VCHO, ProFri en NHG vragen om verduidelijking enkele regels 

20 mei 2020 | Thijs Jacobs

Premier Mark Rutte heeft gesproken; de kogel is door de kerk. Vanaf 1 juni om 12.00 uur mag het zitgedeelte van cafetaria’s en restaurants weer open voor maximaal 30 eters ter plekke. Ook mogen de terrassen weer in gebruik worden genomen. Veel ondernemers waren zich al aan het voorbereiden; een groot deel hoopte op een eerdere datum dan 1 juni.

Het woord is nu aan de ondernemer: binnen de richtlijnen van het RIVM en eventuele regionale/plaatselijke verordeningen kan hij/zij aan de slag. De basisregels op het gebied van afstand, hygiëne en bescherming in het kort:

- Alle aanwezigen: minimaal anderhalve meter onderlinge afstand;
- Zitten aan een tafel is zowel binnen als buiten verplicht;
- Naast de medewerkers, mogen maximaal 30 gasten tegelijk binnen zijn;
- Reserveren vooraf: reserveren kan en mag ook aan de voordeur;
- Voordat een gast naar binnen kan: een korte gezondheidscheck uitvoeren;
- Alleen huishoudens mogen dicht bij elkaar zitten;
- Afhalen en bezorging kan binnen afstands- en hygiëneregels doorgaan.

 

Onduidelijkheden

“Toch zijn er nog een paar onduidelijkheden”, aldus Frans van Rooij, woordvoerder namens de brancheorganisaties ProFri, VCHO en NHG. “Wij hebben daarom een aantal vragen sinds vanochtend opnieuw uitstaan bij het ministerie van economische zaken. Als we hierop antwoord hebben, maken we ons basisprotocol definitief.” Vragen die de drie organisaties stelden, gaan onder meer over het eventuele gebruik van schermen tussen tafels en de routing naar het toilet, waarbij het handhaven van de afstandsnorm problemen kan opleveren.

Andere vragen die nog openstaan:

- Komen er standaardvragen om de gezondheidstoestand van gasten te peilen?
- Moeten de vragen ook gesteld worden aan een terrasgast die naar het toilet wil?
- Geldt een niet-samenwonend stelletje als één huishouden?

Van Rooij: “Het begrip huishouden is bij een gezin meestal snel duidelijk, maar bij een ’stelletje’ is dit niet altijd het geval.” De drie vakorganisaties hopen hun achterban zo snel mogelijk van de antwoorden en het totale basisprotocol te kunnen voorzien.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

KHN
KHN reageert op maatregelen: "Te veel nadruk op horeca"

De Koninklijke Horeca Nederland begrijpt dat, als het aantal besmettingen toeneemt, de overheid maatregelen moet nemen om die groei een halt toe te roepen. Echter verbaast het de brancheorganisatie dat de horeca telkens het boetekleed aan moet trekken. Op de website reageert KHN op de genomen maatre...

Download nu de corona checklist

Horecagasten worden vanaf 10 augustus dringend verzocht hun contactgegevens achter te laten om bron- en contactonderzoek makkelijker te maken bij een eventuele uitbraak. Download hier de checklist om uit te printen. Horecaondernemers zijn verplicht contactgegevens aan hun gasten te vragen, gasten zi...

Achtergronden
Zo kom je de hitte in de horeca door

Op sommige plekken in Nederland zal het kwik deze week oplopen tot een kleine 36 graden. Horecaondernemers nemen massaal maatregelen om de week zo koel mogelijk door te komen. Met deze acht tips helpen we je een beetje op weg. 1. Cliché, maar misschien wel de belangrijkste: zorg dat j...

Coronacrisis
Kabinet trekt teugels aan in strijd tegen corona

Horecazaken moeten vanaf maandag 10 augustus de namen en contactgegevens van gasten registreren. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens zijn persconferentie. Het coronavirus is bezig aan een opmars. Om die opmars tegen te gaan is contact- en brononderzoek noodzakelijk, zo stelt de premier. ...

Opening
Café Restaurant Soesterdal: all-electric

Op de voormalige vliegbasis Soesterberg is een ingetogen en duurzaam horecapaviljoen gerealiseerd, bestaande uit een café restaurant met terras, omringd door een natuurlijk speelbos en diverse speelplekken. Café Restaurant Soesterdal ligt aan de bosrand, met een weids uitzicht over ...

Economie Tech
Met Tikkie Check supersnel en eenvoudig afrekenen in horeca

Voor iedereen die op het terras of in een restaurant na een drankje of maaltijd snel en zonder tussenkomst van personeel de rekening wil betalen, biedt Tikkie Check vanaf nu de mogelijkheid in een handomdraai contactloos af te rekenen. Het enige dat je hoeft te doen, is de camera van je smartphon...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: