15-jarige maaltijdbezorgers mogen niet meer de straat op

30 juni 2020 | Thijs Jacobs

Frans van Rooij, directeur ProFri, vakvereniging Professionele Frituurders, schreef een brief aan Tamara van Ark, Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zij maakte gisteren bekend dat het vanaf 1 juli (dat is morgen al!) niet meer is toegestaan om medewerkers jonger dan 16 jaar in te zetten voor commerciële maaltijdbezorging. Hij roept op tot een overgangstermijn voor15-jarige maaltijdbezorgers.

Hieronder de inhoud van de brief aan de staatssecretaris:

Geachte mevrouw Tamara van Ark,

Gisteren maakte u bekend dat per 1 juli (morgen) het aan frituurspeciaalzaken, bezorgrestaurants en andere maaltijdbezorgers niet langer is toegestaan om medewerkers jonger dan 16 jaar in te zetten voor commerciële maaltijdbezorging.

Deze korte termijn tussen kennisgeving en implementatie van deze wijziging in de Nadere Regeling Kinderarbeid stelt veel bedrijven in onze achterban voor onoverkomelijke problemen.

Wij vragen u graag aandacht voor het volgende:

In het voorjaar sprak de Tweede Kamer zich bij motie in meerderheid uit voor een absoluut verbod op maaltijdbezorging door 15-jarigen. Het spreekt vanzelf dat ook de ondernemers in onze achterban hiervan hebben kennisgenomen; echter de verwachting is gewekt dat de staatssecretaris regelgeving zou voorbereiden; een zo directe implementatie niet kon worden voorzien.

Aangezien velen van de maaltijdbezorgende ondernemers de vervanging tijdens de zomervakantie in het voorjaar reeds geregeld hadden, was het hen, ook gezien de extra corona-inspanningen die zij moesten leveren de achterliggende tijd, niet mogelijk nog tijdig op nieuwe regelgeving te anticiperen.

Nu u er voor gekozen heeft via een wijziging van de regeling dit algehele verbod op zeer korte termijn in te voeren, ziet onze achterban zich geconfronteerd met een vrijwel onmogelijk opgave om binnen een dag vervanging te vinden voor 15-jarige vakantiewerkers waarmee al afspraken zijn gemaakt.

Onze achterban heeft er weet van dat voor 15-jarigen in de bestaande regelgeving al de nodige beperkingen golden. Echter: het plotseling ingevoerde totaalverbod om 15-jarigen maaltijden te laten bezorgen, stelt de (toch al door corona getroffen) bedrijven voor grote problemen.

Wij verzoeken u vriendelijk en dringend de ondernemers tot 1 oktober aanstaande respijt te geven om volledig te voldoen aan de grens van 16 jaar van maaltijdbezorgers cq verzoeken u met klem tot 1 oktober aanstaande geen boetes op te leggen bij geconstateerde overtredingen van het totaalverbod.

Het spreekt vanzelf dat dit verzoek om drie maanden extra respijt slechts geldt voor het algehele verbod; verondersteld mag immers worden dat ondernemers zich reeds hielden aan wettelijke regels en regelingen die voor 15-jarigen reeds vóór 1 juli golden.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Opening Fastservice
Kwalitaria Délifrance nu ook in centrum van Zwolle

Het centrum van Zwolle is een cafetaria en lunchroom rijker. Vandaag opent Kwalitaria Délifrance Zwolle Centrum officieel haar deuren. Ondernemer Rubin Hu is geen onbekende in de regio; de gloednieuwe vestiging is zijn derde in Zwolle. ‘Een plek om gezellig te zitten’ Na een...

Achtergronden Culinair
Mosselseizoen van start met grootste mosselpan ter wereld

Morgen, donderdag 2 juli, start het mosselseizoen met de verkoop van Zeeuwse bodemcultuurmosselen. Dit jaar als eerste exclusief verkrijgbaar bij Sligro. Vanuit de grootste mosselpan ter wereld werden de eerste bodemcultuurmosselen van het seizoen aangeboden aan JRE-chef Joppe Sprinkhuizen, chef van...

Achtergronden Coronacrisis
Zo kwam Anne&Max door de afgelopen periode heen

Wobbe van Zoelen, eigenaar en oprichter van de bekende lunch- en koffieketen Anne&Max, vertelt over de afgelopen periode, die voor de horeca onwerkelijk was: "Door simpelweg te kijken naar wat we wél konden leveren in de Covid-19 periode waren we in staat om ons businessmodel deels ...

Drinks Achtergronden
Nederlanders drinken steeds vaker caloriearme frisdranken

Uit de jaarlijkse monitoringscijfers van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) blijkt dat frisdrankproducenten voorlopen op de afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord. Staatssecretaris Paul Blokhuis meldde vorige week in een brief aan de Tweede Kamer dat de industrie al in...

Achtergronden Culinair
Hier kun je dineren in een boomhut

Op het landgoed van hotel Kapellerput in Heeze staat sinds 2010 een luxe boomhut voor bruiloften en bijeenkomsten. Om het 10-jarig bestaan van de KABAN te vieren is deze zomer het terras van de boomhut omgetoverd tot een unieke dinerlocatie op 6 meter hoogte. “De KABAN Experience is een bij...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: