15-jarige maaltijdbezorgers mogen niet meer de straat op

30 juni 2020 | Thijs Jacobs

Frans van Rooij, directeur ProFri, vakvereniging Professionele Frituurders, schreef een brief aan Tamara van Ark, Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zij maakte gisteren bekend dat het vanaf 1 juli (dat is morgen al!) niet meer is toegestaan om medewerkers jonger dan 16 jaar in te zetten voor commerciële maaltijdbezorging. Hij roept op tot een overgangstermijn voor15-jarige maaltijdbezorgers.

Hieronder de inhoud van de brief aan de staatssecretaris:

Geachte mevrouw Tamara van Ark,

Gisteren maakte u bekend dat per 1 juli (morgen) het aan frituurspeciaalzaken, bezorgrestaurants en andere maaltijdbezorgers niet langer is toegestaan om medewerkers jonger dan 16 jaar in te zetten voor commerciële maaltijdbezorging.

Deze korte termijn tussen kennisgeving en implementatie van deze wijziging in de Nadere Regeling Kinderarbeid stelt veel bedrijven in onze achterban voor onoverkomelijke problemen.

Wij vragen u graag aandacht voor het volgende:

In het voorjaar sprak de Tweede Kamer zich bij motie in meerderheid uit voor een absoluut verbod op maaltijdbezorging door 15-jarigen. Het spreekt vanzelf dat ook de ondernemers in onze achterban hiervan hebben kennisgenomen; echter de verwachting is gewekt dat de staatssecretaris regelgeving zou voorbereiden; een zo directe implementatie niet kon worden voorzien.

Aangezien velen van de maaltijdbezorgende ondernemers de vervanging tijdens de zomervakantie in het voorjaar reeds geregeld hadden, was het hen, ook gezien de extra corona-inspanningen die zij moesten leveren de achterliggende tijd, niet mogelijk nog tijdig op nieuwe regelgeving te anticiperen.

Nu u er voor gekozen heeft via een wijziging van de regeling dit algehele verbod op zeer korte termijn in te voeren, ziet onze achterban zich geconfronteerd met een vrijwel onmogelijk opgave om binnen een dag vervanging te vinden voor 15-jarige vakantiewerkers waarmee al afspraken zijn gemaakt.

Onze achterban heeft er weet van dat voor 15-jarigen in de bestaande regelgeving al de nodige beperkingen golden. Echter: het plotseling ingevoerde totaalverbod om 15-jarigen maaltijden te laten bezorgen, stelt de (toch al door corona getroffen) bedrijven voor grote problemen.

Wij verzoeken u vriendelijk en dringend de ondernemers tot 1 oktober aanstaande respijt te geven om volledig te voldoen aan de grens van 16 jaar van maaltijdbezorgers cq verzoeken u met klem tot 1 oktober aanstaande geen boetes op te leggen bij geconstateerde overtredingen van het totaalverbod.

Het spreekt vanzelf dat dit verzoek om drie maanden extra respijt slechts geldt voor het algehele verbod; verondersteld mag immers worden dat ondernemers zich reeds hielden aan wettelijke regels en regelingen die voor 15-jarigen reeds vóór 1 juli golden.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Rotterdam
Eerste Nederlandse SUGO to go opent in Rotterdam

Biologisch, gezond, duurzaam én vers. Menig pizza liefhebber is verknocht aan de inmiddels befaamde pizza al taglio van SUGO. Dit blijkt niet alleen uit de veelbelovende recensies op Tripadvisor, maar ook uit de Deliveroo Pizza Contest 2019 waar SUGO de eerste plek bemachtigde. Nu SUGO vele h...

Opening Fastservice
Op dit nieuwe eetadresje in Maastricht draag je een slabber!

De hoofdstad van de zuidelijkste provincie van Nederland staat bekend om haar laissez-faire en bourgondische levensstijl. Het was dan ook geen moeilijk keuze voor spaghetticoncept BAVET waar in Nederland ze hun eerste vestiging zouden openen. Vanaf vandaag kan je op Markt 7 terecht voor een spaghett...

Lekkerste Lunchroombroodje Awards
Meld je aan voor het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland 2020

In verband met de maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen, zijn horecagelegenheden gesloten geweest. Dat is heel vervelend voor jou als lunchroomondernemer, maar wat kun je beter doen om je naamsbekendheid en omzetkansen te vergroten dan meedoen met de wedst...

Awards Vega
Dit is het beste groentenrestaurant ter wereld

We’re Smart® Green Guide, dé referentie in de culinaire wereld van groenten, maakte op 21 september de beste groentenrestaurants én -bedrijven ter wereld bekend. La Distillerie (Château Bourglinster - Luxemburg) van groentenchef René Mathieu is uitgeroepen tot he...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Een gewijzigde Bibob-toets: wat betekent dat?

Zoals iedere horecaondernemer weet, kan geen restaurant of café worden geopend zonder de daartoe benodigde vergunning of vergunningen. Bij de aanvraag van zo’n vergunning, bijvoorbeeld een exploitatie- of Drank- en horecawetvergunning, is het mogelijk dat de aanvrager een zogenaamde Bib...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Nieuwe coronamaatregelen: waarom moet de horeca eigenlijk eerder dicht?

Vanaf zondag 18.00 uur zijn de nieuwe coronamaatregelen van kracht gegaan, waarvan de meeste gericht zijn op de horeca. Premier Rutte toonde zich bezorgd over de verspreiding van het virus en vond de maatregelen nodig en logisch: "Hoe later op de avond, hoe moeilijker de anderhalve meter."...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: