Toilet vaak gebruikt voor sociale functie

15 oktober 2014
Toilet vaak gebruikt voor sociale functie

Op 15 oktober is het weer Global Handwashing Day: de dag waarop de wereld stilstaat bij het belang van goede handhygiëne. Na een toiletbezoek de handen wassen
is eenieder aan te raden , maar wist je dat er zich op het toilet méér afspeelt? Dit jaar vestigt Tork, merk van SCA, wederom aandacht op de hygiënische staat van toiletgelegenheden op het werk.

*Werkvrije zone*
Uit recent internationaal onderzoek blijkt dat toiletten op de werkvloer regelmatig worden gebruikt als werkvrije zone, ideaal voor het voeren van privégesprekken, het ontsnappen aan zakelijke frustraties of zelfs het opdoen van lichaamsbeweging. Hiermee vervult de wasruimte, naast het daadwerkelijke toiletgebruik, ook een belangrijke sociale functie. Opvallend is dat bijna zeventig procent van de respondenten zich niet prettig voelt in een sociale situatie wanneer zij de handen niet hebben gewassen.

*Inhaalslag op hygiënehandhaving*
Volgens het onderzoek valt er op de hygiëne van toiletgelegenheden op de werkvloer nog een flinke inhaalslag te maken. Een derde van de respondenten zou het op prijs stellen als hun werkgever meer aandacht besteedt aan de staat van toiletten op de werkvloer. Twintig procent van de ondervraagden is ontevreden over de hygiëne van de toiletruimte en één op de drie heeft het gevoel dat er onvoldoende sanitaire voorzieningen aanwezig zijn. “Voor werkgevers en facilitaire organisaties is het van belang om te begrijpen dat toiletten op het werk van tijd tot tijd gebruikt worden als sociale ontsnappingsruimte”, aldus Renée Remijnse, Marketing Manager Benelux bij Tork.

*Multifunctioneel gebruik*
Het toilet is vaak één van de weinige ruimtes op kantoor die privacy biedt. Werknemers gebruiken het toilet ook als ideale locatie om te smsen/whatsappen (12%), frustratie af te reageren (6%), privé gesprekken te voeren (5%), te eten (4%) of lichamelijke oefeningen te doen (1%). Drie procent van de ondervraagden gebruikt het toilet zelfs voor een powernap of om uit te huilen.

*Over het onderzoek*
Het onderzoek is in opdracht van SCA uitgevoerd door United Minds en biedt nieuwe inzichten over de houding van mensen over openbare en werk gerelateerde hygiëne. De gegevens zijn verzameld met behulp van de onderzoek provider CINT in mei 2014. Er zijn in totaal 13.492 respondenten in het onderzoek opgenomen, verdeeld over 13 landen en met een natuurlijke spreiding van mannen en vrouwen. Er is gekozen voor digitale vragenlijsten, die zijn uitgestuurd via email. De landen die zijn opgenomen in het onderzoek, zijn: Zweden, Brazilië, Duitsland, China, Spanje, Frankrijk, Italië, Mexico, Nederland, Rusland, Zuid-Afrika, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws