl opent locatie in Amsterdam

‘Broodgewoon Lekker’, dit is de slogan van Hartig.nl uit Amersfoort. Het bakery-café uit Amersfoort - bekend om haar ambachtelijke - producten heeft niet stil gezeten. In de afgelopen corona periode heeft Hartig.nl de tijd optimaal benut om haar bereik te vergroten. In 2020 he ...

Tweede Kamer wil terrassen veilig openen

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat het kabinet de mogelijkheden moet onderzoeken om de terrassen onder voorwaarden te openen. Dat blijkt uit het debat in de Tweede Kamer dat naar aanleiding van de persconferentie van dinsdag 23 februari werd gehouden. Op die persconferentie van 23 febr ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: