Twee op de vijf sterrenrestaurants door NVWA op de vingers getikt

23 augustus 2016 | Thijs Jacobs

Sinds 2012 zijn twee op vijf Nederlandse sterrenrestaurants op de vingers getikt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Ongedierte in de keuken, vieze keukens en onzorgvuldig opslaan van producten zijn de meest voorkomende fouten.

KRO-NCRV kwam met deze bevindingen, vertelde datajournalist Jerry Vermanen in het radioprogramma De Ochtend op NPO Radio 1.

Nederland telt 106 sterrenrestaurants. Sinds 2012 zijn er daarvan 79 gekeurd, waarbij 31 restaurants een officiële waarschuwing kregen. Vermanen heeft via een WOB-verzoek (Wet Openbaarheid Bestuur) de keuringsgegevens kunnen inzien.

Bij één sterrenzaak werd zelfs zuurdesembrood geserveerd dat aangevreten was door muizen. De Consumentenbond wil dan ook graag dat de resultaten van de NVWA ook voor consumenten inzichtelijk worden. Het is immers de consument die de keuze voor een restaurant weloverwogen kan maken op bais van data. 

Op 12 september wordt een voorstel over het inzichtelijker maken van deze informatie door de Kamer behandeld. Dan zou wel de kleurcodering verdwijnen en vervangen worden door een openbare samenvatting over iedere horecazaak die openbaar wordt gemaakt. 

Joris Prinssen, woordvoorder van KHN, reageert op deze onthullingen:

“Koninklijke Horeca Nederland schrikt niet van deze cijfers. In 4 jaar tijd is in slechts in twee gevallen een boete opgelegd. Alle andere gevallen die zijn geconstateerd door de NVWA zijn opgelost, soms direct en soms heeft een restaurateur een aantal weken gekregen om een aangetroffen probleem op te lossen. Juist in de top van de horeca wordt zeer veel aandacht besteed aan het zorgvuldig werken in de keuken. Dat hoort bij het werken in de topcategorie van de restaurants. Er is in geen geval sprake geweest van een gevaar voor de volksgezondheid, in dat geval zou een restaurant per direct gesloten worden.. Elke gast kan met een gerust hart heerlijk genieten in de prachtige sterrenzaken van Nederland, net als in alle andere professionele restaurants van Nederland.”   

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Food Amsterdam
Amsterdams hamburgerrestaurant Lombardo’s ondersteunt Villa Joep met speciale burger

Restaurant Lombardo’s, het Amsterdamse hamburgerrestaurant van chefkok Martijn Verdonk, geeft aan de decembermaand een speciaal tintje door vanaf vandaag tijdelijk een speciale burger voor het goede doel op de menukaart te zetten. De helft van de opbrengst van deze burger, die ontwikkeld werd ...

Amsterdam Opening
Pop-up lunchcafé volledig gerund door vrouwen met vluchtelingenachtergrond

A Beautiful Mess opent op donderdag 12 december een pop-up lunchcafé in het 17-eeuwse Cromhouthuis aan de Herengracht in Amsterdam. Vrouwen tussen de 35 en 65 jaar met een vluchtelingenachtergrond gaan de nieuwe locatie volledig runnen. Ook het menu is door de vrouwen ontwikkeld en geïns...

Opening
Anne&Max opent eerste vestiging in Apeldoorn

Op maandag 16 december zal in het centrum van Apeldoorn een nieuwe Anne&Max in samenwerking met foodservicebedrijf Albron openen. Het pand ligt op de hoek van de Hoofdstraat en de Kapelstraat. Met een paar minuten lopen sta je voor de deur bij CODA; hét cultuurhuis van Apeldoorn. Het pand...

trends Bezorgen
Dit zijn de 10 meest populaire gerechten van 2019

We zijn de laatste maand van het jaar weer ingegaan. Een mooi moment om terug te blikken op de food highlights van het afgelopen jaar. Welke gerechten waren de grote favorieten in Nederland? En in welke mate verschilt dit van de populairste gerechten wereldwijd? Van Poké Bowls tot de alom bek...

trends Interview Longread
De allergrootste foodtrend? Vegan!

We kunnen er eigenlijk niet omheen: dé absolute foodtrend is vegan food. 2018 was het jaar van de vleesvervangers, 2019 bleek die van een verdere doorontwikkeling en verdere aandacht voor vegan in de professionele horecakeuken. In Dordrecht, uitgerekend de stad van de paardenslachterijen, ...

Wet- en regelgeving
Alle rookruimtes gesloten in 2022

Het is de bedoeling dat de laatste rookruimtes in Nederland in 2022 sluiten. In (semi)overheids- en openbare gebouwen sluiten de rookruimtes al in 2021. Dat betekent dat er dan geen rookruimtes meer te vinden zijn in de zorg, het onderwijs, bij overheidsgebouwen en in de cultuur- en sportsector. In ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: