Twitter: join the conversation! (4/6)

9 januari 2012 |
Twitter: join the conversation! (4/6)<

In zes artikelen staan Edith Scholte en Menno Beker van Socialmediaworkshops.nl stil bij de kansen van Social Media voor de horeca. Deze keer belichten de Social Media-watchers de mogelijkheden van microblog Twitter. Een verhaal met succesvolle
voorbeelden en met bijzondere marketingacties, maar vooral een verhaal over vindbaarheid, over bereiken en bereikt worden en over het actief deelnemen aan de conversatie.

Guerrillamarketing
September 2010. Het CDA domineert de hele maand de krantenkoppen, de actualiteitenrubrieken en de nieuwssites met de formatie van het huidige kabinet. De ‘deur’ heeft iconische proporties aangenomen. Zo erg dat het CDA-bestuur besluit de fractievergaderingen op een geheime locatie voort te zetten. Nu zijn politici niet bepaald het voorbeeld van adequate schatbewaarders en dus verzamelt het ganse Haagse journaille zich binnen no-time voor het recentelijk geopende Haagse Hilton. Twitter speelde hierbij uiteraard een belangrijke rol. Maar het microblog bewijst pas echt zijn waarde voor de vaderlandse pers als het naburige Carlton Hotel gratis koffie belooft. Zou op dat moment Verhagen zijn aftreden aankondigen, niemand had het ooit geweten. Het journaille zit aan de gratis koffie, en beloont het Carlton en passant met gratis publiciteit ter waarde van vele tienduizenden euro’s. “Een sterk staaltje guerrillamarketing”, roemt Scholte de actie van Carlton.

Glimlach in plaats van smiley
“Een ander mooi voorbeeld van de mogelijkheden van Twitter laten ze bij de KLM zien”, zegt Beker. Hij doelt daarbij op de actie KLM Surprise, waarbij medewerkers van onze nationale vliegtuigmaatschappij het microblog afspeuren naar reizigers die met de KLM vliegen. Om ze vervolgens te verrassen met een klein cadeautje dat aansluit bij hun reisdoel. Resultaat: meer dan een miljoen tweets en een goed bekeken YouTube-film met echte glimlachen in plaats van smileys.

Twitter + Wine + Diner = Twiner
Een van Nederlands meest opvallende en succesvolle nieuwe hypes op het gebied van Twitter is echter Twiner, een concept waarbij Scholte zelf nauw betrokken is geweest. Twiner – een samentrekking van Twitter, Wine en Diner – brengt letterlijk Twitterprofielen bij elkaar aan tafel. Met succes, want waar Twiner eind vorig jaar in Zwolle zijn vuurdoop beleefde, zijn er tegenwoordig al tientallen plaatsen in Nederland waar Twitteraars elkaar ‘In Real Life’ aan de dinertafel kunnen ontmoeten. “En daar zullen er nog vele bijkomen”, verwacht Scholte.

Je doelgroep loopt op Twitter
Op Twitter hoeft het allemaal niet pers e groot te zijn, er hoeft niet direct een uitgekiende marketingstrategie achter te zitten en om succesvol te Twitteren hoef je je buurman niet continu te slim af te zijn. De echte sleutel van het succes achter Twitter is vindbaarheid, net als bij alle andere Social Media. “Als ik op Twitter vraag waar ik in bijvoorbeeld Eindhoven lekker kan eten, is het toch prettig wanneer een van mijn contacten jouw restaurant aanprijst”, zegt Scholte. “Of misschien zie je als restauranthouder mijn vraag zelf wel voorbijkomen en trek je me over de streep met een lekker aperitief”, valt Beker zijn collega lachend bij. “Hoe je het doet, doe je het”, neemt Scholte het stokje weer over, “als je je maar realiseert dat op Twitter een deel van je doelgroep loopt. Bereik die doelgroep, maar zorg dat men jou ook kan bereiken. Join the conversation!”

Tips
• Gewoon mee beginnen
• Zorg voor goede bio en foto
• Geef zonder er iets voor terug te verwachten
• Pak je #podiumplek
• Volg relaties

Auteurs: Menno Beker en Edith Scholte Socialmediaworkshops.nl
Dit was het vierde artikel uit een wekelijkse reeks van zes artikelen over Social Media in de horeca. Vanaf maandag 16 januari is het vijfde artikel online te lezen. Alle artikelen zullen tevens in een dossier verschijnen en zullen uiteindelijk als één white paper zijn te downloaden.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Recepten
Wat zit er in de originele bolognesesaus?

De bolognesesaus is de allerbekendste Italiaanse pastasaus. In tegenstelling tot veel andere pastasauzen is deze behoorlijk rijk gevuld, doorgaans is het een saus op basis van gehakt, (gepelde) tomaten, wortel, selderie, knoflook en ui. Hieraan worden vaak nog meer ingrediënten aan toegevoegd, ...

Opening Internationaal
Deus Ex Machina brengt uniek retail- en restaurantconcept naar Nederland

Deus Ex Machina is meer dan alleen een merk. Het brengt een lifestyle voor alle riders, bikers, creatieven, foodfanaten en artistiekelingen tot leven. Met hun recent geopende ‘tempel’ genaamd The Wat of Why aan de Amsterdamse Herengracht start ook in de lage landen de jacht naar plezier....

Interview
Zus&Zus: eigentijdse lunchroom in Barneveld [video]

Zus&Zus is een kleine lunchroom gevestigd op het Dijkje in Barneveld. Het is opgericht door de twee zussen Dynande en Sharissa. Nadat Dynande haar opleiding tot banketbakker had afgerond en Sharissa haar baan in de zorg had opgezegd, besloten de twee hun passie voor bakken te volgen. Na een jaar...

Koffie & thee Achtergronden
Het Grote Koffiebar Onderzoek: zo drinkt Nederland koffie in een koffiebar

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. Uit onderzoek van Koffietje.nl blijkt dat ongeveer de helft van de koffiedrinkers één of meerdere keren per week een koffiebar bezoekt. Per bezoek bestellen we gemiddeld 2 drankjes, met een sterke voor...

Achtergronden Internationaal
China gaat wegwerpplastic uitbannen, ook in de horeca

China zal de productie, de verkoop en het gebruik van plastic wegwerpproducten in de komende vijf jaar in drie fasen verbieden of beperken, volgens een gezamenlijk door de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming en het Ministerie van Ecologie en Milieu uitgevaardigde instructie. Ook voor...

Interview
Reportage: Koffie en Jij, Hilversum [video]

Koffie en jij is een gezellige lunchroom midden in het centrum van Hilversum. Je kan hier genieten van allerlei vegan of vegetarische gerechten. Met de huiselijke sfeer kan je er op je gemak een kopje koffiedrinken en even ontsnappen van het drukke leven. Koffie en jij richt zich vooral op de men...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: