Stamppot met koolraap en rauwe andijvie

Auteur: Jorien Slager
1 januari 2016
Stamppot met koolraap en rauwe andijvie

De tijd van de stamppotten is weer aangebroken. Een stamppot is in Nederland en Vlaanderen (hutsepot of stoemp) een traditioneel gerecht dat wordt bereid uit diverse onderdelen, meestal met aardappelen in combinatie met groenten. Dit heerlijke recept brengt in die zin niets nieuws onder de zon, maar de koolraap en de champignons zorgen wel voor een “verrassingseffect”.   

Ingrediënten (6 personen, lunchporties)

700 gram aardappelen
2 koolrapen (of 700 gram in blokjes)
150 gram magere gerookte spekblokjes
2 kleine uien
150 gram champignons
400 gram gesneden andijvie
1 dl melk
zout en peper
nootmuskaat
eventueel mosterd

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Snij de koolraap in plakken en schil ze. Was de plakken en snij ze in blokjes. Kook de aardappelen samen met de koolraap in weinig water met een snufje zout in ongeveer 20 minuten gaar. Laat de blokjes spek in een koekenpan uitbakken. Pel en snipper de ui. Snij de champignons in plakjes.

Bak de ui en champignons ongeveer 5 minuten met de spekblokjes mee. Giet de aardappelen met de koolraap af en stamp ze fijn. Roer de melk erdoor tot een smeuïge stamppot ontstaat. Schep de andijvie en het spekmengsel door de stamppot. Breng deze op smaak met peper, zout, nootmuskaat en eventueel mosterd. Serveer met een los schaaltje Piccalilly.

Bereidingstijd

Ongeveer 30 minuten.

Foto en receptuur: AGF Promotie Nederland

Overig nieuws