Rijden onder invloed met bedrijfsauto. Ontslag?

18 april 2018 | Marijke Stevens

Niet alleen gasten gaan na het nuttigen van alcohol achter het stuur zitten, ook medewerkers uit de horeca maken zich daar weleens schuldig aan. De gevaren zijn bekend, alcohol en verkeer horen niet samen. Een ongeluk zit in een klein hoekje, of in dit geval, op een parkeerterrein.

Een chef-kok uit een hotel reed midden in de nacht bij het uitparkeren tegen een stilstaande auto, veroorzaakte schade en liet geen bericht achter voor de bestuurder van die auto. Dat deze chef-kok onder invloed van alcohol verkeerde, bleek uit een filmpje van zijn barbezoek kort voor de aanrijding, waarop hij zei dronken te zijn.

De werkgever ontsloeg deze chef-kok op staande voet. Terecht?

In het arbeidsrecht geldt dat een ontslag op staande voet een uiterst middel is. In het algemeen geldt dat een werkgever daarvan terughoudend gebruik dient te maken, juist omdat de werknemer door een dergelijk ontslag per direct geen inkomsten meer heeft. Hij ontvangt geen loon meer, maar vaak wordt ook een uitkering onthouden omdat een ontslag op staande voet vaak als 'eigen schuld' wordt gekwalificeerd.

In deze zaak waren de gevolgen nog schrijnender omdat deze chef-kok door het ontslag ook zijn woonruimte verloor en zijn thuisland had verlaten om voor dit hotel op Saba te gaan werken.

De rechter oordeelt dat de aanrijding een ernstig incident is dat als reden voor een ontslag op staande voet kan gelden. Het wordt de werknemer ernstig aangerekend dat hij onder invloed van alcohol was toen hij de aanrijding veroorzaakte. Het filmpje liet daar geen misverstand over bestaan.

Niettemin houdt het ontslag op staande voet geen stand. De rechter weegt de feiten die aan het ontslag ten grondslag lagen af tegen de persoonlijke omstandigheden van de werknemer. De belangenafweging valt in het voordeel van de werknemer uit. Niet alleen zijn de financiële gevolgen groot voor werknemer, de rechter woog mee dat de werknemer beterschap beloofde en aangeboden heeft de schade te vergoeden. In combinatie met zijn onberispelijke staat van dienst met veel verricht overwerk, had de werkgever in deze situatie moeten kiezen voor een schriftelijke waarschuwing in de zin van 'eens maar nooit weer'.

Een ontslag op staande voet lijkt soms logisch, maar maatwerk is geboden!

Marijke Stevens
Advocaat arbeidsrecht bij Immix advocaten mediators in Zeist

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Digitaal Ondernemen
Alles over digitaal ondernemen in je lunchzaak

De horeca is dicht. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Afhalen, bezorgen, pakketten samenstellen, online kookcursussen en bierproeverijn organiseren: De horeca staat verre van stil. Het digitale landschap geeft de horeca op dit moment de tools in handen om omzet te genereren. Nu fysiek conta ...

Economie Coronacrisis
Horecapersoneel slachtoffer van coronacrisis

Horeca- en cateringbedrijven ervaren pittige tijden. Tegen de stroom in proberen ze omzet te draaien en bezoekers aan te trekken. Dit blijkt uit onderzoek van Foodservice Community en GROUP7 onder bijna 600 horeca-, fastservice- (dit zijn broodjeszaken en frituren) en cateringprofessionals, dat tuss ...

Achtergronden
Zonder horeca blijven er maar weinig openbare toiletten over

Op 19 november was het Wereld Toiletdag. Een dag waarop de app HogeNood samen met de Maag Lever Darm Stichting in kaart brengt wat de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland zijn. De jaarlijkse ranking laat drastische verschillen zien met en zonder horeca, want zoals jullie weten is de hore ...

Financieel Ondernemen
Aftrekbare kosten in je lunchzaak

Als ondernemer maakt u het hele jaar door kosten. Van de meeste kosten is het duidelijk dat u deze kunt aftrekken van uw winst. Denk bijvoorbeeld aan de huur van de ruimte voor uw restaurant. Er zijn echter ook kosten waarbij dit minder voor de hand ligt, zoals de kosten voor werkkleding of een maal ...

Interview
Bedrijfspaspoort: Brood en Zoets

Hoe zou jij je lunchroom omschrijven? "Een beetje een tweede huiskamer voor heel veel mensen. Er komen hier veel vaste gasten, en veel mensen uit de buurt die gezellig voor een kopje koffie of een praatje komen. We zijn een van de weinige die zo vroeg open zijn in de stad, dus er komen dan o ...

Opening
Dunkin’ opent Pop up Store in Amsterdam The Style Outlet

Koffie- en donutgigant Dunkin’ opent haar deuren in Halfweg. Na het succes van de vestigingen die in de overige outlets in Nederland gevestigd zijn kon een Vestiging in de Amsterdamse The Style Outlet niet uitblijven. Trost zijn we dat we in dit mooie project onze nieuwste concept van Dunkin&r ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: