Rijden onder invloed met bedrijfsauto. Ontslag?

18 april 2018 | Marijke Stevens

Niet alleen gasten gaan na het nuttigen van alcohol achter het stuur zitten, ook medewerkers uit de horeca maken zich daar weleens schuldig aan. De gevaren zijn bekend, alcohol en verkeer horen niet samen. Een ongeluk zit in een klein hoekje, of in dit geval, op een parkeerterrein.

Een chef-kok uit een hotel reed midden in de nacht bij het uitparkeren tegen een stilstaande auto, veroorzaakte schade en liet geen bericht achter voor de bestuurder van die auto. Dat deze chef-kok onder invloed van alcohol verkeerde, bleek uit een filmpje van zijn barbezoek kort voor de aanrijding, waarop hij zei dronken te zijn.

De werkgever ontsloeg deze chef-kok op staande voet. Terecht?

In het arbeidsrecht geldt dat een ontslag op staande voet een uiterst middel is. In het algemeen geldt dat een werkgever daarvan terughoudend gebruik dient te maken, juist omdat de werknemer door een dergelijk ontslag per direct geen inkomsten meer heeft. Hij ontvangt geen loon meer, maar vaak wordt ook een uitkering onthouden omdat een ontslag op staande voet vaak als 'eigen schuld' wordt gekwalificeerd.

In deze zaak waren de gevolgen nog schrijnender omdat deze chef-kok door het ontslag ook zijn woonruimte verloor en zijn thuisland had verlaten om voor dit hotel op Saba te gaan werken.

De rechter oordeelt dat de aanrijding een ernstig incident is dat als reden voor een ontslag op staande voet kan gelden. Het wordt de werknemer ernstig aangerekend dat hij onder invloed van alcohol was toen hij de aanrijding veroorzaakte. Het filmpje liet daar geen misverstand over bestaan.

Niettemin houdt het ontslag op staande voet geen stand. De rechter weegt de feiten die aan het ontslag ten grondslag lagen af tegen de persoonlijke omstandigheden van de werknemer. De belangenafweging valt in het voordeel van de werknemer uit. Niet alleen zijn de financiële gevolgen groot voor werknemer, de rechter woog mee dat de werknemer beterschap beloofde en aangeboden heeft de schade te vergoeden. In combinatie met zijn onberispelijke staat van dienst met veel verricht overwerk, had de werkgever in deze situatie moeten kiezen voor een schriftelijke waarschuwing in de zin van 'eens maar nooit weer'.

Een ontslag op staande voet lijkt soms logisch, maar maatwerk is geboden!

Marijke Stevens
Advocaat arbeidsrecht bij Immix advocaten mediators in Zeist

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Lunch Fastservice
Restaurant nNea serveert bekroonde pizza’s nu ook tijdens lunch

Sinds de opening in 2019 veroveren nNea’s Napolitaanse pizza’s de harten van velen. Italiaanse experts riepen het restaurant zelfs uit tot een van de beste pizzeria’s van Europa. nNea’s deegmeesters kunnen er geen genoeg van krijgen, daarom opent het restaurant haar deuren nu...

Interview
Reportage: Eetcafé Joos, De Bilt [video]

In juli 2015 opende eetcafé Joos haar deuren. Met buiten 56 zitplekken en binnen 30 zitplekken is het een van de meest bruisende eetcafés in de Bilt. Jolanda Wouters is de trotse eigenaar van Joos en vertelt in geuren en kleuren over haar ondernemerschap. Wanneer je binnen komt lope...

Achtergronden
Vaders missen verschoonplekken in de horeca

83% van de Nederlandse vaders met jonge kinderen heeft weleens meegemaakt dat er, op het moment dat de luier van zijn kindje vervangen moest worden, geen verschoonplek op een openbaar herentoilet aanwezig was, bijvoorbeeld in een restaurant of bij een tankstation. Twee derde van de vaders vindt ...

Awards
Edwin Hollanders maakt de Lekkerste Pannenkoek van 2020

Edwin Hollanders wordt twee keer eerste bij De Lekkerste Pannenkoek van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Hollanders krijg je 'm niet' niet alleen de eerste prijs van de proefjury, maar ook de kinderjuryprijs. Edwin werkt bij Pannenkoekenhuis De Perdstal in Venray. D...

Awards
Melissa de Kolk wint de De Lekkerste Tosti van 2020

Melissa de Kolk wint de De Lekkerste Tosti van 2020 op de Horecava. Zij won tijdens de Horecava met haar creatie 'Tosti by Melissa' de eerste prijs van de vakjury. Melissa de Kolk werkt bij Kwalitaria Lekkerrr by Amersfoort. De voorzitter van de proefjury, Steven Strijbosch (CityGuys), wa...

Awards
Ferry van Daal maakt de Lekkerste Maaltijdsalade van 2020

Ferry van Daal maakt de Lekkerste Maaltijdsalade van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Beef & Tabouleh' deze vooraanstaande vakwedstrijd. Ferry werkt bij Eurest Catering uit Amsterdam. De voorzitter van de proefjury, Michael Simon, prees het winnende gerecht met name...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: