“We willen drie zaken per jaar openen”

29 november 2018 | David Bakker

Coffeelicious opende ruim een maand geleden de vijfde zaak binnen zes jaar tijd. Het succes ligt volgens eigenaresse Fiona Stöger aan de uniformiteit en continuïteit die het bedrijf al vanaf dag één hanteert. “Elke zaak moet exact dezelfde kwaliteit leveren.” Een openhartig interview over strakke bedrijfsvoering, ambities, familiebedrijf, marketing en keihard werken.

In 2012 kwam de droom van Fiona Stöger en haar man uit. Hun eigen bedrijf, Coffeelicious, opende in Dordrecht. Dat ze zes jaar later in Den Haag hun vijfde zaak openden en de ambities tot het plafond groeien, hadden ze volgens Fiona niet voorzien. “Ik wilde toen gewoon lekker koffie zetten en de broodjes smeren”, zegt ze nu. Maar met een slordige vijftig werknemers, een private label op de koffieboon, een e-magazine, een eigen YouTube kanaal en de ambitie om jaarlijks drie zaken te openen, kan niet meer over ‘lekker koffiezetten’ worden gesproken.

Strakke bedrijfsvoering

Eén ding wordt tijdens het gesprek met Fiona direct duidelijk. Kwaliteit leveren, dat is het belangrijkst. “En die kwaliteitsnorm willen we in elke zaak op hetzelfde niveau hebben. Daarom werken we met kwaliteitscontroles. We houden elkaar daardoor scherp. Iedereen die bij ons koffie maakt moet een SCA gecertificeerde barista zijn en we leiden ons personeel ook zelf op. Behalve de Wijnstraat heeft elke zaak ongeveer zestig zitplaatsen. Doordeweeks werken er vier personen, op vrijdag vijf tot zes en in het weekend zeven tot acht. De omloop is ontzettend hoog en we maken alles zelf. De personeelsbezetting is strak, maar iedereen weet exact wat hij of zij moet doen.”

Fiona begon de eerste zaak samen met haar man Marc. “Mijn man behield zijn baan omdat we niet op één paard wilden wedden. Maar al snel kwam hij er ook fulltime bij. Mijn moeder, inmiddels bekend als Chef Joan, is nog voor de opening gevraagd om de keuken in te richten. Mijn moeder is Ierse en ik ben opgegroeid met de ‘high-tea-cultuur’, scones en cupcakes. Nu is dat een trend, toen nog niet. Met het oog op groei is de broer van Fiona, Wesley Buitenhuis sinds 1 januari 2018 mede eigenaar geworden van Coffeelicious. Het is inmiddels tot een familiebedrijf uitgegroeid.” Met de snelle ontwikkelingen en de opening van de ene na de andere zaak, werd afgelopen jaar serieus overwogen om Coffeelicious in een franchise formule aan te bieden. “Maar na vele gesprekken met adviseurs en experts hebben wij besloten om het niet te doen. Het klinkt heel aantrekkelijk, maar we houden toch graag de touwtjes in eigen handen met het merk.”

Ambities

Die beslissing heeft de expansiedrift van het familiebedrijf niet doen laten stilstaan. Met de ambitie om drie zaken per jaar te openen, staat er een hoop te gebeuren de komende tijd. “Het klinkt misschien gek, maar elke keer als er een nieuwe zaak wordt geopend, is het iets minder werk. De basis ligt bij een goed personeelsbeleid. Wij hebben ‘de drie musketeers’ ontwikkeld: een Floormanager, assistent Floormanager en een allround collega. Ze moeten overigens alle drie allround zijn.”

Met de groei gebeurt er ook van alles op bedrijfstechnisch vlak. Niet lang geleden ontwikkelde Coffeelicious samen met Single Estate in omgeving Rotterdam hun eigen koffieboon. “We hadden in het begin een Italiaanse boon. Dat zijn redelijk donker gebrande bonen. Omdat we zo hard groeiden werd het aantrekkelijk om een eigen boon te laten branden. Het is een Braziliaanse blend geworden die donker gebrand is. Op die manier komt hij het dichtst bij de Italiaanse variant en is op deze manier ideaal om te combineren met melkproducten. Zeventig tot tachtig procent van de koffie die wij verkopen, zijn Latte ’s, cappuccino’s en andere melk gerelateerde producten. Leuk om te zien is dat de ontwikkeling van havermelk, sojamelk en amandelmelk gigantisch vooruitgaat, een paar jaar geleden kon je geen fatsoenlijke cappuccino maken met havermelk, nu is dat fantastisch!”

Meegaan in de vegan trend is automatisch gegaan. “We moesten veel gasten nee verkopen als ze jaren geleden vroegen om een veganistische koffie. Dan ga je daarmee aan de slag.” Het heeft haar geleerd marketingtools in te zetten om de wensen van de gasten nog beter te leren begrijpen. “We versturen nieuwsbrieven, hebben een e-magazine waar gratis recepten op staan en zijn sinds kort begonnen met ons eigen YouTube kanaal waar we kunnen laten zien wat we doen en ons merk naar buiten toe kunnen promoten,” Naast externe communicatie hecht Fiona ook veel belang aan interne communicatie. “We hebben een intranetomgeving voor alle werknemers waar productkennis, recepten en alle praktische informatie op staat. Op die manier hou je de kwaliteit van je producten hetzelfde.”

In het dagelijks leven van Fiona is bijna geen dag hetzelfde, behalve dat de wekker om vier uur in de ochtend gaat. “Het klinkt cliché, en dat is het ook, maar het begint natuurlijk met hard werken. Gelukkig zijn mijn man en ik beide workaholics, werken tachtig tot honderd uur per week, en we zijn er inmiddels aan gewend om ons leven zo in te vullen.” Zes jaar geleden dronk Fiona geen koffie, nu verkoopt ze er honderden per dag. “Nu begint elke dag met een goed kop koffie, anders houd ik het niet vol”, lacht ze.

Coffeelicious

Coffeelicious heeft twee filialen in Dordrecht, één in Breda, één in Rotterdam en sinds kort de vijfde in Den Haag. Lange tijd is het bedrijf bezig geweest met een filiaal in Amsterdam. Dat is voorlopig van de baan. “Maar als er morgen een kans ontstaat, staan we vooraan. We hebben dat zeker niet uit ons hoofd gezet maar het is een wat verhitte markt in de hoofdstad”, legt Fiona uit. Ze staart zich niet blind op Amsterdam. “In de regio waar we nu zitten zijn veel kleine steden op een korte afstand van elkaar. Denk aan Delft, Leiden en bijvoorbeeld Utrecht voor een volgende zaak. Er zijn volop mogelijkheden.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Overheid schept duidelijkheid over regels horeca per 1 juni

Hugo de Jonge heeft namens het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een brief verzonden naar de voorzitters van de verschillende veiligheidsregio's. In de brief worden aanwijzingen voor de coronamaatregelen gegeven. Ook voor de horeca. Hieruit blijkt bijvoorbeeld ook dat de exploitan...

Columns
Column: warwir

De wirwar van regeltjes met betrekking tot het coronavirus scheppen niet bepaald de duidelijkheid die we zo graag verlangen van de overheid. Zo is de wirwar gepromoveerd tot warwir; zo onduidelijk is de communicatie vanuit de overheid. Werkgeversorganisatie KHN doet zijn best, dat zien we allemaal, ...

Personeel Coronacrisis
5.000 horecamedewerkers roepen hulp FNV Horeca in sinds sluiting horeca

Sinds de lockdown van de horeca van 16 maart jl. hebben 5.000 horecamedewerkers zich bij FNV Horeca gemeld met vragen en verzoeken om hulp. De meeste vragen gingen over welke rechten en plichten zij hebben sinds hun werklocatie gesloten is. Daarnaast ziet de vakbond een stijgende vraag naar informat...

Opening
Frites Affairs opent in Almere Centrum

Op vrijdag 29 mei opent het derde horecaconcept van Albron de deuren in Almere Centrum. Na Le Perron en Starbucks eerder dit jaar is het de beurt aan de gourmet snackformule Frites Affairs. De drie concepten vormen een strategische samenwerking tussen Albron en vastgoedontwikkelaar Unibail-Rodamco-W...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: ben jij al 'coronaproof' ingericht?

Na een verplichte sluiting van 10 weken mag de horeca aanstaande maandag dan eindelijk weer open. Terrasstoelen worden uit het plastic gehaald, tapsystemen worden schoongemaakt en alle reserveringen worden keurig in tabellen opgenomen. De horeca is klaar voor een herstart. Hoewel de mogelijkheden...

Coronacrisis
Realtime countdown tot opening horeca 1 juni, 12 uur

Het aftellen is begonnen! In onderstaande countdown timer zie je exact hoe lang het nog duurt totdat je de deuren van je horecazaak en terras weer mag openen. Heel veel succes! ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: