Superfood uit Peru

12 maart 2015 |
Superfood uit Peru<

Superfoods zijn momenteel enorm populair in Nederland. Maar waar komen deze, meestal exotische, voedingsmiddelen eigenlijk vandaan? Peru
is één van de grootse leveranciers van superfoods; de diverse landschappen en klimaten zijn de ideale voedingsbodem voor deze gezonde producten. Peru is niet alleen één van de grootste producenten van quinoa maar ook het veelgevraagde maca poeder en de gezonde paarse mais komen hier vandaan. De gebruiksgeschiedenis van deze voedingsmiddelen gaat duizenden jaren terug. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Peru gezonde voeding hoog in het vaandel heeft staan.

Goud graan
In Nederland kun je er niet meer omheen: quinoa. De naam quinoa, uitgesproken als kien-wah, komt uit het Quechua (de taal van Inca’s) en betekent ‘het moedergraan’. Quinoa is al eeuwenlang één van de belangrijkste levensmiddelen van de Peruaanse bevolking. Het is dan ook geen verrassing dat Peru één van de grootste producenten van dit gouden graan is. Quinoa is erg voedzaam en glutenvrij waardoor het een gezonde basis is voor vele gerechten. De populariteit van dit graan is niet alleen goed voor de gezondheid, maar de productie en export van quinoa is ook positief voor de Peruaanse economie en bevolking.


Een teler met quinoa

Peruaanse Ginseng
Maca is een wortel die al meer dan honderd jaar wordt gebruikt als voeding, maar die nog niet zo lang geleden is geïntroduceerd in de westerse wereld. De maca wortel groeit op grote hoogte in het Andesgebergte van Peru en wordt ook wel de Peruaanse Ginseng genoemd. Van de wortels wordt maca poeder gemaakt, een waar superfood. Het maca poeder is een zeer rijke voedingsbron met geneeskrachtige eigenschappen. Het wordt onder andere gebruikt voor meer energie en uithoudingsvermogen, ondersteunen van het libido en geheugen en verlichting bij depressie. Een ideale aanvulling op de dagelijkse voeding.


Paarse mais

Chicha Morada
Een typisch Peruaans superfood is paarse mais. Dit superfood wordt verbouwd in de kustgebieden van Peru en wordt in veel Peruaanse recepten gebruikt. Het meest voorkomende en populaire recept is Chicha Morada; een paarse limonade die niet alleen lekker smaakt maar ook bekend staat door zijn grote voordelen voor de gezondheid. Door het hoge aantal anthocyanen (blauw-paarspigment) aanwezig in het paarse mais is dit superfood één van de meest krachtige antioxidanten ter wereld. De paarse mais wordt onder andere gebruikt om een te hoge bloeddruk en cholesterol te verlagen.

Meer lezen over Peru? Klik hier!
Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Ondernemen
Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het beginnen ...

Lunch Diner Opening
Nieuwe hotspot in Amsterdam-Noord [Foto's]

Bar-restaurant IJver heeft haar deuren voor gasten geopend op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Ruim een jaar lang liepen hier werklieden in en uit nadat er vijf jaar geleden de eerste plannen werden gemaakt. Het team, bestaande uit 5 jonge ambitieuze ondernemers, kan niet wachten om van deze feno...

Achtergronden Tech
Ook restaurants moeten innoveren: “Wie nu nog op papier werkt, loopt hopeloos achter”

Zelfs in onze sector, die op zich als vrij traditioneel te boek staat, maken we inmiddels gebruik van technologische hulpmiddelen. Het zijn babystapjes, toegegeven, maar wie anno nu de personeelsplanning nog in excel bijhoudt en de recepturen in een kladblok noteert, loopt hopeloos achter. Ik bev...

trends Koffie & thee
Dit zijn de actuele koffietrends en -ontwikkelingen

Technologische ontwikkelingen van koffiemachines Koffiemachines worden steeds geavanceerder. Door de automatisering en technologische ontwikkelingen wordt koffie alsmaar naar een hoger niveau getild zowel thuis, in de horeca als op de werkvloer. Aan de hand van recente voorbeelden laten we zien w...

Opening
Food & Wine bar Pierre Par CP gerestyled [foto's]

Op dinsdag 6 augustus opende food & wine bar Pierre par CP aan de Denneweg in Den Haag opnieuw haar deuren na een grote make over. Interieurontwerper Jeroen Smeele restylde de zaak in het hart van de Zuid-Hollandse hoofdstad. Met een bijzondere kaart maakt eigenaar Joey de Kruijf, samen met b...

Economie
Horeca telt veel snelgroeiende bedrijven

In 2018 waren er voor het eerst meer dan 10 duizend snelgroeiende bedrijven. Dit is 20 procent meer dan het vorige record uit 2017 toen er bijna 8 500 snelle groeiers waren. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over snelgroeiende bedrijven. Een bedrijf is een snelle groeier als het aanta...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: