Superfood uit Peru

12 maart 2015 |
Superfood uit Peru<

Superfoods zijn momenteel enorm populair in Nederland. Maar waar komen deze, meestal exotische, voedingsmiddelen eigenlijk vandaan? Peru
is één van de grootse leveranciers van superfoods; de diverse landschappen en klimaten zijn de ideale voedingsbodem voor deze gezonde producten. Peru is niet alleen één van de grootste producenten van quinoa maar ook het veelgevraagde maca poeder en de gezonde paarse mais komen hier vandaan. De gebruiksgeschiedenis van deze voedingsmiddelen gaat duizenden jaren terug. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Peru gezonde voeding hoog in het vaandel heeft staan.

Goud graan
In Nederland kun je er niet meer omheen: quinoa. De naam quinoa, uitgesproken als kien-wah, komt uit het Quechua (de taal van Inca’s) en betekent ‘het moedergraan’. Quinoa is al eeuwenlang één van de belangrijkste levensmiddelen van de Peruaanse bevolking. Het is dan ook geen verrassing dat Peru één van de grootste producenten van dit gouden graan is. Quinoa is erg voedzaam en glutenvrij waardoor het een gezonde basis is voor vele gerechten. De populariteit van dit graan is niet alleen goed voor de gezondheid, maar de productie en export van quinoa is ook positief voor de Peruaanse economie en bevolking.


Een teler met quinoa

Peruaanse Ginseng
Maca is een wortel die al meer dan honderd jaar wordt gebruikt als voeding, maar die nog niet zo lang geleden is geïntroduceerd in de westerse wereld. De maca wortel groeit op grote hoogte in het Andesgebergte van Peru en wordt ook wel de Peruaanse Ginseng genoemd. Van de wortels wordt maca poeder gemaakt, een waar superfood. Het maca poeder is een zeer rijke voedingsbron met geneeskrachtige eigenschappen. Het wordt onder andere gebruikt voor meer energie en uithoudingsvermogen, ondersteunen van het libido en geheugen en verlichting bij depressie. Een ideale aanvulling op de dagelijkse voeding.


Paarse mais

Chicha Morada
Een typisch Peruaans superfood is paarse mais. Dit superfood wordt verbouwd in de kustgebieden van Peru en wordt in veel Peruaanse recepten gebruikt. Het meest voorkomende en populaire recept is Chicha Morada; een paarse limonade die niet alleen lekker smaakt maar ook bekend staat door zijn grote voordelen voor de gezondheid. Door het hoge aantal anthocyanen (blauw-paarspigment) aanwezig in het paarse mais is dit superfood één van de meest krachtige antioxidanten ter wereld. De paarse mais wordt onder andere gebruikt om een te hoge bloeddruk en cholesterol te verlagen.

Meer lezen over Peru? Klik hier!
Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving
Alle rookruimtes gesloten in 2022

Het is de bedoeling dat de laatste rookruimtes in Nederland in 2022 sluiten. In (semi)overheids- en openbare gebouwen sluiten de rookruimtes al in 2021. Dat betekent dat er dan geen rookruimtes meer te vinden zijn in de zorg, het onderwijs, bij overheidsgebouwen en in de cultuur- en sportsector. In ...

Bezorgen Achtergronden
Deliveroo help de Sint een handje

Diverse gezinnen werden aangenaam verrast toen de Sint met zijn paard bij hen voor de deur stond. De Sint reed een ronde in het Rotterdamse Kralingen om een heerlijke maaltijd bij verschillende adressen langs te brengen met hulp van de Deliveroo-bezorgers. Handig als je te paard bent en je handen vr...

Columns Interview Longread
Horeca-etiquette: restaurantgasten willen privacy

De horeca is zoveel meer dan wat er uit de keuken komt. De aankleding van je zaak en bovenal de kwaliteit van de service zijn bepalend voor het gevoel dat jouw gast aan het bezoek aan je zaak overhoudt. Natuurlijk moet de setting goed zijn, mensen voelen zich ongemakkelijk als er minder dan vijft...

Economie
FNV Horeca bereikt cao-akkoord horeca met 3% loonsverhoging

FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben met werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland een onderhandelingsakkoord bereikt voor een nieuwe cao horeca. Het belangrijkste resultaat is een loonsverhoging van in totaal 3%. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca, over het behaalde onderhandelingsakkoord:...

Opening Culinair
Nieuwe Julia’s: nog sneller en uitgebreider assortiment

Alle stationswinkels van Julia’s krijgen een nieuwe uitstraling, een nog snellere service en een uitgebreider assortiment. Station Rotterdam Centraal heeft de primeur, vandaag is de nieuwe Julia’s daar voor het eerst te bezoeken. Als het nieuwe concept in de smaak valt bij reizigers is h...

Internationaal Michelin
De Michelin Gids, TripAdvisor en TheFork lanceren een internationale strategische partnership 

De Michelin Gids heeft zijn krachten gebundeld met TripAdvisor en TheFork. Zij verbreden hiermee het aanbod voor gasten om een ideale dinerervaring te vinden, evenals een verbeterde toegang tot een bredere keuze aan hoogwaardige restaurants over de hele wereld. Michelin en TripAdvisor, met docht...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: