Meer landbouwgrond voor asperges benut

12 april 2016
Meer landbouwgrond voor asperges benut

Eind 2015 werd in Nederland 3.570 hectare landbouwgrond gebruikt voor de teelt van asperges. Dat is 250 hectare meer dan het jaar ervoor. Vooral in
Noord-Limburg nam het aspergeareaal toe, met ruim 190 hectare. Nederland produceerde 17,1 miljoen kilo asperges. Dit meldt CBS.

*Limburg aan kop*
De oppervlakte landbouwgrond (het areaal) asperges in Nederland is sinds 2000 met meer dan 70 procent gestegen; er kwam 1.480 hectare bij. De groei vond vooral in Noord-Limburg plaats, waar het areaal in die periode met ruim 1.000 hectare toenam. Hoewel asperges inmiddels in iedere provincie geteeld worden, blijft de teelt in de meeste provincies kleinschalig. De provincie Limburg neemt 62 procent van de Nederlandse aspergeteelt voor haar rekening, Noord-Brabant 32 procent. Noord-Limburg is samen met Noord-Brabant de regio waar de meeste asperges worden geteeld.

*Toegenomen areaal asperges*
Hoewel het areaal asperges in Nederland de laatste vijftien jaar is gegroeid, is het veel lager dan vijftig jaar geleden. De aspergeteelt nam een hoge vlucht in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Op het hoogtepunt in 1963 bestond het aspergeareaal uit 5.100 hectare. Daarna daalde de oppervlakte tot 2.300 hectare in 1980, om vervolgens weer te stijgen naar 2.800 hectare in 1987. Een nieuw dieptepunt werd in 2000 bereikt, met een aspergeareaal van 2.080 hectare. Daarna volgde weer een constante stijging, met in 2015 een oppervlakte van 3.570 hectare.

*Opbrengst stijgt*
Waar de omvang van het areaal asperges gedurende de afgelopen zestig jaar een grillig verloop laat zien, vertoont de totale opbrengst in deze periode een stijgende lijn. In 2015 werd 17,1 miljoen kilogram asperges geproduceerd. Dat is ongeveer 5 ton per hectare.
De opbrengst per hectare is tussen 1963 en 1995 meer dan verzesvoudigd. In 1963 was de opbrengst 1 ton asperges per hectare. In de jaren daarna begon de opbrengst per hectare dankzij verbeterde teeltmethoden en productievere rassen toe te nemen. Na 1995 fluctueert de opbrengst rond de 6 ton asperges per hectare. Mede dankzij nieuwe teeltmethoden liggen de eerste Nederlandse asperges al half maart in de winkel.

*Merendeel asperges van eigen bodem*
Het grootste deel van de asperges die op de Nederlandse markt verschijnen, komt van eigen bodem. Een klein deel wordt vanuit het buitenland aangevoerd. Het gaat dan voornamelijk om asperges die buiten het Nederlandse seizoen te koop zijn. Peru is de belangrijkste aspergeleverancier met bijna 10 miljoen kilo. Mexico leverde in 2014 ruim 1 miljoen kilo. Bijna 90 procent van alle ingevoerde asperges komt uit Zuid- en Noord-Amerika.

*Uitvoer en doorvoer vooral naar landen binnen Europa*
Van de in 2015 in Nederland geproduceerde 17,1 miljoen kilo asperges was een vijfde deel bestemd voor de export, bijna 3,4 miljoen kilo. Van de geëxporteerde Nederlandse asperges gaat ongeveer de helft naar Duitsland, een vijfde naar Frankrijk en een tiende naar België.
Nederland voert behalve asperges van Nederlandse bodem ook buitenlandse asperges uit. Ook deze asperges gaan naar landen binnen Europa, vooral naar Duitsland en België.

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws