Start campagne om vet te recyclen

8 oktober 2012
Start campagne om vet te recyclen

Uit onderzoek van Intomart GfK blijkt dat ruim 60 procent van de bevolking bereid is om gebruikte vetten en oliën te recyclen. De campagne 'Vet, recycle het!' is gestart.

Stichting RIONED en het Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën zijn de initiatiefnemers. TV-kok Jeremy Vermolen is het boegbeeld van de campagne.

*Supermarkt inzamelpunt*
Dit initiatief moet mensen ervan bewust maken om gebruikte oliën en vetten apart in te zamelen. Ook moet de campagne ervoor zorgen dat er meer inzamelpunten komen. Uit het onderzoek blijkt dat 65 procent van de respondenten vindt dat de supermarkt hiervoor de meest logische plek is.

*Wegspoelen onder de kraan*
Bijna 40 procent van de mensen heeft geen idee dat gebruikte vetten en oliën gerecycled kunnen worden. Eén derde van de consumenten spoelt resten olie of vet uit de pan (warm of koud) nog steeds weg onder de kraan. Deze miljoenen kilo's vet zorgen jaarlijks voor grote overlast in het riool. Daarnaast is het een enorme verspilling omdat gebruikt vet hergebruikt kan worden. Van oud (frituur)vet en bakolie kan zeer efficiënt biobrandstof gemaakt worden. De vraag naar duurzame biobrandstof is groot. Jaarlijks houden huishoudens in Nederland twintig miljoen kilo gebruikt vet en olie over, waarmee een deel van de behoefte aan biobrandstof vervuld kan worden.

~Myrtille Vromans~

Overig nieuws