Rookruimtes in horeca definitief en per direct verboden

27 september 2019 | Thijs Jacobs

Rookruimtes in restaurants, cafés en andere horecagelegenheden zijn definitief verboden. De Hoge Raad heeft dit vrijdag bepaald. De nu nog aanwezige rookruimtes moeten daarom per direct sluiten. Of er ook direct wordt gehandhaafd is nog niet duidelijk. Daarover later meer. 

Clean Air Nederland wint zaak

Clean Air Nederland (CAN) is hiermee succesvol in haar juridische strijd, die het in 2016 aanspande tegen de Nederlandse staat. De staat was na hoger beroep in cassatie gegaan bij de Hoge Raad; dit is de hoogste rechter van Nederland. Het rookbverbod is in 2008 van kracht gegaan in de horeca, maar in rookruimtes kon nog ongestraft een sigaret worden opgestoken.

CAN meent dat het uitzonderingsbeleid in strijd is met een overeenkomst van de mondiale gezondheidsorganisatie WHO. De overeenkomst voorziet in het bestrijden van tabaksgebruik en is een kaderverdrag waar Nederland zijn handtekening onder heeft gezet. CAN krijgt dus gelijk van de Hoge Raad. 

Het kabinet had andere plannen en wilde vanaf juli 2022 het verbod op rookruimtes invoeren, zo staat in het preventieakkoord van staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid). 

KHN en NVWA

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt de uitspraak een 'klap in het gezicht voor horecaondernemers'. Horecaondernemers moeten nu immers hun zaak gaan verbouwen, hetgeen veel geld kost. Of en hoe de NVWA gaat handhaven is niet duidelijk; dat zal weldra blijken. 

Positie horeca al langer onder druk

De advocaat-generaal, de juridisch adviseur bij de Hoge Raad, concludeerde een paar maanden geleden al dat de uitzonderingspositie in de Nederlandse horeca onwettig is. Hij verklaarde eveneens dat niet-rokers een sociale druk kunnen voelen om zich bij de rokers in een rookruimte aan te sluiten. Daarom is het onvermijdelijk dat er daarbij rook ontsnapt en in de rookvrije gedeeltes van een café of restaurant terechtkomt.

Kritiek op de uitspraak

Er is vanuit (lokale) politiek kritiek op de uitspraak. Burgemeester Kolff (Dordrecht) vreest een toename van overlast op straat. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Rotterdam
[FOTO'S] Is dit de gaafste horecahotspot van Rotterdam?

Één plek waar je terecht kunt voor een tal van uiteenlopende culturen, thema's en smaken. Midden in het centrum van Rotterdam opende café DoDo haar imposante deuren voor publiek. Met maar liefst 220 zitplaatsen verdeeld over 7 uiteenlopende wereldse themaruimtes, belooft dez...

Lunchroom
Anne&Max wil vijf nieuwe vestigingen in 2020

Anne&Max wilt dé huiskamer in de stad zijn die haar gasten elke dag verrast met heerlijke biologische producten, zeer gastvrije service in mooie karakteristieke panden met een trendy interieur. Anne&Max is hard gegroeid in de afgelopen twee jaar en is nog steeds volop in ontwikkeli...

Opening Rotterdam
Bagels & Beans opent in Rotterdam Alexandrium

Goed nieuws voor wie in het oosten van Rotterdam woont of daar graag gaat shoppen: voor een paddoburgerbagel of de beruchte cheesecake kun je gewoon hier terecht. De vijfde Bagels & Beans van de Maasstad opent op 23 oktober in Rotterdam Alexandrium zijn prachtige glazen puien. Niet te missen als...

Snacks Fastservice
Fritesvakantie: gratis frites voor de kleintjes

Van zaterdag 19 oktober tot met zondag 27 oktober 2019 organiseren de twee vestigingen van Par Hasard in Amsterdam de Fritesvakantie. Tijdens de herfstvakantie trakteert Par Hasard op gratis frites voor de kinderen bij de lunch van de volwassenen. Uiteraard zijn er tevens menu’s voor de kleint...

Achtergronden Internationaal
Wereldvoedseldag 16 oktober: de wereld bevindt zich in een voedingscrisis

Minstens één op de drie kinderen onder de vijf jaar heeft volgens een nieuw gepubliceerd rapport van Unicef te weinig of te veel gewicht. De wereld lijdt aan een voedingscrisis. Meer dan 800 miljoen mensen in de wereld hebben honger, maar bijna evenveel mensen zijn zwaarlijvig. Tegelij...

Tech
Het rendement van e-mailmarketing wordt zwaar onderschat

Mocht je in het huidige tijdperk als marketeer in de horeca werken, dan moet je van veel markten thuis zijn. Natuurlijk moet je bijhouden wat andere partijen doen. Dit nog naast kennis van sociale media tot aan search engine marketing. Het vak van marketeer wordt steeds lastiger en de concurrentie i...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: