Verbod op wandelen drijft horecaondernemers tot wanhoop

2 april 2021 | Redactie

In 25 steden kan men deelnemen aan een populaire, culinaire take-away wandelingen die bedoeld zijn om de horeca te steunen. In verschillende gemeenten wordt 48 uur voor aanvang van de wandelingen een verbod tegen deze wandeling opgelegd. Deze gemeentelijke willekeur jaagt ondernemers op extra kosten en zet de horeca verder onder druk.

Gemeenten dreigen en leggen dwangsommen en boetes op, terwijl wandelen en take-away zijn toegestaan. Waarom mag er in Amsterdam wel en in Hoorn niet culinair gewandeld worden? Culinair wandelen mag wanneer elke vorm van organisatie wordt losgelaten: geen startpunt, geen tijdslots, geen vaste routes, geen alcohol nuttigen op straat, maximaal 2 personen of 1 huishouden, en geen groepsvorming.

Onsamenhangend beleid

Gemeenten Helmond, Hoorn, Breda en Groningen verbieden - 48 uur voorafgaande aan de wandelingen - de take-away wandelingen om de horeca te steunen. Horecaondernemers in steden waar verboden gelden leiden daardoor extra schade. Gemeenten duwen op die manier de horecaondernemers nog verder in de schulden. Het willekeurige en onsamenhangende beleid is steeds moeilijker uit te leggen. 

Wouter Dijkstra, directeur van WijnSpijs.nl: "Hoe is het mogelijk dat horecaondernemers in bijvoorbeeld Amsterdam of Rotterdam wel omzet kunnen maken door deel te nemen aan de take-away wandelinge en horecaondernemers in Helmond, Hoorn, Breda en Groningen 48 uur voor de wandelingen te maken krijgen met ambtenaren die dit op onduidelijke gronden verbieden? Ook het dreigen met boetes en dwangsommen voor de restaurateurs vinden we onbegrijpelijk en geen recht doen aan de situatie waarin veel ondernemers verkeren, in Breda zijn de eerste dwangsommen inmiddels opgelegd."

Ook experts uiten kritiek op het verbod. Zo vindt UMCG-viroloog Bert Niesters culinaire wandeltochten "juist goed om de drukte te spreiden". Niesters stelde in Het Dagblad van het Noorden "dat gemeente Groningen zich onterecht door angst laat leiden". Dat het verbod voor reuring zorgde, bleek uit de lobby die ontstond om de wandelingen toch weer mogelijk te maken.

Diederik Gommers kwam vorige week een uitzending van BNR met een nieuwe visie: "Misschien had ik harder moeten roepen, maar eigenlijk hadden we sporten en naar buiten gaan meer moeten stimuleren: dat had de eerste maatregel moeten zijn bij de versoepelingen en dat had het kabinet ook moeten uitstralen. Wat we vooral geleerd hebben is dat we wat meer aan preventie moeten doen en ik vind het jammer dat het ministerie dat niet opgepakt heeft. Eigenlijk is het altijd goed om te bewegen, wat af te vallen, goed op je voeding te letten en goed te slapen."

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Fastservice
Wayback Burgers opent haar derde vestiging in Winschoten

Eind maart kondigde Wayback Burgers Nederland de opening van haar tweede vestiging in Nederland en eerste delivery vestiging ter wereld, die gerealiseerd wordt in Tilburg. Op maandag 19 april zal Tilburg geopend worden en daarna trekt de bouwkaravaan door naar het hoge noorden, namelijk naar Winscho ...

Achtergronden
Paskal Jakobsen doet eetcafé van de hand

De streetfoodbistro 'Hard en Ziel' van Bløf-zanger Paskal Jakobsen en zijn vrouw Door, die werd geopend in oktober 2018, gaat sluiten. Jakobsen en zijn vrouw runden Hard en Ziel met topchef Edwin Vinke van sterrenrestaurant De Kromme Watergang. Het Middelburgse eetcafé kende ze ...

Achtergronden Corona
Ingewijden: kabinet positiever over heropening terrassen

Het kabinet lijkt positiever gestemd over de mogelijkheid om op 28 april de terrassen te kunnen openen en de avondklok af te schaffen. Volgens ingewijden zijn de cijfers van de afgelopen dagen positiever dan verwacht. Het kabinet heeft besloten de cijfers daarom nog nauwgezet in de gaten te houden d ...

Achtergronden
8 jaar geleden in Lunchroom: Lunchroom Le Stelle, Haren

Lunchroom is dit jaar volwassen en bestaat 21 jaar. Tijd om terug te blikken en een greep te doen uit de welhaast onuitputtelijke voorraad interviews en achtergrondverhalen die in het vakblad voor de lunchroombranche hebben gestaan gedurende deze periode. Wekelijks presenteren we je zo'n verh ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van Lunchroom vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een gesprek met ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is vandaag van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: