13.169 bezoekers BBB en Folie Culinaire

9 oktober 2014 |
13.169 bezoekers BBB en Folie Culinaire<

De Bourgondische Horecavakbeurs BBB en Folie Culinaire, hét vakevent voor professionals in de topgastronomie, trokken samen 13.169 vakbezoekers. Dat
betekent 10% meer voor de BBB en 20% meer voor Folie Culinaire. De afgelopen drie dagen was MECC Maastricht ‘the place to be’ voor horecaprofessionals, chefs, souschefs, patissiers, horecaleveranciers uit België en Nederland en internationale fine food specialisten.

Spraakmakend
Beide vakbeurzen wisten de vakbezoekers drie dagen lang te binden en te boeien door special events op het gebied van wijnen, streekproducten en speciaalbieren en spraakmakende kookdemonstraties door internationale sterrenchefs.

Finale
Op de laatste beursdag op Folie Culinaire stond de finale van de Pastry Battle op het programma. Al meerdere malen daagde blogger en culinair redacteur Pieter Declercq van Hot Cuisine de Pierre patissiers uit toprestaurants in België uit om met hem de strijd aan te gaan. Zeven battles passeerden sindsdien de revue, de finale vond plaats in Maastricht. De uiteindelijke winnaar werd Tiana Moretti, patissier bij restaurant Volta in Genk. Zij wist de jury te imponeren met haar dessertcreatie van watermeloen en komkommer met een ijspastille en schuim van gin en tonic. De battle werd op originele wijze in een boksring ‘uitgevochten’ en de 21-jarige Moretti alias ‘Mama Moretti’ mocht een echte boksring-pastry-belt in ontvangst nemen.

Biertapwedstrijden
Tijdens de biertapwedstrijden op de laatste beursdag van de BBB was de spanning te snijden. Wie zou zich kwalificeren voor de landelijke biertapwedstrijden? Organisator Gilber van café In den Ouden Vogelstruys mag trots zijn, want uiteindelijk gaan drie van zijn barmannen door naar de volgende ronde, te weten Maurice Gilissen (1ste prijs), Dennis Hardy (3de prijs) en Tom van der Nat (4de prijs). Nick Schroen (café Basilica) werd tweede en Rick Moenen van Café Lure bemachtigde de vijfde plek.

Winnaars laatste dag kookwedstrijden BBB
Het jubileumprogramma van de BBB kende dit jaar maar liefst 60 special events waaronder kookwedstrijden tussen Belgische en Nederlandse koks. Op de laatste dag van de BBB werd het beste aanstormend kooktalent van 2014 bekend. Het werd Yenna van Leeuwen. Zij loopt op dit moment stage bij Chateau Neercanne. Van Leeuwen werd begeleid door leermeester Percy Timmers van restaurant Les Trois Seaux in Maastricht. Niet alleen haar gerechten, maar vooral ook de kalmte waarmee Van Leeuwen in de keuken stond, vond de jury lovenswaardig.

NK Oesters steken
Dinsdag 7 oktober vond het NK Oesters steken plaats tijdens de BBB. In de uitgebreide opwarmronde lieten de finalisten de vakbezoekers al genieten van de zilte smaak van oesters. Drie van de deelnemers hadden in het verleden al eens meegedaan aan het WK in Ierland. De jury werd gevormd door Piet Janssens van “Stichting Europa Culinair” en oprichter van het NK Oesters steken 21 jaar geleden en culi goeroe Felix Wilbrink.

De schalen met elk 30 Zeeuwse platte oesters werden gekeurd volgens de nieuwe standaard van “World Oyster opening championship” Galway (Ierland). Er werd gelet op aanwezigheid van gruis, het losmaken van de oester en ook de snelste tijd was heel belangrijk. Uiteindelijk was er slechts één seconde verschil tussen de eerste en de tweede plaats. De uitslag NK Oesters steken 2014: 1e Bas de Koeijer, 2e Peter Oreel en 3e Patrick Simmerman.

Stijging Belgisch vakbezoek
De gemiddelde stijging in bezoekersaantallen van 15% is mede te danken aan de toename van vak bezoekers uit België. De jubilerende BBB opende op maandag 6 oktober met een speciaal welkom voor de Belgische gasten door de heer Danny Van Assche, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen. Van Assche verzorgde samen met de heer Lodewijk van der Grinten, Algemeen Directeur Koninklijke Horeca Nederland de officiële opening waarmee het startsein werd gegeven voor 13.169 vakbezoekers.

Data BBB en Folie Culinaire 2015: van 5 t/m 7 oktober in MECC Maastricht.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie
Horecaondernemers zijn positiever dan een jaar geleden

De horeca kijkt met vertrouwen naar 2020, zo blijkt uit het nieuwe SRA-BiZ-visierapport ‘2020 in Zicht, de verwachtingen van Nederlandse ondernemingen’. De consumentenbestedingen zullen waarschijnlijk op peil blijven en buitenlandse toeristen weten ons land nog steeds goed te vinden. Er ...

Bezorgen Achtergronden
Open brief TheFork naar aanleiding van ophef uitzending Rambam

Naar aanleiding van de Rambam-uitzending van januari wil TheFork reageren op beschuldigingen die tijdens de uitzending werden geuit. Hierbij delen we deze brief van TheFork, waarin ook de werkwijze van KHN richting de media wordt bekritiseerd. Om een gedetailleerd en volledig beeld te kunnen sch...

Koffie & thee Achtergronden
Starbucks vraagt teveel voor plantaardige melk

Als je bij Starbucks een cappuccino met havermelk bestelt betaal je 70 cent extra. Dit botst met hun eigen klimaatdoelstellingen, want de milieu-impact van plantaardige melk is gemiddeld meer dan de helft lager dan die van koemelk. ProVeg verzoekt daarom de toeslag op plantaardige melk te laten vall...

Food Advertorial
Food Waste Challenge: Best Practice

Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit is maandag 13 januari bekend gemaakt tijdens de slotdag van de Food Waste Challenge op de Horecava. De Food Waste Challenge is een door Rabobank georg...

Culinair Recepten
Wat zit er in de originele bolognesesaus?

De bolognesesaus is de allerbekendste Italiaanse pastasaus. In tegenstelling tot veel andere pastasauzen is deze behoorlijk rijk gevuld, doorgaans is het een saus op basis van gehakt, (gepelde) tomaten, wortel, selderie, knoflook en ui. Hieraan worden vaak nog meer ingrediënten aan toegevoegd, ...

Opening Internationaal
Deus Ex Machina brengt uniek retail- en restaurantconcept naar Nederland

Deus Ex Machina is meer dan alleen een merk. Het brengt een lifestyle voor alle riders, bikers, creatieven, foodfanaten en artistiekelingen tot leven. Met hun recent geopende ‘tempel’ genaamd The Wat of Why aan de Amsterdamse Herengracht start ook in de lage landen de jacht naar plezier....

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: