Wilco Admiraal - Crisiskapitaal

1 oktober 2012
Wilco Admiraal - Crisiskapitaal

Het is bikkelen voor horecaondernemers momenteel. De gast heeft minder geld te besteden en gedraagt zich grillig. Kosten voor grondstoffen, personeel en belastingen blijven stijgen. De financiële ‘vetrandjes’ zijn inmiddels opgegeten en de sombere mondiale vooruitzichten maken niet vrolijk.

Het getuigt van lef en dapperheid om juist onder deze omstandigheden te besluiten te investeren in verandering.
De afgelopen maanden was ik betrokken bij een veranderproject in een Utrechts restaurant. Anderhalf jaar na de opening hadden chef en eigenaar het besef dat er wat schortte aan hun culinaire huiskamer. De eigenaar was continu bezorgd over omzet en interne strubbelingen. Het bedienend personeel miste door gebrek aan coaching de bezieling om de gast te betoveren. De chef was hierdoor noodgedwongen bezig met troubleshooting in plaats van inspiratie. Zonde, want een lovende recensie in een landelijk dagblad zorgde wel voor nieuwe gasten.

Belangrijkste les van dit project? Gezonde communicatie is essentieel! Juist in crisistijd is het nodig om flexibele en betaalbare oplossingen te vinden. Door het delen van kennis en het bespreken van knelpunten worden creatieve antwoorden gevonden op problemen. Regelmatig overleg zorgt bovendien voor verbinding tussen werknemers. De positieve energie die hierdoor ontstaat, komt ten goede aan de sfeer in uw zaak: een niet in geld uit te drukken kapitaal voor een horecaonderneming.

Het échte kapitaal van uw zaak is het personeel. Mooie machines en dure designlampen doen het misschien goed voor het oog, maar het zijn de mensen die het verschil maken. Investeer in kennis en training, juist nu! Inspireer uw medewerkers en vertel dat u hun bijdrage waardeert. Dit wordt maar al te vaak vergeten, te duur bevonden en het belang hiervan wordt onderschat.

Inmiddels is de lucht in het restaurant in Utrecht geklaard: er is structureel werkoverleg, personeel wordt geïnstrueerd op basis van een eenduidige visie en er is een koffietraining uitgevoerd. Nu zijn een bedieningstraining en een nieuwe wijnkaart in de maak. Kroon op het werk: het landelijke dagblad nam de zaak op in een overzicht van restaurants die de huidige crisis zéker zullen overleven!

Overig nieuws