Succesvol crowdfunding platform horeca

2 april 2014 |
Succesvol crowdfunding platform horeca<

Slechts 3 maanden na de officiële lancering van het eerste horeca crowdfunding platform, is ruim 250.000 euro gefund. Horeca Crowdfunding Nederland lanceerde het platform omdat de kredietverstrekking
vanuit banken en brouwerijen naar eigen zeggen was opgedroogd. ''Professionele ondernemers moeten een kans krijgen om te groeien of te starten; wij proberen dat mogelijk te maken'', aldus Mark Tamsma, managing director.

Extra interessant
Niet alleen speelt het platform in op de toenemende kredietbehoefte, maar ook op creatie van meer gastloyaliteit en gastenbinding. Vooral dit laatste maakt crowdfunding extra interessant. Het platform bemiddelde relatief succesvol in de realisatie van een 3e vestiging voor Cadore IJssalons (45.000 euro) en de 3e vestiging van Flinders Cafe (200.000 euro). Momenteel is het project Otto E Mezzo (een Mediterraans restaurant) nog in de 'race' voor financiering van de start. De teller van Otto E Mezzo staat nu op 50%.

Nieuwe projecten
Naar verwachting zullen de komende weken enkele nieuwe projecten worden gepubliceerd. Hoeveel projecten uiteindelijk door bemiddeling van het platform in 2014 gefinancierd gaan worden is nog onbekend. Het platform heeft groei niet als primaire doelstelling. ''Wij hebben dagelijks tientallen aanvragen en het kost veel tijd om deze aanvragen kritisch te kunnen beoordelen'', vertelt Tamsma. Het beoordelingsproces van het platform gaat ver. Naast een toetsing van de plannen door gerenommeerde horeca-experts, vindt er een uitgebreid persoonlijk gesprek plaats en een locatiebezoek. Pas als alle signalen op groen staan, wordt overgegaan tot publicatie. Naar eigen zeggen hanteert het platform een kritischer toetsing dan haar collegae in de markt. ''Wij bieden de horeca-ondernemer weliswaar een platform voor financiering, maar de belangen van investeerders staan voorop. En dat is weer in het belang van de horeca. Zonder investeerders geen financiering. Dan maar wat minder projecten als ze maar kwalitatief hoogwaardig zijn.''

Relatiebeheer
Ook nadat een project is gefinancierd wordt actief relatiebeheer toegepast. Er vindt minimaal 4 keer per jaar een 'update-gesprek' plaats. Als er onverhoopt signalen zijn dat de terugbetaling van de maandelijkse verplichtingen in het geding lijkt te komen, dan komen de horeca-experts van het platform direct in actie. In zo'n geval wordt direct een coach toegewezen. Bij financiering van starters en/of projecten met een hoger risicoprofiel, wordt verpanding op de inventaris genomen. Het platform staat onder toezicht van de AFM.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Insight Beach Brabant: ijzersterk horecaconcept in hartje Eindhoven

Een groep ambitieuze ondernemers presenteert deze zomer Insight Beach: een gloednieuw city beach concept dat de horeca en culturele sector bij elkaar brengt. De hardwerkende mensen in deze sectoren brengen leven in de brouwerij en moeten zo snel mogelijk weer aan de slag, vinden de initiatiefnemers....

Interview Longread Coronacrisis
Utrechtse horecaondernemers: "De run op de horeca blijft uit"

We zijn nu drie dagen onderweg sinds de 'heropening' van de horeca. Tijd om horecaondernemers te bezoeken en te vragen naar de ervaringen met het ondernemen met coronabeperkingen en de verwachting voor de toekomst. In Utrecht bezochten we daarom verschillende horecaondernemers en voelden vooral het ...

KHN
KHN: Demonstratie op de Dam klap in het gezicht voor horecaondernemers

De algemeen directeur van KHN, Dirk Beljaarts, noemt de demonstratie gisteren op de Dam in Amsterdam een klap in het gezicht voor horecaondernemers. Gisteravond kwamen duizenden mensen op de Dam bijeen om te demonstreren tegen racisme. “Het valt niet te rijmen met het beleid dat de afgelopen m...

Opening Coronacrisis
Liveblog 2: Yessss! Wij gaan weer open!!

Niet alleen in Utrecht hoorde je een zucht van verlichting. Maar ook in en op andere plaatsen in Nederland slaakte de horeca een vreugdekreet(je). We mogen weer. We zijn er klaar voor en nu maar hopen dat de gasten komen. Want ook onder horecaondernemers is er de zorg of gasten niet eerst even de ka...

Coronacrisis
Liveblog 1: Yesss!! Wij gaan weer open!!

Liveblog. Wij hebben er zin! Wij zijn er klaar voor! Dat is wat Utrechtse horecaondernemers ons vanochtend vol enthousiasme vertelden. De redactie van Lunchroom, De RestaurantKrant en de CaféKrant is vandaag in het land en doet verslag van de eerste dag dat de horeca na maanden weer open mag. Ti...

Achtergronden Rotterdam
Baker&Moore lanceert TO GO picknickservice 'Baker's Box'

Baker&Moore, gevestigd op de Westblaak mag vanaf 1 juni net als de rest van de Nederlandse horeca haar deuren eindelijk weer openen. Tijdens de lockdown is er hard gewerkt aan een nieuw concept. Deze week lanceerde de heer Bakker (eigenaar Baker&Moore) het gloednieuwe concept, genaamd 'B...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: