13.169 bezoekers BBB en Folie Culinaire

9 oktober 2014 |
13.169 bezoekers BBB en Folie Culinaire<

De Bourgondische Horecavakbeurs BBB en Folie Culinaire, hét vakevent voor professionals in de topgastronomie, trokken samen 13.169 vakbezoekers. Dat
betekent 10% meer voor de BBB en 20% meer voor Folie Culinaire. De afgelopen drie dagen was MECC Maastricht ‘the place to be’ voor horecaprofessionals, chefs, souschefs, patissiers, horecaleveranciers uit België en Nederland en internationale fine food specialisten.

Spraakmakend
Beide vakbeurzen wisten de vakbezoekers drie dagen lang te binden en te boeien door special events op het gebied van wijnen, streekproducten en speciaalbieren en spraakmakende kookdemonstraties door internationale sterrenchefs.

Finale
Op de laatste beursdag op Folie Culinaire stond de finale van de Pastry Battle op het programma. Al meerdere malen daagde blogger en culinair redacteur Pieter Declercq van Hot Cuisine de Pierre patissiers uit toprestaurants in België uit om met hem de strijd aan te gaan. Zeven battles passeerden sindsdien de revue, de finale vond plaats in Maastricht. De uiteindelijke winnaar werd Tiana Moretti, patissier bij restaurant Volta in Genk. Zij wist de jury te imponeren met haar dessertcreatie van watermeloen en komkommer met een ijspastille en schuim van gin en tonic. De battle werd op originele wijze in een boksring ‘uitgevochten’ en de 21-jarige Moretti alias ‘Mama Moretti’ mocht een echte boksring-pastry-belt in ontvangst nemen.

Biertapwedstrijden
Tijdens de biertapwedstrijden op de laatste beursdag van de BBB was de spanning te snijden. Wie zou zich kwalificeren voor de landelijke biertapwedstrijden? Organisator Gilber van café In den Ouden Vogelstruys mag trots zijn, want uiteindelijk gaan drie van zijn barmannen door naar de volgende ronde, te weten Maurice Gilissen (1ste prijs), Dennis Hardy (3de prijs) en Tom van der Nat (4de prijs). Nick Schroen (café Basilica) werd tweede en Rick Moenen van Café Lure bemachtigde de vijfde plek.

Winnaars laatste dag kookwedstrijden BBB
Het jubileumprogramma van de BBB kende dit jaar maar liefst 60 special events waaronder kookwedstrijden tussen Belgische en Nederlandse koks. Op de laatste dag van de BBB werd het beste aanstormend kooktalent van 2014 bekend. Het werd Yenna van Leeuwen. Zij loopt op dit moment stage bij Chateau Neercanne. Van Leeuwen werd begeleid door leermeester Percy Timmers van restaurant Les Trois Seaux in Maastricht. Niet alleen haar gerechten, maar vooral ook de kalmte waarmee Van Leeuwen in de keuken stond, vond de jury lovenswaardig.

NK Oesters steken
Dinsdag 7 oktober vond het NK Oesters steken plaats tijdens de BBB. In de uitgebreide opwarmronde lieten de finalisten de vakbezoekers al genieten van de zilte smaak van oesters. Drie van de deelnemers hadden in het verleden al eens meegedaan aan het WK in Ierland. De jury werd gevormd door Piet Janssens van “Stichting Europa Culinair” en oprichter van het NK Oesters steken 21 jaar geleden en culi goeroe Felix Wilbrink.

De schalen met elk 30 Zeeuwse platte oesters werden gekeurd volgens de nieuwe standaard van “World Oyster opening championship” Galway (Ierland). Er werd gelet op aanwezigheid van gruis, het losmaken van de oester en ook de snelste tijd was heel belangrijk. Uiteindelijk was er slechts één seconde verschil tussen de eerste en de tweede plaats. De uitslag NK Oesters steken 2014: 1e Bas de Koeijer, 2e Peter Oreel en 3e Patrick Simmerman.

Stijging Belgisch vakbezoek
De gemiddelde stijging in bezoekersaantallen van 15% is mede te danken aan de toename van vak bezoekers uit België. De jubilerende BBB opende op maandag 6 oktober met een speciaal welkom voor de Belgische gasten door de heer Danny Van Assche, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen. Van Assche verzorgde samen met de heer Lodewijk van der Grinten, Algemeen Directeur Koninklijke Horeca Nederland de officiële opening waarmee het startsein werd gegeven voor 13.169 vakbezoekers.

Data BBB en Folie Culinaire 2015: van 5 t/m 7 oktober in MECC Maastricht.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Vega
Nieuw vegetarisch keurmerk voor restaurants

Dinsdag 12 november is het eerste echte vegetarische keurmerk voor restaurants gelanceerd. Het LEKKER VEGA Keurmerk is een initiatief van de Vegetariërsbond en doet met zijn indeling in niveaus recht aan het veelzijdige vega-aanbod in de Nederlandse horeca. Een win-win situatie voor restaurant ...

Koffie & thee Achtergronden
App spaarder 'wint' reis naar Italië bij Doppio Espresso

In september 2018 was de lancering van de Mijn Doppio App. Gasten van Doppio Espresso kunnen middels de app sparen voor gratis koffie, patisserie, lunch en als ultieme spaardoel een reis naar Milaan. In 2019 is het zover, de eerste gasten hebben 5000 punten bij elkaar gespaard. De trouwe gast van...

Interview Longread
Het succesverhaal van Brownies&downieS: “Eind dit jaar hebben we 57 lunchzaken”

In zeven jaar tijd van twee naar vijfenvijftig vestigingen. Thijs Swinkels, oprichter van Brownies&downieS, geniet nog steeds van de olievlek die zich vanuit het Brabantse Veghel heeft weten te verspreiden naar de rest van Nederland. Een mooie prestatie voor iemand die eigenlijk alleen maar werk...

Opening Den Haag
STAN&CO Den Haag gaat bijna open

Na een rigoureuze verbouwing van een jaar is STAN&CO Den Haag bijna klaar voor de opening. In het pand aan het Buitenhof wordt de laatste hand gelegd aan een bar-restaurant waar gasten gedurende de hele dag en avond terecht kunnen voor ontbijt, lunch, borrel en diner. De nieuwe gevel is voorzien...

Opening Rotterdam
Tweede Bagels & Beans aGoGo verovert Rotterdam

Binnenkort klotst de bagelliefde over de randen van de Koopgoot: woensdag 20 november opent Bagels & Beans de sluizen van bagels, koffie en geluk in FORUM Rotterdam. Op de eerste verdieping komt de vertrouwde Bagels & Beans, de begane grond is gereserveerd voor Bagels & Beans aGoGo. De t...

Wet- en regelgeving
Loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie wordt duidelijker

Veel werkgevers in de horeca hebben moeite met de verplichting om het loon door te betalen van zieke werknemers. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de re-integratie, al zijn zij zich daar vaak niet van bewust. Om werkgevers te ontzorgen, komt er per 1 januari 2020 een nieuw pakket aan maatregelen...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: