'Verboden' Spaanse blauwe wijn is hit in Amerika

15 september 2017 | Roy Spijker

Het was een fikse tegenvaller voor een aantal Spaanse studenten uit het Baskenland, toen zij te horen kregen dat hun blauw wijn verboden werd door de traditionele Spaanse wijnbouwsector. De wijn van de start-up Gïk Live mocht niet de naam 'Vino' dragen. De studenten gaven niet op, en nu is de wijn een hit in de Verenigde Staten.

De blauw gekleurde wijn van Gïk Live werd begin dit jaar in Spanje verboden. Volgens de wijnbouwsector was het geen traditionele wijn. Deze moet namelijk rood, wit, rosé of een mousserende wijn zijn. De bedenkers kregen een boete van 3.000 euro wegens blasfemie, moesten het woord 'Vino' van de etiketten halen de kleur van de wijn veranderen als ze weer als 'Vino' door het leven wilden gaan. 

Anthyocyacin

De blauwe wijn van Gïk wordt gemaakt van enkel Spaanse druiven uit diverse regio's als La Rioja, Zaragoza, León en Castilla-La Mancha. De diepe elektrische blauwe tint komt door de toevoeging van anthyocyacin, een natuurlijk pigment dat afkomstig is van de huid van druiven en indigo, een natuulijke kleurstof afkomstig van de wede plant. Die toevoeging is echter verboden door de Spaanse wijnsector, waardoor het verbod er op de blauwe wijn kwam.

De bedenkers van Gïk zijn het niet eens met het verbod en zijn hun heil ergens gaan zoeken. Er werd gezocht naar een andere makrt in tradiotonele wijnlanden. Deze werd gevonden in de Verenigde Staten, waar Gïk geen last heeft van strenge wetten. Inmiddels zijn er al 30.000 flessen besteld, die binnenkort naar de Verenigde Staten worden gevlogen. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Opening Fastservice
Kwalitaria Délifrance nu ook in centrum van Zwolle

Het centrum van Zwolle is een cafetaria en lunchroom rijker. Vandaag opent Kwalitaria Délifrance Zwolle Centrum officieel haar deuren. Ondernemer Rubin Hu is geen onbekende in de regio; de gloednieuwe vestiging is zijn derde in Zwolle. ‘Een plek om gezellig te zitten’ Na een...

Achtergronden Culinair
Mosselseizoen van start met grootste mosselpan ter wereld

Morgen, donderdag 2 juli, start het mosselseizoen met de verkoop van Zeeuwse bodemcultuurmosselen. Dit jaar als eerste exclusief verkrijgbaar bij Sligro. Vanuit de grootste mosselpan ter wereld werden de eerste bodemcultuurmosselen van het seizoen aangeboden aan JRE-chef Joppe Sprinkhuizen, chef van...

Bezorgen Achtergronden
15-jarige maaltijdbezorgers mogen niet meer de straat op

Frans van Rooij, directeur ProFri, vakvereniging Professionele Frituurders, schreef een brief aan Tamara van Ark, Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zij maakte gisteren bekend dat het vanaf 1 juli (dat is morgen al!) niet meer is toegestaan om medewerkers jonger dan 16 jaar in te...

Achtergronden Coronacrisis
Zo kwam Anne&Max door de afgelopen periode heen

Wobbe van Zoelen, eigenaar en oprichter van de bekende lunch- en koffieketen Anne&Max, vertelt over de afgelopen periode, die voor de horeca onwerkelijk was: "Door simpelweg te kijken naar wat we wél konden leveren in de Covid-19 periode waren we in staat om ons businessmodel deels ...

Drinks Achtergronden
Nederlanders drinken steeds vaker caloriearme frisdranken

Uit de jaarlijkse monitoringscijfers van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) blijkt dat frisdrankproducenten voorlopen op de afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord. Staatssecretaris Paul Blokhuis meldde vorige week in een brief aan de Tweede Kamer dat de industrie al in...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: