Succesvol crowdfunding platform horeca

2 april 2014 |
Succesvol crowdfunding platform horeca<

Slechts 3 maanden na de officiële lancering van het eerste horeca crowdfunding platform, is ruim 250.000 euro gefund. Horeca Crowdfunding Nederland lanceerde het platform omdat de kredietverstrekking
vanuit banken en brouwerijen naar eigen zeggen was opgedroogd. ''Professionele ondernemers moeten een kans krijgen om te groeien of te starten; wij proberen dat mogelijk te maken'', aldus Mark Tamsma, managing director.

Extra interessant
Niet alleen speelt het platform in op de toenemende kredietbehoefte, maar ook op creatie van meer gastloyaliteit en gastenbinding. Vooral dit laatste maakt crowdfunding extra interessant. Het platform bemiddelde relatief succesvol in de realisatie van een 3e vestiging voor Cadore IJssalons (45.000 euro) en de 3e vestiging van Flinders Cafe (200.000 euro). Momenteel is het project Otto E Mezzo (een Mediterraans restaurant) nog in de 'race' voor financiering van de start. De teller van Otto E Mezzo staat nu op 50%.

Nieuwe projecten
Naar verwachting zullen de komende weken enkele nieuwe projecten worden gepubliceerd. Hoeveel projecten uiteindelijk door bemiddeling van het platform in 2014 gefinancierd gaan worden is nog onbekend. Het platform heeft groei niet als primaire doelstelling. ''Wij hebben dagelijks tientallen aanvragen en het kost veel tijd om deze aanvragen kritisch te kunnen beoordelen'', vertelt Tamsma. Het beoordelingsproces van het platform gaat ver. Naast een toetsing van de plannen door gerenommeerde horeca-experts, vindt er een uitgebreid persoonlijk gesprek plaats en een locatiebezoek. Pas als alle signalen op groen staan, wordt overgegaan tot publicatie. Naar eigen zeggen hanteert het platform een kritischer toetsing dan haar collegae in de markt. ''Wij bieden de horeca-ondernemer weliswaar een platform voor financiering, maar de belangen van investeerders staan voorop. En dat is weer in het belang van de horeca. Zonder investeerders geen financiering. Dan maar wat minder projecten als ze maar kwalitatief hoogwaardig zijn.''

Relatiebeheer
Ook nadat een project is gefinancierd wordt actief relatiebeheer toegepast. Er vindt minimaal 4 keer per jaar een 'update-gesprek' plaats. Als er onverhoopt signalen zijn dat de terugbetaling van de maandelijkse verplichtingen in het geding lijkt te komen, dan komen de horeca-experts van het platform direct in actie. In zo'n geval wordt direct een coach toegewezen. Bij financiering van starters en/of projecten met een hoger risicoprofiel, wordt verpanding op de inventaris genomen. Het platform staat onder toezicht van de AFM.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Den Haag
STAN&CO Den Haag gaat bijna open

Na een rigoureuze verbouwing van een jaar is STAN&CO Den Haag bijna klaar voor de opening. In het pand aan het Buitenhof wordt de laatste hand gelegd aan een bar-restaurant waar gasten gedurende de hele dag en avond terecht kunnen voor ontbijt, lunch, borrel en diner. De nieuwe gevel is voorzien...

Opening Rotterdam
Tweede Bagels & Beans aGoGo verovert Rotterdam

Binnenkort klotst de bagelliefde over de randen van de Koopgoot: woensdag 20 november opent Bagels & Beans de sluizen van bagels, koffie en geluk in FORUM Rotterdam. Op de eerste verdieping komt de vertrouwde Bagels & Beans, de begane grond is gereserveerd voor Bagels & Beans aGoGo. De t...

Wet- en regelgeving
Loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie wordt duidelijker

Veel werkgevers in de horeca hebben moeite met de verplichting om het loon door te betalen van zieke werknemers. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de re-integratie, al zijn zij zich daar vaak niet van bewust. Om werkgevers te ontzorgen, komt er per 1 januari 2020 een nieuw pakket aan maatregelen...

Opening Koffie & thee
Betjeman & Barton Den Haag heropent vernieuwde theewinkel

De winkel van Theekopers Betjeman & Barton aan de Aert van der Goesstraat 1 in Den Haag heeft een metamorfose ondergaan. De volledig verbouwde winkel van het bekende Franse kwaliteitstheemerk zal op 16 november 2019 feestelijk worden heropend door de directeur van Betjeman & Barton Frankrijk...

Lekkerste Lunchroombroodje Awards
Villa Heidetuin heeft het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland

Het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland vind je dit jaar in Bergen op Zoom. De inzending van Villa Heidetuin gooide hoge ogen bij alle juryleden. Het winnende broodje heet ‘Gegrilde Aubergineburger’ en kan naar wens als vegetarisch gerecht besteld worden. De mystery jury was vol ...

Awards
SVH presenteert de Top 10 van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca  

Op vrijdag 8 november heeft SVH de top 10 van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca bekend gemaakt. Voor deze jaarlijkse wedstrijd werden dit jaar 150 leerbedrijven genomineerd. Tot maandag 4 november zijn deelnemende leerbedrijven met elkaar de strijd aangegaan om de eerste mijlpaal van de wedstrij...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: