Thee en kaas: proeven op een ander niveau

14 januari 2010 |
Thee en kaas: proeven op een ander niveau<

Op tafel staan vier plateaus met kaasjes. Voor ons worden grote wijnglazen neergezet. Gaan we echt thee proeven? Dan opeens is daar een klein, wit theepotje. De glazen worden volgeschonken met de dampende thee. "Vandaag gaan we thee en kaas proeven. Oftewel: tea en cheese pairing", kondigt Robert Schinkel aan, de eerste theesommelier van Nederland.

Thee en kaas. Niet een combinatie die in Westerse landen heel gebruikelijk is. Een portje, glaasje rode wijn of misschien een zoete sherry past meer in ons beeld. Deze theeproeverij gaat onze ogen openen. "We gaan drie soorten thee proeven, bij negen verschillende kaasjes. Langzaam bouwen we op van zacht, naar steeds krachtiger." Naast mij zit een meesterkok. Fluisterend vertouwt hij mij toe: "Ik moet het nog meemaken."

Anders kaas proeven
De eerste thee die wordt ingeschonken is een pure Darjeeling uit India. We eten daar een stukje camembert bij, een Nederlandse rauwmelkkaas en een pittige blauwaderkaas. Na de eerste kaas is de groep stil: door de warme thee wordt de camembert nog romiger. De kaas lijkt, na een slok thee, terug te komen in je mond. Het is duidelijk: dit is heel anders kaas proeven. Mijn buurman is ook overtuigt: "Ik weet niet wat ik meemaak."



Samenspel
"Hier komt thee pas de laatste jaren op, maar in Azië wordt al 5000 jaar thee gedronken", vertelt Schinkel. "Aziaten hebben weinig last van overgewicht, omdat thee de vetten scheidt en zorgt dat je eten sneller verteerd."

Bij de tweede proefronde spelen de thee en kaas meer samen. De moutachtige Yata Watte thee past perfect bij de nootachtige kaasjes. "Je voelt hoe de kaassmaak door je hele mond trekt en een filmend laagje achterlaat." Vooral bij het kaasje met fenegriekkruid (een kruid met tonen van walnoot) wordt dit goed duidelijk. De cursusdeelnemers knikken instemmend. "Kan ik iemand nog wat bijschenken?" Enthousiast steek iedereen zijn glas naar voren.

Smaakexplosie
"De laatste thee is heel krachtig. De geur doet denken aan tabak, teer, scheepswerf en rook. Deze thee wordt gerookt op dennennaalden." De theesommelier heeft niets te veel gezegd. Deze thee is bijna te heftig om zo te drinken. Maar in combinatie met een zachte roodschimmel of een rijpe Parmezaan versterkt de thee juist de smaakexplosie. Bij de Parmezaanse kaas komen zelf fruitige tonen naar boven. Daarna volgt een verrassing: na een slok thee voelt je mond gereinigt en is de kaassmaak verdwenen.



Robert Schinkel concludeert: "Restaurants moeten inspringen op de trend om goede thee te schenken. De tijd van een mandje thee met vier verschillende fruitsmaken op tafel is echt voorbij."

Horecava 2010 Amsterdam, Sanny Visser


Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bezorgen Coronacrisis
Deliveroo betaalt restaurants dagelijks

Deliveroo betaalt vanaf vandaag haar restaurants dagelijks. Op deze manier kunnen restaurants het geld dat ze verdiend hebben via de leveringen van maaltijden al binnen één dag op hun rekening krijgen. Door middel van dagelijkse betalingen biedt Deliveroo extra onderst...

Economie Coronacrisis
HorecaMonitor doet voorstel om horeca te behoeden voor faillissementen

HorecaMonitor roept KHN op om 'Den Haag' een serieus voorstel te doen. Een voorstel dat, wanneer het geaccepteerd wordt, horecaondernemers mogelijk behoedt voor faillissementen. Hieronder de brief: Beste heer, mevrouw, Ons bureau is sterk betrokken bij de begeleiding van vele horecakla...

Coronacrisis
Horeca zeker dicht tot en met 28 april

Zojuist heeft premier Rutte bekendgemaakt dat de Nederlandse horeca zeker tot en met 28 april gesloten blijft. Hij raadt Nederlanders daarnaast ten zeerste af een meivakantie te plannen, wat voor hotels en B&B's duidelijk geen positief nieuws is, maar het komt niet onverwacht. Ook schole...

Coronacrisis
Assortiment Coffeelicious verkrijgbaar bij Jumbo

Door het coronavirus moesten alle horecazaken de deuren sluiten. Veel ondernemers verzinnen de meest creatieve manieren om toch hun afnemers te voorzien van de diensten en producten die zij aanbieden. Coffeelicious is daar één van, want haar assortiment is verkrijgbaar bij de Jumbo....

Coronacrisis
Young Creators Group start HorecaTegoed

Om de horeca een hart onder de riem te steken, is Young Creators Group, een community voor jonge ondernemers en makers onder leiding van ondernemer Edwin de Jong, op eigen initiatief gestart met HorecaTegoed. HorecaTegoed is een initiatief waar je een gift aan jouw favoriete horecagelegenheid kunt g...

Coronacrisis
"Kabinet verlengt coronamaatregelen die gelden tot 6 april "

Het kabinet besluit aanstaande dinsdag 31 maart hoe het land verdergaat in de strijd tegen het coronavirus. De maatregelen die tot en met 6 april gelden, waaronder het sluiten van eet- en drinkgelegenheden en musea, worden dan verder besproken. Verschillende landelijke media, waaronder NU.nl en ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: