U heeft gezocht op : CBS

17 februari 2021 Economie Achtergronden
Overbrugging coronavirus speelt belangrijke rol bij aanvraag financiering

Tussen juli 2019 en juli 2020 had 22 procent van alle mkb-bedrijven behoefte aan nieuwe externe financiering. Zowel dit aandeel als de slaagkans van een financieringsaanvraag waren vergelijkbaar met een jaar eerder. Het bedrag van de aanvraag was evenwel een stuk lager. Vier op de vijf bedrijven die ...

16 februari 2021 Economie Corona
CBS: veel banen verdwenen in de horeca vanwege lockdown

In het vierde kwartaal van 2020 daalde zowel het aantal banen en vacatures als de werkloosheid. Na een toename in het derde kwartaal waren er aan het eind van het vierde kwartaal weer minder openstaande vacatures. Het aantal vacatures daalde met 6 duizend naar 210 duizend. Vergeleken met het derde k ...

12 februari 2021 Economie Corona
CBS: horecabedrijven aan kop bij aanvraag steunmaatregelen corona

In 2020 maakte 48 procent van de bedrijven met 2 of meer werkzame personen gebruik van een coronasteunmaatregel. Het merendeel had een steunmaatregel ter compensatie voor loonkosten, tegemoetkoming voor vaste lasten of uitstel van belastingbetaling. Dat meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers ...

17 december 2020 Tech Digitaal Ondernemen
Gevaren online veiligheid worden in de horeca vaak onderschat

Het afgelopen jaar steeg het aantal politie-aangiftes van cybercrime met 66 procent, kregen ondernemers en kennisinstellingen te maken met gijzelsoftware en liep de economische schade hierdoor navenant op. Desondanks vinden Nederlanders zelf dat zij goed op de hoogte zijn van hun digitale veiligheid ...

29 september 2020 Achtergronden Tech
Horeca gebruikt relatief vaak online platformen

Circa 8 procent van de Nederlandse bedrijven met twee of meer werkzame personen gaf aan in 2018 online platformen te hebben gebruikt om hun goederen en diensten af te zetten. De belangrijkste redenen waren de toegang tot een grotere afzetmarkt (83 procent) en gemak (75 procent). Dit blijkt uit het o ...

14 augustus 2020 Economie
Nederlandse economie krimpt historisch met 8,5 procent

Volgens de eerste berekening van het CBS, op basis van nu beschikbare gegevens, is het bruto binnenlands product (bbp) in het tweede kwartaal van 2020 met 8,5 procent gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder. Een dergelijke krimp is niet eerder door het CBS gemeten. De daling van het bbp in h ...

24 juli 2020 Economie Longread
Horecarapport ABN AMRO: relatief weinig faillissementen, ondernemersvertrouwen historisch laag

Restaurants, hotels, vakantieparken, bioscopen en reisondernemers zijn hard geraakt door de coronacrisis. In deze Stand van de Leisure duidt ABN AMRO de impact van het virus en de bedreigingen en de kansen die eruit voortvloeien. Onderaan dit bericht vindt u grafieken en tabellen van het rapport ...

29 juni 2020 Economie Corona
Horeca positief over omzetverwachting, vooral logiesverstrekkers positief gestemd

In juni waren er voor de tweede maand op rij minder ondernemers in de op consumenten gerichte branches pessimistisch over de verwachte omzet, personeelssterkte en het economisch klimaat dan een maand eerder. Na het afkondigen van ingrijpende maatregelen tegen het coronavirus, werd in april per saldo ...

8 juni 2020 Economie Corona
Rabobank: beperkt herstel Nederlandse economie 

De Nederlandse economie stevent af op een historische terugval. Zij krimpt dit jaar naar verwachting met bijna zes procent. Weliswaar verlichten de grote steunpakketten de pijn voor velen, maar zij kunnen een diepe recessie niet voorkomen. De schade in sommige sectoren is enorm en de werkloosheid st ...

22 november 2019 Duurzaamheid
Waarom gooien we zoveel eten weg? (En wat kunnen we eraan doen?)

Jaarlijks gooit de Nederlandse horeca ruim 50.000 ton aan voedsel weg. Dat zijn ongeveer 80 miljoen borden. Dit gebeurt zowel in de keuken als bij de gast. Grootste boosdoener is nog altijd de (te) grote porties die veel restaurateurs aan hun gasten serveren. De tijd van zoveel mogelijk eten voor zo ...

28 augustus 2019 Economie
Toeristische bestedingen 87,5 miljard euro in 2018

De toeristische bestedingen in Nederland bedroegen 87,5 miljard euro in 2018 en waren daarmee 6,4 procent hoger dan in 2017. Gecorrigeerd voor prijsveranderingen groeiden deze bestedingen met 4,1 procent. Het aantal banen in de toeristische sector nam met 27 duizend toe tot 791 duizend. Dit blijkt u ...

8 augustus 2019 Economie
Horeca telt veel snelgroeiende bedrijven

In 2018 waren er voor het eerst meer dan 10 duizend snelgroeiende bedrijven. Dit is 20 procent meer dan het vorige record uit 2017 toen er bijna 8 500 snelle groeiers waren. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over snelgroeiende bedrijven. Een bedrijf is een snelle groeier als het aanta ...

21 juni 2019 Economie Achtergronden
CBS: consumptie huishoudens bijna 2 procent hoger

Consumenten hebben in april 1,8 procent meer besteed dan in april 2018, meldt het CBS. De groei is hoger dan in de voorgaande drie maanden. Consumenten hebben in april 2019 vooral meer aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten besteed. Volgens de CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden ...

6 augustus 2018 Personeel Ondernemen
"Het personeelstekort zit de groei binnen de sector in de weg."

De zonnige stemming in de horeca en recreatie zet verder door. Het mooie weer van het voorjaar zorgt vooral bij strandhoreca en vakantieparken voor een extra positief sentiment. Maar dat het goed gaat, betekent ook dat het tekort aan personeel een steeds groter issue wordt voor ondernemers. De Rabob ...

15 juni 2018 Longread
Mentale gezondheid en stress: de millennial in de hospitality-industrie

“Goed hoor, maar ik heb het momenteel wel druk”, is steevast het antwoord op de vraag hoe het met iemand gaat. Sluipenderwijs heeft tijdsdruk een groeiend negatief effect op mentale klachten onder de werkende bevolking en deze klachten lijken ook de jongere generatie, de ‘millennia ...

6 juni 2018
CBS: Waddeneilanden hebben meeste horeca per inwoner

Op de Waddeneilanden zijn relatief veel winkels en horecazaken. Omgerekend naar aantal inwoners staan op de Wadden van alle gemeenten de meeste winkel- en horecavestigingen ingeschreven. In 2017 bezochten bijna anderhalf miljoen toeristen de Waddeneilanden. Dit meldt het CBS naar aanleiding van vr ...

16 februari 2018 Columns
Monique van Gevelt: gaat het nu werkelijk zo goed met de horeca?

Als ik de berichten in de media lees, dan zit de horeca in zijn gloriejaren. De omzet plust, kwartaal na kwartaal, en de bomen schijnen tot in de hemel te groeien. De cijfers van het CBS zijn dan ook lovend. Na de harde klap van 2008 zit de horeca ondertussen op het hoogst gemeten omzetniveau ooi ...

18 januari 2018 Food Achtergronden
Gezonder eten stijgt meer in prijs dan ongezonder eten

Gezondere voedingsmiddelen zijn in tien jaar tijd gemiddeld 22 procent duurder geworden, ongezondere producten stegen gemiddeld 13 procent in prijs. Suiker, snoep en ijs waren in 2017 zelfs goedkoper dan tien jaar eerder. Dat blijkt uit een nieuwe analyse die het CBS in samenwerking met het Voedings ...

8 januari 2018 Economie Food
Handel in quinoa afgelopen vier jaar verdrievoudigd

Nederland importeerde in 2016 ongeveer 5,5 miljoen kilo quinoa. Dat is een record en ruim 3 keer zoveel als vier jaar geleden. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe analyses van handelscijfers. Ook de export van quinoa nam de afgelopen jaren toe, van 1,4 miljoen kilo in 2012 tot 3,5 miljoen ...

1 december 2017
Frituursector groeit in derde kwartaal 2,7 procent

De frituurbedrijven, zoals cafetaria’s en snackbars, behaalden in de maanden juli, augustus en september van dit jaar goede resultaten. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar steeg de omzet met 2,7 procent. Dit blijkt uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistie ...

30 november 2017 Economie
Omzet horeca stijgt ruim 1 procent in derde kwartaal

De omzet van hotels, restaurants en cafés steeg in het derde kwartaal van 2017 met 1,2 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, meldt het CBS. Al ruim vier jaar neemt de omzet van de horeca toe. Het volume, het aantal consumpties en overnachtingen, steeg met 0,6 procent. Vandaag ...

25 september 2017 Achtergronden Tech
Horeca heeft weinig last van ICT-incidenten

Ruim 20 procent van de bedrijven met minstens tien werkzame personen heeft in 2016 te maken gehad met de gevolgen van cyberaanvallen. Vooral bedrijven in de financiële sector en de energiesector hadden hier last van. Bij de helft van de getroffen bedrijven leidden deze aanvallen tot kosten. D ...

4 september 2017
Frituurbedrijven beleven prima kwartaal

Cafetaria’s, snackbars en andere professionele frituurbedrijven beleefden in april, mei en juni het beste kwartaal sinds 2010. De omzet groeide met liefst 6,1 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit het maatwerkrapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CB ...

1 september 2017 KHN
KHN reageert op CBS Kwartaalmonitor

De horeca had een goed tweede kwartaal in 2017. De omzet groeide met 9,1% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Van het eerste naar het tweede kwartaal groeide de omzet met 1,8% (gecorrigeerd voor het seizoen). Dat blijkt uit de CBS Kwartaalmonitor horeca van 31 augustus 2017. KHN reagee ...

31 augustus 2017 Economie
Omzet horeca stijgt bijna 2 procent in tweede kwartaal

De omzet van hotels, restaurants en cafés steeg in het tweede kwartaal van 2017 met bijna 2 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, meldt het CBS. De omzet van de horeca neemt al ruim vier jaar onafgebroken toe. Het volume, het aantal consumpties en overnachtingen, steeg met ruim 0,5 pr ...

21 augustus 2017 Economie Toerisme
CBS: Toerismesector blijft groeien

De toeristische bestedingen stegen in 2016 bijna 4 procent en lagen ruim 27 procent hoger dan in 2010. De waarde van deze bestedingen bedraagt inmiddels 75,7 miljard euro. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken. Buitenlandse toerist drijfveer ...

16 augustus 2017 Economie
CBS: steeds meer banen en horeca in de voorhoede

In het tweede kwartaal van 2017 is het aantal banen opnieuw toegenomen. Op jaarbasis is de banengroei de grootste sinds 2008. Ook het aantal vacatures nam in het tweede kwartaal sterk toe. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste kwartaalcijfers over de arbeidsmarkt. Sterkste toename banen sind ...

14 juli 2017
‘Inhaalslag maken met opleidingen is van levensbelang’

“Frituur- en fastservicebedrijven moeten een flinke inhaalslag maken met opleidingen. We blijven ver achter bij andere branches.” Dat zegt Frans van Rooij van de Vereniging Professionele Frituurders. Hij reageert hiermee op het onderzoeksrapport dat deze week door het Centraal Bureau voo ...

13 juli 2017
Zestig procent horecabedrijven heeft bedrijfsopleiding

Zestig procent van de horecabedrijven in Nederland biedt een bedrijfsopleiding aan. Dat blijkt uit cijfers over het jaar 2015 die het CBS vandaag heeft gepresenteerd. De horecasector loopt daarmee wel achter op andere sectoren. In totaal bood 76 procent van alle bedrijven in Nederland de medewerk ...

5 juli 2017 Achtergronden
Video: laagste ziekteverzuim in de horeca

Werknemers in de horeca bleven in 2016 het minst ziek thuis, werknemers in het openbaar bestuur het meest. De verschillen in verzuim hangen samen met de arbeidsomstandigheden in een bedrijfstak, kenmerken van de werknemers, en de bedrijfsgrootte. Zo heeft het lagere verzuim in de horeca er onder m ...

28 juni 2017 Personeel
FNV Horeca wil loonsverhoging van 7,25 procent

Als het aan FNV Horeca ligt gaan de lonen in de horeca met 7,25 procent omhoog. Dat heeft de werknemersorganisatie in een persbericht laten weten. FNV Horeca wil deze zomer samen met Koninklijke Horeca Nederland om de tafel gaan zitten om nieuwe cao-afspraken te maken over loon, werktijden en scholi ...

31 mei 2017 Economie
Omzet horeca groeit met 3 procent in eerste kwartaal

Reactie KHN Voorzitter Robér Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland is tevreden met de cijfers. Toch plaatst hij een kanttekening . “We zitten als branche nog steeds in de lift, dus dat is mooi. Maar we moeten de CBS-cijfers, die vandaag verschenen, iets nuanceren: we zien ook me ...

10 mei 2017 Economie
Flinke groei aantal banen in horeca

In 2016 zijn er in de horeca 71.000 meer banen dan voor de crisis in 2008. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. De horecasector staat daardoor op de tweede plek. Het CBS publiceerde vandaag het rapport 'De arbeidsmarkt in cijfers 2016'. Volgens het statistiekenbureau is de Nederlandse arbe ...

8 mei 2017 Food
Nederland importeert gigantisch veel avocado's

Nederland importeerde in 2016 voor een recordbedrag van 433 miljoen euro aan avocado’s. Daarmee is Nederland na de VS de grootste avocado-importeur ter wereld. Vier op de vijf ingevoerde avocado’s zijn niet voor Nederlandse consumptie, maar gaan door naar andere landen. Dat meldt het C ...

28 maart 2017 Economie
'Omzet cafetaria's te laag getaxeerd'

De jaaromzet van de 4800 cafetaria’s en snackbars in Nederland is door onderzoekers jarenlang veel te laag getaxeerd. Er circuleren cijfers van 600 tot 900 miljoen euro. In werkelijkheid is dit zeker 1,2 miljard. Dit blijkt uit cijfers van ProFri, de vakvereniging van professionele frituurders ...

28 februari 2017 Economie
Sterke groei omzetcijfers horeca in 2016

De omzet van de Nederlandse Horeca steeg in 2016 met maar liefst 6,5 procent, ten opzichte van 2015. Dat blijkt uit cijfers die het cbs vandaag heeft gepubliceerd. De groei is de hoogste sinds 2000. Hotels, restaurants, snackbars en cafés hebben in het vierde kwartaal 0,9 procent meer omge ...

21 februari 2017 Economie
Bierprijzen horeca blijven stijgen

De gemiddelde prijs van een glas bier in de horeca was in 2016 2,43 euro. In 2015 was dit nog 2,38 euro. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Horeca zijn daarmee bijna 2 euro duurder dan supermarkten, daar kost dezelfde hoeveelheid 45 cent. In 15 jaar tijd is de prij ...

14 februari 2017 Economie
Nederlandse economie groeit door: horeca in de plus

De Nederlandse economie groeide in 2016 met 2,1%. Dit is de sterkste groei sinds 2008. Door krachtiger te groeien dan alle omringende landen, maakt Nederland haar titel als meest concurrerende economie van de Europese Unie waar. Althans, dat spiegelt het Ministerie van Economische Zaken ons voor. Ja ...

9 december 2016 Economie
Jongeren vangen schommeling in werkdruk horeca op

De landbouw- en horecasector hebben traditioneel te maken met wisselende hoeveelheden werk onder invloed van de seizoenen. De pieken, die meestal in de zomer plaatsvinden, worden vooral opgevangen door jonge werknemers (15 tot 25 jaar), meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. ...

15 september 2016 Wet- en regelgeving
1 euro pensioen minst waard in horeca

Werknemers in de ene sector worden ouder dan de andere. Mannelijke werknemers in de horeca worden gemiddeld drie jaar minder oud dan de gemiddelde Nederlander. Mannen in de zakelijke dienstverlening juist drie jaar ouder. Adviesbureau Willis Towers Watson ontwikkelde daarom een model dat ui ...

12 september 2016 Economie Achtergronden
In welke regio kun je het beste een horecabedrijf starten?

Het CBS heeft berekend dat met name universiteitssteden een stormachtige groei doormaken en dat eenpersoonshuishoudens een steeds groter aandeel van het totaal vertegenwoordigen. De steden maken een ontwikkeling door, terwijl de 'randen van het land' vergrijzen en leeglopen of in ieder geval ...

2 september 2016 Wet- en regelgeving Achtergronden
Wet DBA: driekwart overeenkomsten afgekeurd door Belastingdienst

Een kwartaal na de lancering van de nieuwe Wet DBA als vervanging van de VAR blijkt de toetsing van zzp-contracten een bloedbad te zijn. Slechts een zeer klein aantal (17 procent) van alle ingediende contracten is goedgekeurd. Een groot aantal procedures is tussentijds afgebroken en meer dan de h ...

18 augustus 2016 Economie
Consumenten besteden meer in de horeca

Consumenten hebben in juni 1,8 procent meer uitgegeven aan duurzame goederen. Vooral aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten besteedden ze meer dan een jaar eerder. Consumenten hebben daarentegen minder besteed aan voedings- en genotmiddelen en aan overige goederen zoals gas. Vorige week ...

12 augustus 2016 Economie
Nederlandse economie groeit door

De Nederlandse economie groeide in het tweede kwartaal van 2016 met 0,6%. Daarmee zit Nederland flink boven het Europese gemiddelde van 0,3%. Goed nieuws voor de horeca. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 20 ...

4 augustus 2016
Inflatie voor het eerst in bijna 30 jaar negatief

De inflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) daalde in juli naar -0,3 procent, meldt het CBS. Voor het eerst na december 1987 zijn goederen en diensten voor de consument goedkoper dan een jaar eerder. De lagere huurstijging in 2016 drukte de inflatie. In juni waren voedingsmiddele ...

26 juli 2016 Economie
Omzet horeca stijgt harder in Nederland dan in EU

De omzet van de Nederlandse hotels, restaurants en cafés is de laatste jaren sterker gestegen dan gemiddeld in de Europese Unie. Na het uitbreken van de kredietcrisis daalde de horecaomzet in Nederland juist meer dan in de rest van de EU. Inmiddels ligt de horecaomzet zowel in Nederland a ...

25 juli 2016 Economie
Laagste loonkosten in de horeca

De gemiddelde loonkosten per gewerkt uur waren vorig jaar het hoogst bij de financiële instellingen (55 euro) en het laagst in de horeca (18 euro), meldt het CBS vandaag in haar onderzoek naar de loonontwikkeling in 2015. Bij de financiële instellingen werken relatief veel meer hoger opgel ...

19 juli 2016
ING verwacht 3% omzetgroei voor horeca

Analisten van ING verwachten dat de omzet van de horeca met 3 procent zal groeien. Voor 2017 verwacht de bank een gematigde omzetgroei van 1,5 procent. De sector is gevoelig voor internationale onzekerheid en onzekerheid bij consumenten, stelt ING. Een Brexit is daarom ook voelbaar in bij horecabedr ...

13 juli 2016 Achtergronden
De meest geteelde zomergroenten in Nederland

Welke zomergroenten zet jij op de kaart? Het CBS biedt uitkomst, want het instituut becijferde wat de meest geproduceerde zomergroenten zijn binnen Nederland. Lokale groenten doen het goed op de kaart, want de ecologische footprint is kleiner en ze zijn lekker vers. In 2015 is bijna 2 200 ...

28 juni 2016 Food Achtergronden
Verhoog je omzet door aanbod van snacks

Marcel Oosterling van Café Oosterling in Amsterdam heeft zijn cafégasten op snackgebied veel te bieden. Borrelaars kunnen kiezen uit verschillende soorten Nederlandse kaas, worst en sinds kort een volledige borrelplank. Saskia Kauffmann van het eveneens in de hoofdstad gevestigde en on ...

21 juni 2016
CBS: Consumentenvertrouwen stijgt

We zijn wat optimistischer over de economie, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek gisteren. Het CBS peilt elke maand de stemming onder 1000 huishoudens. Daarbij kijkt het bureau naar zaken als onze kijk op het economisch klimaat en de eigen portemonnee. Bij elk onderdeel wordt het verschil ...

20 juni 2016 Economie
CBS: hogere bestedingen bij horeca

Consumenten hebben in april 1,6 procent minder uitgegeven aan voedings- en genotmiddelen dan een jaar eerder. Aan duurzame goederen gaven consumenten ook minder uit dan in april 2015. Vooral aan kleding, schoenen en auto’s hebben ze minder besteed. Hun uitgaven aan woninginrichting en huishoud ...

1 juni 2016
Omzet horeca 7 procent hoger

In het eerste kwartaal van 2016 hebben hotels, restaurants, snackbars, lunchrooms en cafés 0,7 procent meer omgezet dan in het voorgaande kwartaal, meldt CBS. Dit is toe te schrijven aan gestegen prijzen. Het volume, het aantal consumpties en overnachtingen, daalde iets. Binnen de horeca steeg de ...

23 mei 2016
CBS: horeca in de lift

Consumenten hebben in maart 0,9 procent meer uitgegeven dan in maart 2015, meldt CBS. De stijging is groter dan in februari. Consumenten hebben in maart vooral meer besteed aan diensten. Consumenten hebben in maart vooral meer diensten gebruikt. Ze gaven vooral meer uit in de horeca en aan recreat ...

10 mei 2016
Inflatie loopt terug naar 8 procent

De Nederlandse inflatie is vorige maand gedaald naar exact nul procent. Dat heeft het CBS vandaag bekendgemaakt. In maart lagen de prijzen voor consumenten nog 0,6 procent hoger dan een jaar eerder. Prijsdalingen De inflatie lag in januari vorig jaar ook al even op 0,0 procent, wat destijds het ...

20 april 2016
Consumentenvertrouwen neemt weer toe

Na vier maanden daling is de stemming onder consumenten in april weer gestegen. Het consumentenvertrouwen komt deze maand uit op 1, terwijl dat vorige maand nog -4 was, blijkt uit cijfers van het CBS. Economisch klimaat Vooral het oordeel van consumenten over het economisch klimaat is sterk ve ...

7 maart 2016
CBS: Lunchrooms presteren uitstekend

Met een uitzonderlijk goed laatste kwartaal hebben snackbars, inclusief lunchrooms en ijssalons, een positief jaar afgesloten. Vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder, zette deze horecabranche 8,1 procent meer om. Het was het toefje slagroom op een jaar waarin de omzet met 5,1 procent groe ...

26 februari 2016
De waarheid: lonen in horeca veel te laag

Er wordt een verkeerd beeld van de loonontwikkeling in de sector geschetst. De lonen stijgen niet marktconform en de horecamedewerker is per saldo minder gaan verdienen. Dit terwijl het uit cijfers van het CBS er op lijkt dat het met de lonen in de horeca wel goed zou gaan. Deze laten namelijk zie ...

13 oktober 2015
Horeca staat voor uitdaging

Eetgelegenheden bevinden zich in uitdagende marktomstandigheden. De Rabobank verwacht weliswaar dat de vraag het komende jaar 2,2% toeneemt door de aantrekkende conjunctuur en het verbeterde consumentenvertrouwen, maar dat is geen reden voor uitbundigheid. Dit blijkt uit het Rabobank Cijfers en Tr ...

14 augustus 2015
Werkgelegenheid blijft groeien

In het tweede kwartaal is de werkgelegenheid van de gehele arbeidsmarkt gegroeid. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook in de horeca is er sprake van een stijgende werkgelegenheid. Meer banen en vacatures Het CBS meldt dat er in de sector Handel, vervoer en horeca in het ...

18 juni 2015
Horecapersoneel voelt zich gezond

Hoewel werknemers in de horeca een hoge werkdruk ervaren, behoren zij ook tot de gezondste werkenden van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Vacatures.nl op basis van cijfers uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). Ruim 30 procent geeft ...

10 maart 2015
Omzetontwikkeling horeca zeer positief

De omzet van de horeca, inclusief verblijfsrecreatie en kantines en catering, was ook in het vierde kwartaal van 2014 hoger dan een jaar eerder. Daarmee is 2014 positief afgesloten voor de horecasector. Over heel 2014 bedroeg de omzetgroei 5,6 procent. De laatste omzetgroei van deze orde van groot ...

2 maart 2015
Horeca laat goede groeicijfers zien

De Nederlandse horeca als geheel heeft weer eens reden om tevreden te zijn, en dat is een unicum sinds 2008. Dat jaar was immers het beste jaar tot op heden; daarna ging het enkel bergafwaarts. Het CBS heeft becijferd dat over 2014 de omzet van de horeca 5,6 procent hoger lag dan het jaar daarvoor ...

2 februari 2015
60.000 bedrijfsongevallen per jaar in de horeca

FNV Horeca wijst erop dat jong personeel door horecawerkgevers beter voorbereid moet worden op risicovolle werkzaamheden. Daaronder vallen werkzaamheden zoals snijden, frituren en werken met koolzuur. Jongeren in de ziekenboeg In vergelijking met ervaren, oudere werknemers, lopen jongeren een ...

24 juli 2014
Werken in de horeca is gevaarlijk

Afgelopen jaar liep 1 op de 15 werknemers in Nederland psychische of lichamelijke schade op tijdens werktijd. In de horeca is het risico onevenredig groot, zo blijkt uit onderzoek van CBS en TNO. Horeca gevaarlijk Veel jongeren werken in de horeca. Deze bedrijfstak is volgens de cijfers zelfs ...

11 juni 2014
Omzet horeca groeit met acht procent

De horeca heeft de omzet met bijna acht procent zien stijgen in de eerste maanden van dit jaar. Dit is in vergelijking met een jaar eerder. Met name de fastservice (snackbars, lunchrooms en ijssalons) kenden een goede start van het jaar, aldus het CBS. Toename De toename is sterker dan in eerd ...

5 juni 2014
Hoogst gemeten groeistijging horeca sinds 2006

De horeca behaalde in het eerste kwartaal van 2014 de hoogst gemeten groeistijging sinds 2006. Dat is goed nieuws. Het CBS zag de omzet van traditionele horeca in het eerste kwartaal immers stijgen met 1,6 procent. Volumegroei De (over het seizoen gecorrigeerde) volumegroei bedroeg in deze pe ...

28 maart 2014
Parkeerbelasting nadelig voor horeca?

De gemeenten verwachten in 2014 660 miljoen euro aan parkeerbelasting binnen te kunnen halen. Dat is weer 15 miljoen euro meer dan in 2013, en 94 miljoen euro meer dan in 2010. Amsterdam begroot veruit het hoogste bedrag aan parkeergelden: 162 miljoen euro. Wat betekent dit voor de horeca in gebie ...

11 februari 2014
3,5% werknemers horeca vormt stel

Het café op de hoek dat wordt gerund door het aardige echtpaar op leeftijd, het familiehotel in de provincie met vader en moeder aan het roer, en het restaurant van het jonge ondernemende stel. Het klinkt alsof een groot deel van de horeca zou worden gerund door stellen en echtparen. Toch is dit ...

24 januari 2014
Precario blijft sterkst stijgende lokale last

Net als voorgaande jaren stijgen de opbrengsten uit precario het hardst van alle gemeentelijke opbrengsten uit lokale heffingen. Voor onder meer het huren van gemeentegrond voor een horecaterras of het uithangen van een luifel boven grond van de gemeente, betalen ondernemers dit jaar 14,9% meer he ...

29 november 2013
Weer verwarring kwartaalomzet horeca

De kwartaalcijfers over de horeca houden de gemoederen bezig. Het CBS meldde dat de branche in het derde kwartaal 1,9 procent meer omzet heeft behaald. Foodstep en FSIN rapporteren juist een omzetdaling van 1,9 procent. Dit is weliswaar een cijfer over de hele foodservicebranche, maar de horeca zo ...

14 november 2013
Nederland uit recessie, seinen op oranje

De Nederlandse economie is volgens cijfers van het CBS uit de recessie. Na vele periodes van krimp groeide de economie in het derde kwartaal ten opzichte van het tweede met 0,1 procent. Hoewel het volgens deze cijfers van kwartaal op kwartaal dus beter gaat met de economie van het land, is het voo ...

5 augustus 2013
Weer meeste werkongevallen in horeca

Wie in de horeca werkt, loopt het meeste risico op een arbeidsongeval. De branche is volgens recente cijfers van het CBS wederom koploper wat betreft lichamelijk letsel of geestelijke schade door een ongeval tijdens het werk. 11 procent van alle werknemers in de horeca maakte vorig jaar een ongeva ...

1 juni 2013
FSIN: horecacijfers CBS te rooskleurig

Het CBS heeft opnieuw een overschatting van de horecacijfers afgegeven, dat stelt het FoodService Instituut Nederland (FSIN). Al drie jaar lang presenteert het CBS een veel rooskleuriger beeld over de horeca dan de werkelijkheid aangeeft, en elke ondernemer en onderneming dagelijks aan den lijve ...

6 mei 2013
Record faillissementen Belgische horeca

In België zijn vorig jaar een recordaantal bedrijven in de horeca bankroet gegaan. Ten opzichte van vijf jaar geleden is er sprake van een toename van 28 procent. In 2012 gingen er bij onze zuiderburen 1.945 horecazaken over de kop. Onder dit aantal zitten 1.141 restaurants. Hiermee is een nieuw ...

23 januari 2013
Daling faillissementen hoogst in horeca

De Nederlandse horeca heeft in 2012 minder bedrijven bankroet zien gaan dan in 2011. Sterker nog, het aantal bedrijven dat over de kop ging daalde in de horeca het hardst van alle sectoren. Geen eenmanszaken Dit blijkt uit cijfers van het CBS. In de cijfers van de statistici uit Den Haag zijn e ...

22 januari 2013
Precario stijgt opnieuw het hardst

Van de inkomsten die gemeenten in 2013 uit lokale heffingen binnenhalen, stijgt de opbrengst uit precario het meest. Gemiddeld stijgen de inkomsten met 2,6 procent. De opbrengst uit precario stijgt 9,2 procent. 10 miljoen euro meer Het CBS begrootte hoeveel geld Nederlandse gemeenten dit jaar ui ...

2 oktober 2012
Nu of nooit: het ministerie van Horeca

Na de Tweede Kamerverkiezingen zijn VVD en PvdA met elkaar in onderhandeling over een nieuw kabinet. Als we ons in het spel om de poppetjes mogen mengen, komt er een minister van Horeca? En wel hierom Gebaseerd op cijfers en feiten het de Nationale rekeningen 2011 van het CBS mogen we het volgen ...

14 augustus 2012
Meer banen horeca, rem op vacatures

In het tweede kwartaal van dit jaar zijn er meer banen in de horeca gekomen. Tegelijkertijd is er een rem op de groei van het aantal vacatures in de gastvrijheidsbranche. Uitsplitsing Dit blijkt uit cijfers van het CBS en Monsterboard.nl. Ten opzichte van 2011 kwamen er in het tweede kwartaal va ...

9 januari 2012
FSIN: horeca blijft onder druk staan

De klassieke horeca en de catering hebben 2011 afgesloten met een licht omzetverlies, terwijl de inkoopprijzen met circa 2,5 procent stegen. Een behoorlijke volumedaling dus. De sector Gemak (fastservice, foodretail, stationshoreca, pompstations) pluste 3 procent, waardoor de winst iets toenam. S ...

13 december 2011
Bedrijfsopleiding in horeca niet populair

In de horeca volgt slechts één op de vier werknemers een bedrijfsopleiding. Het CBS heeft onderzocht dat in 2010, 36 procent van de werknemers in het bedrijfsleven een bedrijfsopleiding heeft gevolgd. De horeca geeft gemiddeld zeventig euro per werknemer uit aan een opleiding. Groot versus ...

3 oktober 2011
Horeca kent minste ziekmeldingen

Werknemers in de horeca zijn kanjers en doorzetters. Dit blijkt onder meer uit het ziekteverzuim. Van alle branches in Nederland kende de horeca in het tweede kwartaal het laagste aantal ziekmeldingen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS over het ziekteverzuim. In de genoemde periode kwam het zi ...

24 augustus 2011
Horeca kent laagste loonkostenstijging

'Als werknemer in de horeca heb je een rijk leven, maar rijk word je er niet van'. Een veelgehoorde spreuk binnen de branche die dankzij cijfers van het CBS nu als harde realiteit mag worden bestempeld. In de afgelopen tien jaar stegen de loonkosten in de horeca het minst van alle sectoren in Nederl ...

8 februari 2011
Meer faillissementen in horeca en bouw

In 2010 zijn er in totaal 96.000 faillissementen uitgesproken in Nederland. Dat is 9 procent minder dan in 2009, zo becijfert het CBS dinsdag. Het lichte economisch herstel in 2010 is ook terug te zien in de uitgesproken faillissementen. Alleen in de horeca (+ 7 procent) en in de bouw (+ 20 procent) ...

19 juli 2010
Toeristen geven fors minder uit in horeca

Vorig jaar hielden toeristen de hand op de knip. In 2009 gaven toeristen in de horeca 3,9 procent minder uit dan in 2008. Zonder de prijsstijgingen in de horeca bedroeg de daling zelfs 6,7 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In totaal gaven Nederlandse en buitenlandse toeristen vorig jaar 3 ...

2 juli 2009
Ziekteverzuim horeca gedaald

Het ziekteverzuim van werknemers binnen de horeca laat een opvallende daling zien in het eerste kwartaal van dit jaar. Het landelijk gemiddelde ziekteverzuim in het Nederlandse bedrijfsleven bleef stabiel. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ...

16 februari 2009
Verenigbaar

Vorige maand waren de leden van ons gewaardeerde lunchroompanel onze lunchgasten. Tijdens de gesprekken kwam onder meer naar voren dat de lunchroomsector nog steeds gesegmenteerd is en dat ook door statistiekverzamelaars nog weinig aandacht wordt geschonken aan deze deelsector binnen de horeca als v ...

19 december 2008
Verstrooid

Nog twee weken en dan wisselt het jaar. Het is traditiegetrouw om in deze periode van het jaar terug te blikken: wat heeft 2008 ons gebracht? Ik kan het haast niet verkroppen, maar afgelopen jaar is eigenlijk maar een verstrooid jaar geweest. Waarom? (voorwoord Frank Lindner, Lunchroom 2008, nr.6) ...

Laad meer resultaten

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: